Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Съдебната система е в ступор. Нищо не е реформирано"

Адела Качаунова: Съдебната система е изцяло подчинена на политическата власт

Задържането на Джейхан Ибрямов е незаконно, смята съпредседателят на БХК

| Интервю
Адела Качаунова
Снимка: БТА

Процедурата е дълбоко компрометирана. Този състав на ВСС не трябва да прави сериозни движения – нито да избира нов главен прокурор, нито председател на ВАС.

Това мнение изрази пред БНР адвокат Адела Качаунова, директор на правната програма и съпредседател на Българския хелзинкски комитет.

"Не само съставът на ВСС е проблематичен, но той е главният въпрос", посочи тя и напомни, че той е "с изтекъл мандат, непопълнен и дълбоко компрометиран заради действията си дотук", а доверието на обществото в него определи като "отсъстващо".

Съдебната система не е в летаргия, а в ступор, смята Качаунова.

"Тя е поставена изцяло в подчинено положение на политическата власт. Наблюдаваме абсолютната ерозия на тази съдебна власт, която не успява да се оттласне оттам и поне да изглежда независима."

Нищо не е реформирано. Съдебната реформа беше употребена политически, направи равносметка тя.

"Съдебната система има вътрешни свои проблеми. Трябва да се прочисти."

Докато Борислав Сарафов е временно изпълняващ длъжността главен прокурор, е силно уязвим и зависим. Това обслужва конкретни интереси, заяви съпредседателят на БХК.

Според нея по случая "Ибрямов" има "ослушване на депутатите" и е "много странно тяхното нежелание да внесат подписка от 48 души", но все пак има направена заявка от конкретна парламентарна група да се обърнат към Конституционния съд.

Задържането на Джейхан Ибрямов е незаконно, защото по него не се е произнесъл председателят на парламента, като самото Народно събрание не е било свикано, коментира още Адела Качаунова в предаването "Преди всички".

"Има само произнасяне на Софийския градски съд, но то не е достатъчно. (…) Идеята на текста е да има саниране на НС, за да не бъде еднолично решение на един председател."

ЦИК може да прецени доколко това е политическа саморазправа или действително има данни за извършено престъпление. На теория имунитетът на кандидат-депутат е една идея по-слаб от този на депутат, а Джейхан Ибрямов се оказва с два имунитета, отбеляза Качаунова.

Тя изрази очакване днес да видим по-дълбоко разглеждане на казуса пред съда, защото не сме научили твърде много от случилото се на първа инстанция.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръцката опозиция иска обсъждане в парламента на договора за сътрудничество с Киев

Гръцката опозиция настоява за публично обсъждане в парламента на договора за сътрудничество с Киев. Премиерът Мицотакис обяви, че се подготвя такова споразумение след форума "Украйна - Югоизточна Европа" вчера в Дубровник. След срещата с украинския президент Зеленски в Добровник, на която изрази пълна подкрепа за Киев, Мицотакис заяви,..

публикувано на 10.10.24 в 11:11

Сложни археологически ситуации при разкопките в крепостта "Трапезица"

На сложни археологически ситуации попадна екипът на великотърновския археолог доцент Деян Рабовянов при все още продължаващите тазгодишни разкопки в крепостта "Трапезица" в старопрестолния ни град.  Проучване на пластове от ранножелязната и късножелязната епоха или през тракийския период в крепостта "Трапезица" във Велико Търново е била една от..

публикувано на 10.10.24 в 10:36
Росица Кратункова

Социален център на колела за деца от уязвими групи в Сливен

В Сливен започва да работи мобилен център за психо-социални дейности, насочени към деца от уязвими общности. "Представлява малък камион с класна стая отзад , където могат да се съберат 7-8 деца. Има бяла дъска, чинове, могат да се извършват различни дейности", обясни пред БНР Росица Кратункова от фондация "За Надежда". Изграждането на..

публикувано на 10.10.24 в 10:30

ООН разследва смъртта на мигранти в полицейски участъци в Атина

Работна група от експерти от ООН е в Атина във връзка с разследване на случаи на смърт на мигранти в полицейски участъци през септември. Неправителствени организации насрочиха за събота митинг в подкрепа на правата на мигрантите. Държавтата телевизия ЕРТ съобщи, че проверката е предизвикана от случея със смъртта в полицейски участък в Атина на..

публикувано на 10.10.24 в 10:06
Проф. Васил Марков, директор на Центъра за древни култури към Югозападния университет

ЮЗУ - домакин на научна конференция за мегалитните култури и култови практики

Югозападният университет в Благоевград е домакин на тридневна научна конференция, посветена на мегалитните култури и култови практики. В световния форум участват учени и университетски преподаватели от 24 държави и 4 континента. Конференцията се провежда на всеки четири години, а основен организатор е Центърът за древни култури към Югозападния..

публикувано на 10.10.24 в 09:55
Проф. Вихра Миланова

Голяма част от случаите на депресия и тревожност идват от работното място

Повече от 1/3 от хората, които търсят помощ, страдат от депресия и тревожност. Голяма част от тези хора свързват този дискомфорт с проблеми на работното място. Това заяви пред БНР проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в Александровска болница. Днешният Световен ден на психичното здраве е с фокус именно върху работното място...

публикувано на 10.10.24 в 09:50
Борислав Сарафов

Предложиха Борислав Сарафов за главен прокурор

Кандидатурата на Борислав Сарафов за главен прокурор беше внесена на последното възможно заседание на Висшия съдебен съвет.  Предложението бе направено от Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова.  Петров посочи като мотиви професионалните и нравствени качества на Сарафов.  По думите му той има управленски опит, знание и опит в..

публикувано на 10.10.24 в 09:43