Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росалин Наков: В инструменталната музика всеки може да открие нещо за себе си

Композиторът е подготвил нов албум с 11 инструментални пиеси

2
Росалин Наков
Снимка: Мая Данчева

Композиторът Росалин Наков казва, че много обича инструменталната музика. Сам създава такава и я изпълнява на пиано. Като композитор пише песни и за известни певци.

Дълбокият свят на музиката обаче отваря пространството на чистият звук, който се абстрахира от стиха и стила на певеца. В това звучене слушащият музиката се потапя в нейното пространство, като сам изгражда картината. Попада в определено настроение или пък търси мелодия подходяща за своето. 

Росалин Наков казва също, че музиката му е много подходяща за нощта. Това е времето, в което слушащият настройва сетивата си така, че да възприеме мелодията в нейния неподправен от страничен шум вид и тя да окаже своето въздействие върху него. 

Музиката има способността да изважда от нас скрити чувства, емоции, да ни навежда на определени мисли, да ни дава яснота в конкретни проблеми. Тя ни се отразява някак лечебно, пречистващо, обновяващо. 

Този, който я създава и изпълнява е вложил в нотите определени кодове, с които това се случва.

"Големите наши изпълнители, с които съм имал честта да работя са толкова характерни, запомнящи се и толкова различни едновременно. Ние сме създали толкова песни с тях, но като че ли на български език те наистина звучат по-добре, каза за БНР Наков.

"Писал съм и в ранните часове преди утрото, когато е тихо, макар че работя със слушалки на пианото, за да не преча на никого, така се и откъсвам от атмосферата и реалността изобщо около мен. 

Това е усещане, чувство, което няма с какво да го сравниш, допълни той.

"Огромният плюс на инструменталната музика е, че всеки слушател може да открие нещо за себе си. В песента ме води настроението, създадено от прочитането на текста и така лека полека се оформя кой ще е изпълнителят на песента, допълни музикантът.

Той представи в студиото на БНР премиера на инструментална пиеса, част от албума, който ще съдържа 11 пиеси:

"Те са отдавна желани от мен и в тях съм вложил много труд и старание, работя от няколко години върху тях, ангажирах доста хора, но мисля, че се получи нещо интересно.

Търсил съм на пръв поглед една по-елементарна мелодика, по-дишаща музикална фраза, което на пръв поглед изглежда лесно, но не е чак толкова, и под тази семпла мелодична линия се развиват доста сложни и хармонични процеси.

Участниците изпълнители са: Цветан Недялков - китари, бас китари - Ивайло Звездомиров, Васил Петров с кратки вокални фрази на английски, саксофон - Димитър Льолев, тонрежисьор и тромпетист - Иван Христов, соло на Теодоси Спасов в една от пиесите, народната певица Нели Андреева, момичетата от вокална група "Спектрум", аз съм на пианото.

Мисля, че сме създали едно много добро настроение, обобщи композиторът.

Образователен концерт за деца се проведе в Монтана

Васил Петров – Да бъде светлина

Френският посланик посети Монтана 

12-те песни допуснати в конкурса "Бургас и морето" вече са ясни

Росалин Наков е композитор, пианист и музикален педагог Образование – магистър "Академия за музикално и танцово изкуство" гр. Пловдив. Твори в областта на жанровете: популярна музика, музика за деца и инструментална музика; автор на музика за телевизионни и театрални продукции. 

Носител на многобройни награди от участия в български и международни конкурси и програми. - Голямата награда на конкурса "Бургас и морето" 2000 г. - Три награди от „Златния Орфей” 1993 г. - Втора и трета награда на Българско Национално Радио от конкурса за нова поп и рок песен „Златна Пролет” 1992 г., 1993 г. - Награда за цялостен принос в развитието на конкурса „Сладкопойна чучулига” 2008 г. - Награда на Съюза на българските композитори, 2003 г. - Първа награда от конкурса за нова поп и рок песен „София 2013” и др. Самостоятелни авторски концерти в Европейския парламент - Брюксел, 2002 г. и Страсбург, 2018 г.

Член на национални и международни журита – „Бургас и морето”, финал на Детска Евровизия- Кипър-2008 г. и Малта-2014 г. и др. Основател на детска вокална група „Сладки пуканки” към Националния дворец на децата София, ДВГ „Атлантик”, ДВГ „Детски смях” Монтана. 

Композитор на химна на олимпийския отбор - “Светът е Олимпиада”- 2008 г., Пекин 

Негови песни са включени в репертоара на Лили Иванова, Орлин Горанов, Васил Петров, Йорданка Христова, дует „Ритон", Силвия Кацарова, Белослава, „Сигнал”, Маргарита Хранова, Милица Божинова, Панайот Панайотов, Николай Урумов, Христо Чешмеджиев, Симеон Владов, Васил Попов, ДВГ към Българското Национално Радио, „Радио деца” и др. 

Участва като пианист и организатор в събития на Президентство, Парламент, Посолства, Столична Община, Резиденция “Бояна”, Атлантически клуб, Асоциация „Родители”, Фондация „За нашите деца”, INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION- България и други институции и неправителствени организации. Автор и продуцент на образователния концерт за деца “Детска усмивка”, посветен на безопасността на децата на пътя, опазването на природата и екологично възпитание, здравословен начин на живот и здравословно хранене при децата.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният музикален театър поставя “Криворазбраната цивилизация“

В Деня на народните будители  - 1 ноември,  на сцената на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ ще бъде премиерата на мюзикъла “Криворазбраната цивилизация”, по знаменития телевизионен мюзикъл от 1974 г. с Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Ружа Делчева, Никола Анастасов, Лора Керанова и Зорка Димитрова. Режисьор на спектакъла е..

публикувано на 17.10.24 в 14:49

Симфоничният оркестър на БНР с концерт за 90-годишнината на акад. Васил Казанджиев

Симфоничният оркестър на БНР ни кани на концерт утре вечер – 18.10, в зала "България". Събитието започва в 19 часа, а поводът е 90-ата годишнина на акад. Васил Казанджиев.   Той е голяма фигура в българската култура, доайен сред композиторите и диригентите у нас, както и педагог, възпитал поколения млади артисти в Националната музикална академия..

публикувано на 17.10.24 в 12:17
Десислава Денева

Десислава Денева открива изложбата си "Някъде тук"

Художникът Десислава Денева открива днес от 17.30 часа изложбата си "Някъде тук" в столичната галерия "Българи". В картините си авторката противопоставя доброто и злото, тъгата и радостта, детайлната разработка и някои елементи от картините, които са общи и символни . Нюансите в емоционалното състояние, нюансите в цветовете и колорита са..

публикувано на 17.10.24 в 10:38
 Калина Томова

Калина Томова за забравените звуци от миналото и как ги преоткрива съвременната наука

Младия и обещаващ музиковед Калина Томова ни води в света на ранната музика – един от най-загадъчните и вълнуващи периоди в музикалната история.  Калина сподели своите проучвания в областта на полифоничната музика от XV век и разказа за важността на този период за развитието на европейската музикална традици я. Като изследовател, Калина..

публикувано на 16.10.24 в 14:40
Стефан Вълдобрев и Пламена Бачийска

Стефан Вълдобрев: Заобичах много повече България, природата ѝ, красотата ѝ и хората!

Стефан Вълдобрев , актьор, композитор, музикант, певец и филмов режисьор е гост в поредицата на "Нощен хоризонт" - "Магията на театъра" .  Познавате Стефан Вълдобрев от театралната сцена, от киното, както и от концертите му с "Обичайните заподозрени". В едно интервю той казва: "За мен обиколките из България са като зависимост. Обичам страната,..

публикувано на 16.10.24 в 10:47

Микрофестивалът "Инфундибулум" обживява подлеза до автогарата в Габрово

В района на подлеза до автогарата в Габрово започна вторият Mикрофест на платформата Capturing Creativity на габровката Росина Пенчева. Тази година микрофестивалът носи името "Инфундибулум" и преобразява нетипичното за събития градско пространство с триизмерна артинсталация, читалня за фантастика, концерти и диджей сет. "Това е второто..

публикувано на 15.10.24 в 12:18
Яна Божанин и Симона Евстатиева

Как да продължиш живота си, когато няма на кого да дадеш любовта си?

Как да продължиш живота си, когато няма на кого да дадеш любовта си? Когато най-близкият ти човек изчезне? Такива въпроси си задава младата режисьорка Симона Евстатиева в своя късометражен филм "Двама" .  Режисьорката Симона Евстатиева и актрисата Яна Божанин са наши гости в рубриката "Кинорадио" .  В актьорския състав на продукцията, която..

публикувано на 14.10.24 в 22:00