Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън предупреди: Израел трябва да увеличи обема на хуманитарната помощ, допускана в Газа

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предупреди Израел, че трябва да увеличи обема на хуманитарната помощ, допускана в Ивицата Газа, през следващите 30 дни, или рискува да загуби достъп до американското финансиране за оръжия.

Предупреждението е отправено в писмо на държавния секретар Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин на фона на поредната израелска офанзива в Северна Газа, за която се твърди, че е причинила голям брой цивилни жертви. В писмото се казва, че САЩ са дълбоко загрижени за влошаващата се хуманитарна ситуация, като се изтъква, че Израел е отказал или възпрепятствал почти 90% от хуманитарните доставки през миналия месец. Според ООН хуманитарната помощ, необходима за оцеляването на над 400 000 палестинци, намиращи се в северната част на Газа, е на изчерпване. Допусканите доставки трябва да се увеличат поне до 350 камиона на ден. Израел също така трябва да въведе допълнителни хуманитарни паузи и да осигури по-голяма сигурност на хуманитарните обекти, се казва в писмото на Блинкън и Остин.

САЩ са най-големият доставчик на оръжие за Израел и израелската армия разчита в голяма степен на американски самолети, управляеми бомби, ракети и снаряди, за да води войната срещу "Хамас" в Газа.

Това е второто поредно писмо, отправено от американската администрация към управляващите на Израел, след като през април държавният секретар Блинкън изпрати искане, което доведе до доставката на повече хуманитарна помощ, но това за съжаление не продължи във времето.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ултрамаратонци подпомогнаха каузата на фондация "Ела и ти"

Над 250 души с увреждания са били сред природата благодарение на фондация "Ела и ти". Привлечени са над 450 доброволци, без чиято подкрепа това би било невъзможно. Това обясни пред БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Хора с увреждания в планината: Мисия възможна Гергана Дойчинова: Целта ми е хора с увреждания да се потопят в места, до..

публикувано на 16.10.24 в 11:27

В Гърция погнаха със солени глоби търговци за завишени цени на храните

В Гърция проверяват и глобяват търговските фирми за спекулативно високи цени. Цените на плодове и зеленчуци в магазините  се покачват всеки месец. За неспазване на тавана на печалбата финансовите власти налагат много високи глоби на търговските вериги. До 5 милиона евро достига глобата за нелогично високи цени на плодове и зеленчуци...

публикувано на 16.10.24 в 11:20
Лагерът за прием на нелегални мигранти от Италия в Джадър, Албания.

Първите мигранти по споразумението между Рим и Тирана пристигнаха в Албания

На пристанище Шенгин в Албания акостира италианският военен кораб Либра, превозващ мигранти, заловени във водите на Италия. Те са първите в рамките на споразумението за прехвърляне на незаконни имигранти от Италия в Албания.  Италианският плавателен съд пристигна след 36-часово плаване заедно с 16 мъже от Бангладеш и Египет. Те ще бъдат..

публикувано на 16.10.24 в 11:15

Спецакция срещу купения вот и в Ловешко

Специализирана полицейска операция се провежда и на територията на цялата Ловешка област. Тя е насочена срещу престъпления против политическите права на гражданите и за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. В акцията, освен полицейски служители, участват части на "Жандармерията", служители на Инспекцията по..

публикувано на 16.10.24 в 11:02

Цените на жилищата в Европа растат

България задържа втора позиция по ръст на цените на жилищата в ЕС, сочат данни на Евростат за второто тримесечие на годината. Най-голям спад в цените е регистриран в Люксембург, Финландия и Франция, а най-сериозен ръст: в Полша, България, Литва и Хърватия. В сравнение с предходното тримесечие цените остават стабилни в Унгария, повишават се обаче..

публикувано на 16.10.24 в 10:59

Спешният център в Кюстендил отваря врати до две седмици, търси спонсори

Новият Спешен център в Кюстендил, който трябваше да бъде готов до 31 декември 2021 год., ще заработи най-късно след две седмици.  Администрацията вече се е нанесла в новия комплекс, предстои да бъде преместена и координационната централа, която обслужва системата 112 и екипите за спешна помощ.  Изграждането на Спешния център в Кюстендил се..

публикувано на 16.10.24 в 10:48

Българска връзка в мащабна схема за източване на ДДС в Гърция

Гръцките власти разследват схема за измами с ДДС за около 35 милиона евро, в която участват бизнесмен от Солун, висш служител в банка и полицейски служител. Използвани са кухи фирми и в България Вестниците "Капитал" и "Катимерини" се позовават на водещо се разследване от Агенцията за борба с прането на пари. Разследва се бизнесмен от Солун,..

публикувано на 16.10.24 в 10:37