Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Всяко решение на САЩ против израелското правителство би се изтълкувало като подкрепа за "терористите" и ще е от полза за Тръмп"

Проф. Пол Роджърс: В американската политическа култура основният проблем в Близкия изток е Иран

"В дългосрочен план прекалено силната реакция на Израел сигурно ще произведе на отсрещната страна ново поколение мъже, които са твърдо решени да се сражават"

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 
Отброяваме годишнината от още една война, която започна след черния 7-ми октомври миналата година с терористичния рейд на "Хамас" в Израел, с 1200 избити и 250 отвлечени израелци, както и с над 42 хиляди загинали палестинци. Тази война вече има и втори фронт - срещу проиранската групировка "Хизбулла" в Ливан.

Спиралата на насилие в Близкия изток не оставя и искрица надежда за мир. Дипломатическите совалки не спират, но всички предложени компромиси, за да се стигне до примирие бяха отхвърлени. 

Кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов се обърна към професора по международни отношения от университета в Брадфорд Пол Роджърс, за да потърси отговор за случващото се. 

- Защо се проваля дипломацията? 

- В основни линии, според мен, е заради характера на израелското правителство и заради ефекта на убийствата от 7 октомври върху израелците като цяло. Този ефект е много по-голям, отколкото могат да си представят хората извън Израел. За екстремния отговор на израелското правителство отговорността е на крайнодесните радикални елементи в него. Както и на самия премиер Нетаняху, който е заплашен от съд за корупция, когато напусне поста си. За да оцелее, той прави всичко възможно да остане на власт, а това означава, че за него е по-добре войната да не спира.

Проблемът в дългосрочен план е, че прекалено силната реакция на Израел сигурно ще произведе на отсрещната страна поредно ново поколение млади мъже, които ще са твърдо решени да се сражават с израелците. Това е в разрез с интересите на Израел. Но от тяхна гледна точка е разбираемо да действат така - защото вече не се чувстват толкова в безопасност, колкото преди година.

- САЩ, вероятно единствената суперсила, която би могла да обуздае израелците, очевидно не правят достатъчно в тази посока. Защо? Едва ли е само заради предстоящите избори за президент...

- До голяма степен е заради изборите. Но не бива да забравяме, че голямата подкрепа за Израел в Съединените щати идва главно от християните евангелисти, известни и като християни ционисти. Голяма част от американските евреи са доста либерални във възгледите си и много от тях не одобряват действията на Нетаняху. Но като цяло в Съединените щати има десетки милиони, които подкрепят Израел.

Освен това в американската политическа култура основният проблем в Близкия изток всъщност е Иран. И това е така още от заложническата криза през 1979 година, когато на власт в Иран дойде настоящият режим там. Затова според мен подкрепата за Израел е хем заради естествена симпатия към него от американците, хем заради ролята на Иран. Американската десница иска проблемът Иран да бъде решен. Всичко това би трябвало да обяснява защо Съединените щати не подлагат Израел на достатъчно силен натиск.

А без съмнение Байдън би могъл да заяви на израелците: "Или прекратете огъня, или ще ви спрем доставките на оръжия!" Тогава Израел няма да има какво друга да направи, освен да се вслуша в призивите за примирие. Съединените щати обаче не са готови на този ход в момента. Бездействието на президентската администрация е продиктувано от наближаващите избори. Каквото и да било решение против израелското правителство би се изтълкувало като подкрепа за "терористите" и без съмнение от полза на Тръмп за изборите.

- Говорейки за оръжията, френският президент Еманюел Макрон лансира идеята да се наложи оръжейно ембарго на Израел, но доколко това е реалистично?

- Не е. Ясно е, че Съединените щати няма да спрат да изпращат оръжия. Великобритания е доста по-ангажирана, отколко признава, по отношение на търговията с военно оборудване и в разузнавателната дейност. Германия също е голям доставчик на оръжия. Реален шанс за оръжейно ембарго би имало, ако в Западния свят драстично се увеличи вече демонстрираната загриженост от действията на израелците. В същото време в Глобалния Юг като цяло се увеличава подкрепата за палестинците, а в много части на света - нека си го кажем - на Израел вече се гледа като на престъпна държава заради огромния брой убити палестинци.

- Как определяте британската политика, защото може да се каже, че Обединеното кралство е втората по важност суперсила в Близкия изток - исторически, дипломатически, икономически, както и да бъде погледнато. Премиерът Киър Стармър се опитва да поддържа балансирана позиция, но дали му се получава?

- Мисля, че Стармър се прави, че балансира нещата, но правителството му в основата си е доста произраелско. Израелците работиха доста усърдно с депутатите от Лейбъристката партия през годините. Добър пример за това е групата, наречена "Лейбъристки приятели на Израел". Резултатът е очевиден, но не мисля, че той отразява принципно настроенията във Великобритания, защото има голяма подкрепа и за палестинците. На последните избори лейбъристите се представиха много силно, но не успяха да задържат някои изборни райони, в които преобладава мюсюлмански електорат.

- Все още очакваме отговора на Израел на иранското въздушно нападение. Как би могъл да изглежда този отговор?

- Много е трудно да се каже. Предполагам, че това ще се случи в близките дни, може би дори тази събота или неделя. Няма как да предвидим дали мишените ще са военни обекти, или ще бъде поразена иранската икономика - рефинерии или газови инсталации. Или пък ще бъде нанесен символичен удар срещу ядрени съоръжения на Иран, които вероятно са твърде дълбоко под земята, за да бъдат сериозно засегнати. Израелците имат и много други варианти, за които дори не подозираме - включително срещу иранското ръководство.

- Израел изглежда сравнително защитен с така наречения предпазен "Железен купол", но в случай на по-масирана атака и използването на по-модерни и по-разрушителни оръжия какво би се случило?

- Това е един от важните въпроси, които остават без отговор. Вярно е, че някои от ракетите на "Хизбулла" пробиха израелската отбрана преди няколко дни. Също и някои от иранските ракети. Затова има съмнения, че при масирано ракетно нападение израeлската противовъздушна отбрана би била достатъчно ефективна - особено ако ударите бъдат концентрирани изклучително върху големи градове като Тел Авив или Хайфа. Може би тъкмо заради това израелците се въздържат вече толкова време да отвърнат на удара на Иран.

- Гледах картата онзи ден и макар и да смятам, че съм добър по география, се изненадах от факта, че България е по-близо до конфликтния район, отколкото например отстои Йемен от Израел, а дори хутите от Йемен, без да ги подценявам, успяват да достигат с ракети Израел. Това определено ще накара хората, живеещи по-близо до Близкия изток, да се замислят колко опасен всъщност е този конфликт, особено ако излезе извън регионалните си граници.

- Да, така е. Нека си припомним "Войната на градовете" през 80-те години между иракчаните и иранците - серията от интензивни рейдове и контрарейдове срещу големите им градове. Тогава имаше значителни разрушения и в Техеран, и в Багдад. Ако се стигне до подобна ситуация сега, дори с конвенционални ракети, които имат много по-голям обсег от ракетите "Скъд" от онова време, разрухата би била ужасяваща.
По публикацията работи: Мария Сивкова-Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Смяна на ръководството на две партии в Гърция остави управляващите без опозиция

Смяна на ръководството на две опозиционни партии в Гърция остави управляващите консерватори от "Нова Демокрация" без опозиция. Във всички проучвания премиерът Кириакос Мицотакис е с най-високо доверие сред гърците. Управляващите консерватори останаха без опозиция, коментират критично политически анализатори. Основната опозиционна сила..

публикувано на 12.10.24 в 13:14

Спират движението на тирове през прохода "Петрохан" от 16 октомври

Движението на тирове през прохода "Петрохан" ще бъде спряно от 16 октомври.  През лятото маршрутът бе един от възможните обходни, заради изграждането на високоскоростния път от Ботевград за Видин. Временната организация на движението през прохода "Петрохан" бе въведена на 21 юни. Срещу това решение на "Пътната агенция" няколко пъти жителите на Бързия и..

публикувано на 12.10.24 в 12:56
Крал Чарлз Трети, 9 септември 2022 г.

Чарлз Трети заяви, че няма да се намеси, ако Австралия реши да отмени монархията

Британският крал Чарлз Трети заяви, че няма да се намеси, ако Австралия реши да отмени монархията и да го смени като държавен глава Чарлз Трети се стяга да посети Океания следващата седмица. Той ще бъде придружен от кралица Камила. Освен Австралия осемдневната му обиколка включва и остров Самоа за срещата на правителствените ръководители на..

публикувано на 12.10.24 в 12:33

"Хизбула" е изстреляла ракети по израелска военна база близо до град Хайфа

"Хизбула" обяви, че е изстреляла ракети по израелска военна база близо до град Хайфа. Израел засилва операциите в Ивицата Газа.  Световните лидери осъдиха атаките срещу мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан от израелските сили след втори инцидент в рамките на 48 часа. Ливанската шиитска групировка съобщи, че е подложила на обстрел със "залп от ракети"..

публикувано на 12.10.24 в 12:27

Украйна порази руски петролен склад в окупираната Луганска област

Силите на Киев твърдят, че са поразили руски петролен склад в окупираната Луганска област. Генералният щаб на украинската армия уточнява, че със съхраняваното там гориво е била снабдявана руската армия, а след нанесния удар в склада е избухнал пожар. По информация на украинския военен канал в Телеграм "DeepState", руските сили продължават да..

публикувано на 12.10.24 в 12:12

Емре Пекер: Турция винаги играе посредническа роля в моменти на ескалация между Иран и Израел

"Срам за цялото човечество!" - така президентът на Турция нарече тази седмица действията на Израел в ивицата Газа. Реджеп Ердоган е сред най-гръмогласните критици на войната там, която започна след черния 7 октомври миналата година с 1200 избити и 250 отвлечени израелци, но която доведе и до вече над 42 000 загинали палестинци. Ердоган обвинява Израел..

публикувано на 12.10.24 в 12:00

Плевен е домакин на младежкия фестивал "Teen Boom"

За първи път Плевен е домакин на младежкия фестивал "Teen Boom". Социалната кауза на събитието е под надслов #Избери доброто! Събитието обединява община Плевен, Агенция "Митници" и НАП с голяма кампания "Избери доброто", за да зарадва хилядите си последователи в социалните мрежи.  На централния площад "Възраждане" ще има фен-среща с..

публикувано на 12.10.24 в 11:15