Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Плевен представят филма "Света Петка - кръст в пустинята"


Филмът „Света Петка - кръст в пустинята“ по романа „Петкана“ от Лиляна Хабянович Джурович ще бъде представен в Плевен тази неделя (13 октомври). Прожекцията е в зала „Катя Попова“, начало - 18.00 часа. Входът е свободен!

Режисьор на филма е Хаджи Александър Джурович. Филмовата продукция е снимана в Йордания, Сърбия и Румъния, като световната й премиера се е състояла през август 2022 г. В главната роля зрителите ще видят актрисата Милена Предич.

Лиляна Хабянович Джурович е сред най-четените сръбски писатели, чиито романи, преведени на 18 езика, се радват на огромен читателски интерес и над 1,5 милиона продадени екземпляра. Романът ѝ „Петкана“ проследява живота на най-обичаната и почитана светица на Православието, Преподобната Параскева света Петка. 


Жизнеописанието на светицата изцяло следва житието й, написано от свети патриарх Евтимий Търновски. Всеки герой разказва за светицата, а и тя самата говори за себе си. Описан е земният й път от рождението до успението. Особено голямо внимание е отделено на годините й в Йорданската пустиня.

Повече чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Литва гласува на парламентарни избори

Литва гласува днес на парламентарни избори. Проучване показа, че въпреки добрата икономическа ситуация е възможна смяна на управляващата дясноцентристка коалиция от социалдемократите и по-малки лявоцентристки партии. Около 2,4 милиона души имат право да гласуват в два тура за 141 представители в Сейма за четиригодишен мандат. 70 депутати ще..

публикувано на 13.10.24 в 09:56
Алекс Салмънд

Почина бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмънд

На 69 години почина бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмънд. Според наличната засега информация той най-вероятно е получил сърдечен удар по време на конференция в Северна Македония. Алекс Салмънд, който ръководеше Шотландската национална партия между 1990 и 2000 година и след това отново между 2004 и 2014 година, беше видна фигура в..

публикувано на 13.10.24 в 09:43

Минимално повишение на цените на основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите у нас

Минимално повишение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната се наблюдава и през тази седмица, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени  (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните..

публикувано на 13.10.24 в 09:22

Над 350 000 пенсии са преизчислени служебно от НОИ от 1 април

Почти 351 000 пенсии са преизчислени служебно от Националният осигурителен институт, считано от 1 април тази година, като е взет предвид допълнителния стаж, придобит през миналата година. Спрямо 2023 г. броят на т. нар. "работещи пенсионери" се увеличава с почти 15 хиляди души.  На служебно преизчисляване ежегодно подлежат пенсиите на..

публикувано на 13.10.24 в 09:14

Годишна среща на местните власти, във форума ще участва и президентът

Годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България започва днес в курортния комплекс Албена. Събитието е част от проявите, с които се отбелязва Деня на българската община - 12 октомври. В тридневния форум се очакват над 800 участници - кметове, общински съветници, представители на Европейския парламент и..

публикувано на 13.10.24 в 08:56

Експертни срещи в МФ по параметрите на проектобюджета за 2025 г.

Следващата седмица в Министерството на финансите започват експертни срещи със синдикалните и работодателските организации по параметрите на проекта на държавен бюджет за 2025 година, обяви служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова. По думите ѝ ведомството е разработило цялостен пакет от мерки, като водещи са тези за..

публикувано на 13.10.24 в 08:49
Кирил Маричков

Китаристи изпълняват "Клетва" в памет на Кирил Маричков

В памет на легендарния рок музикант Кирил Маричков, който почина при инцидент по-рано тази седмица, стотици китаристи ще изпълнят "Клетва" - емблематичната песен на "Щурците". Това ще стане тази вечер от 17 часа на първото мащабно масово свирене на китари в парка пред НДК. Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при..

публикувано на 13.10.24 в 08:33