Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На втора инстанция съдът потвърди ареста на Ибрямов. Ще има ли нови обвинения?

Джейхан Ибрямов
Снимка: БТА

 С мотив, че е личност с висока степен на обществена опасност, както и заради данни, че се е готвел да купува гласове за предсрочните избори на 27 октомври, Софийският апелативен съд потвърди постоянния арест на независимия депутат Джейхан Ибрямов.

Съдиите не видяха проблем нито със законността на първоначалното задържане на Ибрямов, нито с използваните по отношение на него специални разузнавателни средства, докато още е бил с имунитет от съдебно преследване. 

След решението на съда съпругата на Ибрямов - Биршен, обяви, че прекратява гладната си стачка.
Бил ли е задържан законосъобразно Ибрямов и какво значи "заварен в момент на извършване на престъпление"? 

Имало ли е навлизане  в личното пространство на лице с имунитет, след като от 20 септември той е бил контролиран с пет вида специални разузнавателни средства (СРС), при това с разрешение на заместник - председателя на Софийския градски съд Руси Алексиев?

Това беше в основата на спора между защитниците на независимия депутат и двамата представители на държавното обвинение.

За самото обвинение -  получаването на предварително белязаните 100 000 лева от разследвания за ДДС измами Мирослав Тодоров, за да бъде уреден с обществена поръчка в Министерството на отбраната - обвинение, квалифицирано от прокуратурата като "търговия с влияние", почти не стана дума.
 
Така апелативните съдии - Вера Цветкова, Магдалена Лазарова и Атанаска Китипова, не се съгласиха с тезата на адвокатите на депутата - Янко Ройчев и Стефан Карайотов, че Джейхан Ибрямов е в ареста незаконно, защото председателката на парламента Рая Назарян даде съгласие да бъде свален имунитетът му, но не се произнесе по искането на и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов да разреши продължаване на задържането му. 

Цитирано беше решение на Конституционния съд от 1992 година, но според съда тогава е действал стар Наказателно-процесуален кодекс и съдът не е бил ангажиран с мерки за неотклонение. След 1997 година вече решаващо е било решението на съда, достъп, до който имал и самият Ибрямов.
Що се отнася до СРС, съдебният състав не коментира тяхната законосъобразност, но каза, че и без тях имало достатъчно данни, че депутатът има съпричастност към повдигнатите му обвинения. Имало и за купуване на гласове.

За такива данни разследващите говорят от началото задържането на Джейхан Ибрямов, а днес беше добавено и престъпление срещу личността. Първо прокурор Детелин Георгиев обясни, че ставало дума за  чл.115 от НК, в който се говори за убийство. След това той и колегата му обясниха, че е било лапсус и става дума за друго:

"Не мога да коментирам този момент - дали има заговор или приготовление за убийство, моля да попитате наблюдаващия прокурор. Искахме да е открито заседанието, защото по телевизионните студия се излагаха всякакви версии, основани на слухове, на предположения.(...)

Делата се решават тук - в съдебната зала, а не по телевизионните студия" - избяга от въпроса за приготовление за убийство ли става дума, коя е била мишената и каква е ролята на Ибрямов вторият прокурор по делото  Ивайло Ангелов.

По време на съдебното заседание в залата бяха и съпартийци на депутата и неговата съпруга.
След като арестът на мъжа ѝ беше окончателно потвърден, Биршен Ибрямова обяви, че спира гладната си стачка, защото гласът ѝ е останал нечут. А по повод лансираните нови -  все още неподвигнати обвинения, коментира:
реди няколко дена с колегите се шегувахме, че има две неща, в които не е обвинен Джейхан в момента. И това бяха убийство и изнасилване. Днеска включиха убийство, предполагам, че на следващото заседание ще включат и изнасилване.(...)

Няма как да видя такива доказателства, защото те всъщност се позовават на СРС-та. Цялата история наистина прилича на: "една жена ми каза", коментира Биршен Ибрямова.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Италия и Франция искат обяснение защо армията на Израел е обстрелвала позиции на силите на ООН

Правителствата на Италия и на Франция настояват за официално обяснение от израелското правителство защо армията на Израел е обстрелвала три пъти днес и вчера позиции на мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан. "Враждебните действия на Израел срещу UNIFIL - Временните сили на ООН в Ливан - могат да бъдат определени като военно престъпление", заяви..

публикувано на 10.10.24 в 20:01

Правителството ще осигури още 50 IT-специалисти към ЦИК, за да проверяват машините за вота

Министерството на електронното управление ще започне утре процедурата по довереното изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за гласуване на предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на министерството. Процедурата ще започне от 11:00 часа и ще се извърши от Централната избирателна комисия..

публикувано на 10.10.24 в 19:22
Людмила Петкова

Министърът на финансите: ЕК може да допусне отсрочка по ПВУ

Европейската комисия може да допусне отсрочка по Плана за възстановяване и устойчивост на България, но колкото повече се бави, толкова по-трудно става изпълнението на инвестициите и реформите, разписани по него, заяви служебният министър на финансите Людмила Петкова: "Ако се  забавим още няколко месеца, това означава инвестиция да се направи..

публикувано на 10.10.24 в 19:12

Съюзът за стопанска инициатива е против увеличаването на МРЗ

Съюзът за стопанска инициатива - една от работодателските организации в страната - излезе със становище против предложението на служебното правителство размерът на минималната работна заплата от 1 януари идната година да стане 1077 лева, защото това според тази организация крие сериозни рискове за икономиката. Предвиденото увеличение на минималната..

публикувано на 10.10.24 в 19:04

Галин Цоков: Над 1 млрд. лева от държавния бюджет за висшето образование

Над 1 млрд. лева са средствата от държавния бюджет за висшето образование за тази година и за първи път финансирането е толкова високо. Това е заявил служебният министър на образованието и науката Галин Цоков по време на заседанието на Съвета на ректорите, което се провежда във Велико Тръново. Проблемите с финансирането на университетите..

публикувано на 10.10.24 в 19:01

Италианци споделят опита си за опазване на културно-историческото наследство

В световния ден на архитектурата България беше домакин на втория международен форум "История и бъдеще – Световното културно историческо наследство на Италия и България". Форумът се организира под патронажа на Министерството на културата в България и има за цел да покаже и обмени добри практики, свързани с опазването и подобряването на обектите на..

публикувано на 10.10.24 в 18:53
Зърнопроизводителят Илия Проданов (вляво), министърът на финансите Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов (вдясно) дават брифинг в Министерството на финансите - 10 октомври 2024 г.

ДФЗ: Над 50 000 земеделски стопани получиха над 190 млн. лева по "украинската помощ"

Над 190 млн. лева (190 283 470 лева) получиха 50 290 стопани по държавните помощи "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" и "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на..

публикувано на 10.10.24 в 18:49