Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нашата София" - изложбата, която показва колко чудесен е градът ни

| Интервю
Снимка: People of Sofia

People of Sofia и Фондация "Аз съм София" организират изложбата "Нашата София" в арт пространство "Къщата на София". Откриването е тази вечер от 18 часа и ще може да се види в следващите 2 седмици.

Пред БНР фотографът Вихрен Георгиев, създател на People of Sofia, разказа: 

"В рамките на фестивала "Аз съм София" представихме 10 души. 4 от тях са Вяра, Надежда, София и Любов. Другите 6 са художник, музиканти, всякакви хора, които разказват за обичта си към София. В рамките на този фестивал решихме да направим и една изложба освен с тези 10 портрета на тези хора, но и още 20 кадъра на София, които да покажат отново колко е чудесен градът".

По думите му тези хора са интересни както с историите си, така и с искрената си любов към града. 

Освен снимки, Вихрен Георгиев интервюира хората и разказва техните истории:

"Надявам се, че поне по малко променям средата, общественото говорене, възпитанието и културата на хората".

За него няма теми табу, но все пак признава, че някой път си налага автоцензура. 

Цялото интервю на Илия Вълков с Вихрен Георгиев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тайният оркестър" и Георги Черкин - на турне с "Галактическа фантазия"

След впечатляващо начало на 28 септември в Пловдив продължава музикалното турне из България на "Тайния оркестър" с диригент Николай Стоев и солист Георги Черкин. Прочутият ни пианист е и авторът на "Галактическа фантазия" - концерт за пиано и оркестър, съпроводен от 3D мапинг. На 25 октомври музикантите ще бъдат в Добрич, в Органовата зала, а в края..

публикувано на 24.10.24 в 19:08
Откриването на Българските концертни вечери в Ню Йорк

Българските концертни вечери в Ню Йорк - вече 20-годишна традиция

Българските концертни вечери в Ню Йорк вече 20 години предлагат на публиката в американския мегаполис срещи с българската музика и изпълнители, които милеят за нея - българи, които живеят там, но и музиканти от други националности, които са открили чара на нашата класика.  Концертните серии, започнати по идея на проф. Павлина Доковска, продължават..

публикувано на 23.10.24 в 14:10
Музика Антика

Мандолината: културен мост, който свързва епохи и музикални стилове

Пламен Маслев, диригент, аранжор и мандолинист, и Гиргина Гиргинова, оперна певица , специализирана в барокова и класическа музика са гости в "Нощен Хоризонт". Те разказват за своя път в музиката и предстоящите проекти, свързани с мандолината като инструмент, който обединява култури и епохи . Пламен Маслев разказа за първия по рода..

публикувано на 23.10.24 в 10:43

Изкуството и изкуственият интелект – как взаимодействат и има ли граници

Над 300 младежи от Пазарджик ще се включат в инициативата "Изкуството и изкуственият интелект". Проектът е по програма на Министерството на младежта и спорта и ще се реализира от фондация "Ви арт".  Как могат да взаимодействат традиционните арт похвати с новите технологии и има ли граници, които не трябва да се прескачат - това са част от..

публикувано на 23.10.24 в 09:47

Рая Мизрахи тъче килими и в скривалището си в Израел

За северен Израел от година сигналите за въздушна тревога са нещо обичайно. Тези , които живеят близо до границата с Ливан са евакуирани. Но селища по-далеко, като Йокнеам поне веднъж на ден (а понякога и по-често) чуват сирените и жителите му се крият в скривалищата. В Йокнеам живеят хората на изкуството или на художествените занаяти...

публикувано на 22.10.24 в 16:56
Димитър Ковачев

Димитър Ковачев за ураганите в музиката и в природата

За изкуството казват, че прави връзката на човека с Бога, че той дарява таланта и вдъхновението, с които се създава изкуство. То пък минавайки през хората ги обновява, обогатява и носи усещането за любов.  Музиката е такова изкуство , което преминава във времето и става още по-силно и красиво. Тя, също като бурята променя хората и..

публикувано на 22.10.24 в 10:30
Иван Велков

Пламен, "Да обичаш на инат": От този филм научих, че можеш да си бунтар, без да си простак

Днес се прощаваме с режисьора Николай Волев. В предаването "Преди всички" гостува Иван Велков, изиграл ролята на момчето Пламен от филма "Да обичаш на инат". "Попаднах с много сериозен кастинг , без да искам. 1983-1984 г., когато беше сниман филмът, са търсили подходящ тийнейджър, който да изпълни ролята. Аз съм бил едно от може би над 2000..

публикувано на 22.10.24 в 10:14