Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Писков твърди, че е набеден за "мозъка на схемата" за източването на театрите

| Репортаж
Снимка: Виктория Петрова

Компютърният специалист Петко Писков, който беше обвинен, че е създал схемата за източване на театрите, обясни пред медиите каква е истината за софтуера на театрите. 
В началото на септември разследващите установиха, че чрез фиктивно назначаване на служители в Разградския филхармоничен театър са източени почти милион лева от бюджета на министерството на културата. Същата схема бе разкрита и в Смолянския театър, но размерът на присвоените пари е наполовина по-малък. 
Прокуратурата повдигна обвинение на общо 5 души, сред които са директорите на театрите в Разград и Смолян - Левон Манукян и Румен Бечев. 
След като Петко Писков беше задържан, той обжалва мярката пред пловдивския Апелативен съд, който се произнесе, че „нищо до момента нe свързва Писков с разследваните престъпления“. Така миналата седмица Писков беше пуснат под гаранция от 15 000 лв.
Междувременно служебният премиер Димитър Главчев разпореди проверка на Главния инспекторат на Министерски съвет по случая, като настоя да се изясни, кои са виновни и те да понесат своята отговорност. Главчев каза още, че очаква по-енергични действия от страна на Министерството на културата по случая с източването на театрите.
В интервю за "Хоризонт" министърът на културата Найден Тодоров съобщи, че първоначалната проверка на Министерството на културата на разходите на всички театри е установила, че няма нарушения като тези в Разград. След това министърът разкри, че проверка в министерството е показала, че двама души са натискали "копчето", за да одобрят плащанията към театрите, от които са източвани средствата. Но засега не е ясно дали са действали умишлено.
На пресконференция днес програмистът Петко Писков каза, че всички са се убедили, че липсват доказателства, които да доказват неговата вина. И специалното отношение на прокуратурата към него, той го нарича „тенденциозно“.
Според Петко Писков прокурорът не е бил безпристрастен и обективен, и го е набедил, че е мозъкът на схемата.
Петко Писков е имал и договорни отношения с Пазарджишкия драмтично-куклен театър. Но след започнала проверка през октомври месец миналата година, едностранно е прекратено договорното отношение с театъра. В изявление на ръководството на културната институция в Пазарджик се съобщава, че Петко Писков абсолютно противоправно е отказал да върне множество договори и счетоводни документи, съхранявани при него във връзка с изпълнение на служебните му задължения. 
По отношение на софтуера Писков демонстрира как функционира и какво може и не може да прави.
Петко Писков беше категоричен, че няма как да се подаде нито един документ към НАП или НОИ. И че софтуерът няма автоматична връзка с тези институции. Той каза още, че Директорът определя, кой да има достъп до системата и че промяна във възнагражденията на служителите се прави единствено след заявка от страна на директора. 
Той обясни че с татърът в Пазарджик са имали и счетоводен договор, но договорните отношения там са прекратени. С театъра в Разград Писков отрече да е имало счетоводен договор. Той отказа да отговаря на всякакви други въпрос, за да не попречи на разследването. 
Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Даскалов

Георги Даскалов: Голямата цел в БНР - да направим екип

Финансирането на общественото радио да бъде обвързано с процент от брутния вътрешен продукт, да бъдат осигурени средства за модернизиране на материалната база и най-вече за сървъри – това заяви кандидатът за генерален директор на Българското национално радио – Георги Даскалов. Той беше последният от седемте кандидати за поста, които бяха изслушани в..

публикувано на 16.10.24 в 15:40

Германски политици на тайна среща с руски държавници в Баку

Германски висши политици се срещат тайно с руски държавници в столицата на Азербайджан Баку. Това разкриват журналисти от германския седмичник "Цайт" и предаването на обществената телевизия АРД "Контрасти". Германски разследващи журналисти разкриха, че на 20 октомври в столицата на Азербайджан Баку ще има тайна среща на германски и руски..

публикувано на 16.10.24 в 15:04

Тялото на изчезналата Биляна Петрова е открито в центъра на София

Тяло на млада жена е открито близо до сградата на Централни хали в столицата.  То е на изчезналата 31-годишна Биляна Петрова, която за последно е забелязана в същия район вчера. Извършва се оглед. Според първоначалните данни по тялото ѝ няма следи от насилие. Майка на две деца изчезна в София, издирват я Първоначалните огледи са..

публикувано на 16.10.24 в 14:50

МО оказва пълно съдействие на разследването на катастрофата в авиобаза "Граф Игнатиево"

От Министерството на отбраната (МО) заявиха пред "Хоризонт", че оказват пълно съдействие на прокуратурата по разследването на катастрофата в авиобазата "Граф Игнатиево", при която миналия месец загинаха двама военни летци.  По-рано през деня Военно-окръжната прокуратура в Пловдив критикуваха военното министерство за огласените вчера данни,..

публикувано на 16.10.24 в 14:36
Александър Морфов

Съдът отмени уволнението на Александър Морфов от Народния театър

Софийският районен съд възстанови Александър Морфов като главен режисьор в Народния театър "Иван Вазов".  Той беше уволнен дисциплинарно миналия февруари след конфликт с директора и пиара на театъра  - Васил Василев и Велислава Кръстева. Съдът беше сезиран от Василев заради надписи на вратата на кабинета си и обидни квалификации. Според..

публикувано на 16.10.24 в 14:23
Методи Лалов

Методи Лалов: Съдебната система е негодна да прилага еднакво и справедливо закона

Политиците да дават обещания за политиките, които ще изпълняват, когато са във властта и отговорността за законодателни промени да бъде споделена, защото промените в съдебната система бяха смачкани от парламентарно представените партии, под една или друга форма. И когато гражданите призовават министри да им изложат проблемите, те да слизат при..

публикувано на 16.10.24 в 13:53