Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Дариева: Лидерски дебат липсва от предпазливост и заради страха от провал

Общо процентите на двете ДПС-та е 19, което ги извежда на второ място

| Интервю
Елена Дариева
Снимка: Адриана Киселинчева

Защо хората не са гласували? Отговорът не е липсата на алтернатива, защото на политическата сцена имаше актьори от целия спектър. Проблемът беше, че за седми път трябваше да се избира от същото. Когато менюто е едно и също, хората спират да посещават ресторанта.

Така обясни избирателната активност на 27 октомври Елена Дариева, управител на социологическа агенция "Насока", в интервю пред БНР.

Мнението ѝ за избирателната активност като резултат от предизборната кампанията е, че оценките не са преувеличени - вяла кампания.

"Срещите с избирателите по места протекоха формализирано и вяло, дори този път не станахме свидетели на избухвания в дигиталната среда, както беше преди изборите на 9 юни. В медиите нямаше лидерски дебат, нито нещо по-различно. В същото време в последната фаза зачестиха призове да се гласува като противовес на купения и контролирания вот", обясни Дариева в предаването "12+3".

Тя припомни, че предишната кампания преди юни т. г. премина под "ВМ - всички са маскари", а в прочита на тези избори е "Вотът е манипулиран". И обясни, че отчетената по-високата избирателна активност е поради факта, че част от хората, колебаещи се до последния момент, са гласували като противодействие на купения вот, "а другият фактор е самият купен вот".

"Когато се радваме на по-високата избирателна активност, трябва да знаем на какво се радваме", предупреди тя.

И допълни: 

"С деидеологизацията на партиите, за да спечелят всеки глас, партиите не могат адекватно да изразяват ценностите на избирателите си. Партийните централи все по-трудно мобилизират своите ядра. Заради поведението, което политиците демонстрират вътре в НС, все по голяма част от избирателите се чувстват разочаровани, а това рефлектира върху легитимността в НС". 

Дариева коментира, че изследванията показват, че един лидерски дебат може да повлияе значимо и 12% от колебаещите може да променят мнението си и да гласуват.

"Една от поуките, които партийните централи си извадиха, че трябва да са предпазливи в комуникацията с избирателите си. И това е от страх от провал и предпазливост. И затова се капсулират, и говорят повече на твърдите си ядра, и действат на принципа на навиването на фенската маса. Опасенията, че лидерски дебат ще доведе до фиаско, възпира партийните лидери от дебат", обясни Елена Дариева.

"Тенденцията за спад в избирателната активност смятам, че не е прекършена, вчера отчетохме втората най-ниска избирателна активност", заяви управителят на "Насоки".

Ако се обединят резултатите на двете ДПС-та, те ще са втори. А разцеплението е било във фокуса на медиите и това е мобилизирало електората, коментира Дариева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече от половината Районни избирателни комисии вече са предали в ЦИК изборните си книжа

Повече от половината Районни избирателни комисии (РИК) вече са предали в ЦИК изборните си книжа. За повторно въвеждане на данните са предоставени протоколите от 16 от всичките 31 РИК. ЦИК започна повторната обработка на резултатите от вота Един от първите пристигнали беше председателят на комисията за 17-ти район Пловдив-област Янко..

публикувано на 28.10.24 в 17:11

Температурен рекорд отчетоха в Монтана

Рекордно висока температура от 27 градуса е измерена днес в Хидрометеорологичната станция в Монтана. От 50 години, откакто се води статистика, това е и най-висока температура отчетена за 28 октомври. Преди година на този ден са измерени 24 градуса, а най-ниската е била минус 5 градуса през 1988 година. И утре синоптиците очакват високи..

публикувано на 28.10.24 в 17:01

„ДПС-Ново начало“ е втора политическа сила в област Благоевград

Коалицията на Делян Пеевски „ДПС-Ново начало“ е втора политическа сила в област Благоевград, но разликата с ГЕРБ е над 11 процента. Това показват данните при 100 процента обработени  протоколи от извънредните парламентарни избори. Двама кметски синове влизат в следващото народно събрание  с преференции. Седем партии и коалиции преминаха..

публикувано на 28.10.24 в 16:59
Виктор Орбан

Унгарското правителство провежда допитване за отношенията с ЕС, Русия и Китай

Унгарското правителство днес започна нова национална консултация срещу "търговската война“, която според него Брюксел води срещу Китай и Русия, десет дни преди срещата на върха на ЕС в Будапеща, предаде "Франс прес". Премиерът националист Виктор Орбан, който се стреми към отваряне към Изтока, засили връзките на централноевропейската страна..

публикувано на 28.10.24 в 16:48
Атанас Радев

Атанас Радев: Очакването на проект на президента е като викане на неволята

Очакването на проект на президента е като викане на неволята . Това каза пред БНР политологът Атанас Радев и добави: "В общественото пространство започва много се тръби, че чакаме 2025 - 20226 г. да слезе президентът Румен Радев, че той ще оправи нещата. Това някак си е викане на неволята. Коалиционната култура няма да се оправи, когато се появи..

публикувано на 28.10.24 в 16:46

В Русенско ГЕРБ-СДС печели вота, втори са "Възраждане", трети - ПП-ДБ

В Русенска област коалицията ГЕРБ-СДС събра най-голяма подкрепа, втори са "Възраждане", а трети ПП-ДБ. Избирателната активност в региона е била 33,69%, сочат данните при 100% обработени протоколи от СИК. Формациите, които имат шанс да изпратят свои представители от Русенска област в парламента, са    ГЕРБ - СДС -  двама, и по един от "Възраждане",..

публикувано на 28.10.24 в 16:39

АПС е първа политическа сила в Силистренско, в Търговище - ДПС-Ново начало

В седмите поред парламентарни избори първи в Силистренско са хората на Ахмед Доган от Алианса за права и свободи с почти 28%, следвани от коалицията ГЕРБ-СДС с 25,18 на сто и "Възраждане" с 10,54%, като избирателната активност бе близо 38 на сто. Прогнозите показват, че на този етап това са първите три сигурни мандата в региона, като под..

публикувано на 28.10.24 в 16:33