Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Осемте джуджета" и "Нотариуса" са отвратителни явления и трябва да бъдат разследвани"

Владимир Николов: Не е проблем, че има една кандидатура за главен прокурор

"Нелепо би било да има фиктивни номинации за обвинител №1"

| Интервю
Владимир Николов
Снимка: Латинка Светозарова

Важното е членовете на ВСС да проведат една максимално открита и прозрачна процедура.

Това каза пред БНР Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите в България, като подчерта, че от организацията наблюдават процедурата за избор на главен прокурор и следят "всички процеси от близо:

"Ще ми се дебатът да бъде професионален, а не на полето на някакви клюки, интриги и внушения, каквито сме наблюдавали в годините назад".

По думите му не е проблем това, че има една номинация за обвинител номер едно, защото е законно:

"Трябва да гледаме това, което е законно. При различни избори е имало отново само една кандидатура, но, когато това е касаело съда, никой не е поставял толкова остро този проблем. Би била нелепа ситуацията да има фиктивни кандидатури, едва ли някой би имал интерес от подобно нещо. Фактът, че имаме една кандидатура, не е проблем. Въпросът е, че трябва да бъде избран достоен кандидат, който да оглави прокуратурата".

Владимир Николов изказа мнение, че казусите с "Осемте джуджета" и "Нотариуса" са отвратителни явления:

"Ние категорично смятаме, че те нямат място в съдебната система, а трябва да бъдат проведени разследвания и трябва да бъде изчистено името на институциите. Всички хора, които са замесени и имат някакви зависимости, не следва въобще да работят в съдебната система и в прокуратурата. Но нека това стане по съответния ред - когато имаме факти, да ги коментираме, а не да коментираме внушения".  

Корупцията е в политиката, в изпълнителната власт, изтъкна Николов и коментира:

"Тези кръгове се опитват по всякакъв начин да влияят и да не допускат правоохранителните органи да си свършат работата. Няма невинни в тази ситуация, но всеки трябва да поеме своята отговорност".

Председателят на Асоциацията на прокурорите в България отказа да коментира случая с Джейхан Ибрямов и подчерта, че преценката за задържането му е на съда:

"Две инстанции на съда потвърдиха задържането му под стража. ... Казусът не трябва да има никаква политическа окраска, а да сме на полето на закона и на Конституцията". 

Интервюто на Явор Стаматов с Владимир Николов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху

Нетаняху призова ООН да евакуира мироопазващите си сили в Ливан

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е призовал Организацията на обединените нации да евакуира своите мироопазващи сили ЮНИФИЛ от зоните на бойни действия в Ливан, предаде "Ройтерс". Нетаняху заяви, че израелската армия неколкократно е искала силите на ООН да бъдат изтеглени, тъй като по думите му присъствието им в района ги превръща в заложници на..

публикувано на 13.10.24 в 14:35

Петковден - празник на севлиевското село Богатово

Празникът на севлиевското село Богатово събира на обща трапеза жителите и гостите в този край. Сборът по традиция е за Петковден, когато Севлиево почита своята покровителка Света Петка Българска. Новото тази година е завръщането на местните хора към едно старо занятие - за приготвяне на маджун. Самодейците от Богатово искат да върнат на..

публикувано на 13.10.24 в 13:37

Владимир Сиркаров: 1 януари 2026 г. е реалната дата за влизане на България в еврозоната

Реално България може да влезе в еврозоната на 1 януари 2026 г., заяви икономистът Владимир Сиркаров в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР. За шансовете ни за следващата година той заяви: "Реален шанс не мисля, че има, хипотетично може, а реалистичната дата да се целим е 1 януари 2026 г." Според него доста е разтворена..

публикувано на 13.10.24 в 12:48

Подадоха стотици заявления за гласуване по настоящ адрес в Невестино и Трекляно

Стотици са подадените заявления за гласуване по настоящ адрес в малките гранични общини Невестино и Трекляно, казаха за БНР от администразията. В Невестино заявленията са 131, а в Трекляно - 170. Срокът за подаван е изтече вчера.  Не става въпрос за изборен туризъм, заявленията ас от хора, които ползват наследствени  или са купили имоти по..

публикувано на 13.10.24 в 12:46
Последствия от израелски въздушен удар в Бейрут, 12 октомври 2024 г.

ЮНИФИЛ предупреди за опасност от катастрофален конфликт

Мироопазващите сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) предупредиха за опасност от катастрофален конфликт на фона на израелските военни операции срещу радикалните групировки "Хизбула" и "Хамас". Расте и броят на цивилните жертви. Ливан съобщи за 15 загинали при вчерашните атаки. 29 души са убити при израелските удари в Газа. Ливанското здравно..

публикувано на 13.10.24 в 12:11