Благовестие

неделя, от 8.06 до 9.00 часа

Предаването за завещаната ни Христова вяра. В огромната си част българите се обявяват за православни християни, но малцина са тези, които осъзнават, че вярата е живот. Ние, екипът на „Благовестие”, търсим различни и атрактивни пътища, за да доближим православното вероучение до своите слушатели. В основата на нашите търсения съвсем естествено са вярата, надеждата и любовта. В християнството няма колективна отговорност. Всеки човек е свободен да избира по кой път да тръгне, но за да избере своя път, той трябва да го познава. Точно това се опитваме да сторим - да разкрием същността и смисъла на нашата вяра. Правим го чрез дискусии, репортажи, разговори с богослови, свещенослужители и с всички, които живеят в Църквата и искат тя и обществото ни да благоденстват. В рубриката ни „Хроника на религиите” се опитваме да ви информираме за това какво се е случило през седмицата у нас и по света. А редовната ни рубрика „Християнска поезия” чрез гласа на актьора Ириней Константинов ни въвежда в богатата съкровищница от български поети, отправили своя талант към Създателя. Разбира се, че се стараем да бъдем толерантни към всички, без да нарушаваме своите принципи, които се заключват в златното правило на човешките взаимоотношения, завещано ни от Спасителя Господ Иисус Христос: „Каквото искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям”.

Екип на предаването: Ана-Мария Кръстева, Ивайло Кицов, Весела Цанкова

Публикации

Църковната музика като път към Бога

Тази година за 19 път Поморие е домакин на Международния фестивал на православната музика "Света Богородица - достойно есть". В "Благовестие" се опитваме да ви направим съпричастни на случващото се в морския ни град заедно с участници във форума. Как..

публикувано на 11.06.23 в 09:35
Слизането на Св. Дух над апостолите.

Основаване и същност на Църквата

Разказът за слизането на Светия Дух над апостолите се намира в книгата "Деяния апостолски " , а празникът се чества на петдесетия ден след Възкресение Христово, който винаги се пада неделя. Господ Иисус Христос дава обещание на учениците Си за..

публикувано на 04.06.23 в 09:10

Връзката между Възнесение Господне и богопознанието

На Възнесение Господне се извършва последното чудо от земния живот на Сина Божии. Там, на върха на Елеонската планина, когато Той се възнася, за да застане отдясно на Отца Си. Както с Възкресението Си от гроба Спасителят разкрива истината за нашето..

публикувано на 28.05.23 в 09:40

За духовната слепота

В петата неделя след Възкресение Христово евангелс­ко четиво разказва за излекуването на слепороден от Иисус Христос и ни дава повод за различни размишления. Извед­нъж в съзнанието ми идва разказът на Иван Вазов "Дядо Йоцо гледа". Там дядо Йоцо гледа,..

публикувано на 21.05.23 в 09:35
Христос поучава Самарянката

…С дух и с истина

Христос казва на самарянката в евангелското четиво от тази неделя: "Бог е дух: и тия, които Му се покланят, трябва да се покланят с дух и с истина." С тези редове от Евангелието според Йоан като че ли започва християнството. Дотогава религията е..

публикувано на 14.05.23 в 09:35

Еманципация и феминизъм в Църквата

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не..

публикувано на 30.04.23 в 09:35

Възкресение Христово – празникът на празниците

"Христос възкръсна от мъртвите, като чрез Своята смърт победи смъртта и на ония, които бяха в гробовете живот подари." Това са словата от Пасхалния тропар, който огласява всички храмове в нощта на Христовото възкресение. Те разкриват неговата същност,..

публикувано на 16.04.23 в 11:35

От Осанна до Разпни Го!

В Шестата великопостна неделя православните християни възпоменават тържествения вход на Господ Иисус Христос в Йерусалим. Преди близо 2000 г, неизмеримо кротък и смирен, възседнал осле, пет дни преди големия юдейски празник Пасха, Той влиза в..

публикувано на 09.04.23 в 09:15
Света Мария Египетска

Не знаете какво искате

Неделното евангелско четиво за Петата неделя от Великия пост на пръв поглед няма нищо общо с честваната на този ден светица – преподобна Мария Египетска. Вгледаме ли се обаче по-обстойно ще намерим един общ елемент. И в текста от св. евангелист Марк, и..

публикувано на 02.04.23 в 09:05
„Благовещение“, илюстрация от края на XVI век от южнославянски зограф.

Ролята и мястото на жената в Църквата

На Благовещение Църквата по особен начин почита жените и майките. Жената има много достойно място в Църквата и в света, което Бог ѝ е отредил. Образът на Божията Майка ни подсказва, каква е ролята на жената, която Бог ѝ е отредил, но дали ние се..

публикувано на 26.03.23 в 09:35