Благовестие

неделя, от 8.06 до 9.00 часа

Предаването за завещаната ни Христова вяра. В огромната си част българите се обявяват за православни християни, но малцина са тези, които осъзнават, че вярата е живот. Ние, екипът на „Благовестие”, търсим различни и атрактивни пътища, за да доближим православното вероучение до своите слушатели. В основата на нашите търсения съвсем естествено са вярата, надеждата и любовта. В християнството няма колективна отговорност. Всеки човек е свободен да избира по кой път да тръгне, но за да избере своя път, той трябва да го познава. Точно това се опитваме да сторим - да разкрием същността и смисъла на нашата вяра. Правим го чрез дискусии, репортажи, разговори с богослови, свещенослужители и с всички, които живеят в Църквата и искат тя и обществото ни да благоденстват. В рубриката ни „Хроника на религиите” се опитваме да ви информираме за това какво се е случило през седмицата у нас и по света. А редовната ни рубрика „Християнска поезия” чрез гласа на актьора Ириней Константинов ни въвежда в богатата съкровищница от български поети, отправили своя талант към Създателя. Разбира се, че се стараем да бъдем толерантни към всички, без да нарушаваме своите принципи, които се заключват в златното правило на човешките взаимоотношения, завещано ни от Спасителя Господ Иисус Христос: „Каквото искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям”.

Екип на предаването: Ана-Мария Кръстева, Ивайло Кицов, Весела Цанкова

Публикации

Вярата, надеждата и любовта

Живяла в края на I и началото на II век св. София напълно оправдава през своя земен път името си, което значи премъдрост. Кръщавайки дъщерите си Вяра, Надежда и Любов, тя съумява да ги възпита в тези стълбове на християнството. Според св. ап...

публикувано на 17.09.23 в 09:05

Христовият кръст

Както свидетелства Христовият ученик Йоан: "Бог е любов". Евангелското четиво от неделята преди Кръстовден разкрива пълнотата на тази любов: "Защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който повярва в Него да не погине, а..

публикувано на 10.09.23 в 09:15

Пропастта между нас и Бога

В 11-ата неделя след Петдесетница евангелско четиво е една притча, разказана от Христос, в която един господар опрощава дълга на своя слуга, а от своя страна слугата хвърля в тъмница свой длъжник за значително по-малка сума. Спасителят завършва притчата с..

публикувано на 20.08.23 в 09:10

Необходимостта от осъзнатата вяра

Излекуването на бесноватия момък от евангелското четиво за 10-ата неделя след Петдесетница става по молба на баща му. Изгубил надежда за каквато и да е била човешка помощ той чува за Иисус и води детето си при Него. Кой родител не би постъпил така?..

публикувано на 13.08.23 в 09:20

Преображение Господне

При Своето Преображение Христос, за да ги укрепи във вярата и да ги увери, че наистина е Син Божи избира трима от Своите ученици, пред които се показва в небесната Си слава. Свидетели на събитието са апостолите Петър Йоан и Яков. След като ги завежда..

публикувано на 06.08.23 в 09:25

Завистта и клеветата

В днешното евангелско четиво Христос излекува двама слепци и един, обхванат от бяс ням човек. За Сина Божи, Който е Лекар на душите и телата, това не е първото изцеление. Прави впечатление не отричането на безспорното чудо, а неговото обяснение...

публикувано на 23.07.23 в 09:10

Светлината на света

В нагорната си проповед Спасителят се обръща към апостолите Си с думите: "Вие сте светлината на света". Христовите ученици напълно оправдават тези думи, тъй като разнасят Божествената светлина из цялото земно кълбо. Не само на думи, но и с делата си те..

публикувано на 17.07.23 в 08:55
Изцелението на бесноватия

Съвременните измерения на бесовете

Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в самите нас...

публикувано на 09.07.23 в 09:25

Преходното и непреходното

На всеки един от нас му се е случвало да има много грижи, но твърде често, дори без да осъзнаваме, ние сами си ги създаваме. Стремим се да уредим живота си без грижи, но колко малко от нас съумяват да го сторят. Светото евангелие предлага пътищата за..

публикувано на 25.06.23 в 09:25

Българската святост

Христовата Църква е една и неделима. Поместните цър­кви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техни­те характерни черти. Като се..

публикувано на 18.06.23 в 09:25