Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СО: Полагаме максимални усилия за справедливи възнаграждения в градския транспорт

Снимка: Ани Петрова

Столичната община полага максимални усилия да осигури справедливи възнаграждения и по-добри условия на труд за служителите в сектора на градския транспорт, се посочва в позиция на общината заради предстоящия протест на синдикатите.

От там заявяват, че днешната демонстрация не отразява реалните усилия и конкретните мерки, които вече са предприети и призовават за мирен протест.

От Столичната община припомнят, че тази година заплатите в сектора са увеличени с 15% и определят това като ясен сигнал за намерението на местната власт да подкрепи работещите в транспорта. За последните 6 години средната заплата в дружествата е нараснала с между 130 и 150%, като брутното възнаграждение на водачите вече е между 3700 и 4700 лева. 

Освен това, общината активно работи по въвеждането на бонусната система. Тя ще бъде обвързана с постигнатите резултати и крайният срок за нейното въвеждане е до края на годината, а не 1 октомври, както настояват протестиращите. Този срок е съгласуван със синдикатите и отговаря на техните изисквания, уточняват от общината. В позицията се посочва още, че са отпуснати допълнителни 21 милиона лева за погасяване на стари задължения на транспортните дружества, за да се стабилизира секторът. Освен увеличените заплати, е започнала и програма за обновление на автопарка със закупуването на 500 нови превозни средства. 

Посочва се още, че кметът на София Васил Терзиев вече е разговарял със синдикатите от КНСБ и КТ "Подкрепа" и е потвърдил ангажимента на общината да продължи с въвеждането на бонусната система и останалите мерки за стимулиране на служителите. От общината призовават синдикатите да не се поддават на политическо напрежение и предизборни манипулации и протестите да останат мирни.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на вътрешните работи Атанас Илков (в центъра), министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов (вдясно) и министърът на електронното управление Валентин Мундров (вляво) на брифинг за подготовката на изборите - 9 октомври 2024 г.

Атанас Илков: МВР е предприело действия, за да не бъде допуснато изкривяване на вота

МВР е предприело различни действия, за да не бъде допуснато изкривяване на вота на предстоящите предсрочни парламентарни избори, министърът на вътрешните работи Атанас Илков. Той подчерта, че се работи по всеки постъпил в МВР сигнал за купен и корпоративен вот. Министър Атанас Илков е категоричен, че няма сигнал, постъпил по официален ред, по..

публикувано на 09.10.24 в 14:06

Доротея Дачкова: Ако някой държи търговското отделение на Апелативния съд, може да управлява държавата

Остава впечатлението, че ВСС иска да се провали конкурса за търговски съдии в Софийски апелативен съд, защото не са доволни от класирането за тези места в Апелативния съд. От много години  там има командировани съдии, а по-послушни от тях няма, защото треперят да не им бъде прекратена командировката. Това сподели в интервю пред БНР Доротея..

публикувано на 09.10.24 в 13:50
Британският държавен секретар по въпросите на външните работи Дейвид Лами (вдясно) пристига на Даунинг стрийт 10 за заседание на кабинета в Лондон, 8 октомври 2024 г.

Британският външен министър се среща с лидери в Бахрейн и Йордания

Британският външен министър Дейвид Лами ще пътува тази седмица до Близкия изток за срещи с лидери в Бахрейн и Йордания като част от западните дипломатически усилия за предотвратяване на по-нататъшна ескалация на конфликта. Година след 7 октомври 2023-та Близкият изток продължава да се движи по спиралата на насилието И израелското..

публикувано на 09.10.24 в 13:42

Инспекторатът на МС с проверка по схемите за фиктивни назначения в театри

Инспекторатът на Министерския съвет ще направи своя проверка по случаите, при които суми от държавният бюджета са източвани чрез фиктивни назначения в театри.  Премиерът Димитър Главчев заяви, че очаква "по-енергични действия от Министерството на културата", за да се знае кои са виновните и те да понесат своите наказания. "Тема, която няма да..

публикувано на 09.10.24 в 13:18

Трима учени вземат Нобелова награда за химия заради изследвания на строежа на протеините

Учените Дейвид Бейкър, Демис Хасабис и Джон Джъмпър получават Нобеловата награда за химия за 2024 година за изследванията им в областта на строежа на протеините.  Половината от отличието се присъжда на Бейкър за изчислителния модел на протеиновите структури, а другата половина се разпределя между Хасабис и Джъмпър за работата им по прогнозирането на..

публикувано на 09.10.24 в 13:04

Гори зеленчукова оранжерия край Благоевград

Голям пожар е пламнал преди около час в зеленчукова оранжерия край Благоевград, до Музея на водата. Два екипа на Пожарната са на място и за минути са успели да ограничат разпространението на огъня. Всички работещи в района са изведени на безопасно място.   Дъждът помага на огнеборците да овладеят ситуацията.

публикувано на 09.10.24 в 13:02

Ангел Кунчев: До момента няма доказан случай на грип в страната

До момента няма доказан случай на грип в страната, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Първите грипни случаи започват в края на октомври и началото на ноември, а след това започва бърз ръст, за да достигне през януари до епидемични стойности. Така ще бъде и през тази година, каза Ангел Кунчев, като добави, че в момента има и..

публикувано на 09.10.24 в 13:01