Eмисия новини

Музей в ефира

в събота (през седмица)
от 15.00 до 16.00 часа

България е единствената страна в Европа, а дори и на Балканите, която все още няма Музей за съвременно изкуство. Което значи, че българската публика практически не познава най-провокативните, често изненадващи и (сериозно) забавни произведения на българските художници. Парадоксално е, че те са много по-известни в чужбина, отколкото у нас. А изкуства като инсталация, акция, пърформанс, видеоарт и прочие, в които предимно намира израз съвременността, имат вече над 20-годишна история в страната ни.

Предаването обсъжда историята и днешното развитие на съвременното ни визуално изкуство, разглежда „ключови” изложби и произведения, говори за важни събития у нас и в чужбина, за личности и институции със значим принос в тази област. Освен всичко друго създава и виртуален музей за съвременно изкуство – от произведенията, които според събеседниците в студиото непременно трябва да влязат в колекцията на бъдещия реален Музей за съвременно изкуство в България.
Водещата на предаването Диана Попова е изкуствовед, критик, куратор, редактор във вестник „Култура” (1992 - 2001) като продължава да е активен сътрудник на редакцията и в момента. В статиите си във вестника и в други периодични издания тя изследва широк спектър от явления на съвременното българско изкуство, като акцентира на неконвенционалното, иновативното и концептуалното, представя изявите на новото поколение български художници и стимулира развитието на националния дебат по проблемите на българското и европейското съвременно изкуство в контекста на световния културен процес.

Екип на предаването: Диана Попова, Ана-Мария Кръстева, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации

Артан Хайрулаху

"Сариева" – в Пловдив и в София

Миниатюрна галерия в Пловдив и мащабна дейност във и за съвременното българско изкуство в национален и международен план. Това най-общо може да се каже за тази артинституция през последните повече от 10 години. Защото става дума не само за галерия и..

публикувано на 03.11.23 в 11:41
Изложба „HAPPY“

Щастие и изкуствен интелект

Две изложби по две различни програми са открити в софийската галерия "Структура" до 28 октомври. Изложбата "HAPPY" – с куратор Йохан Густавсон – е втора в дългосрочния проект "Гореща линия". Целта му е водещи международни куратори да изследват..

публикувано на 20.10.23 в 10:05
Отьорг А.К., EPOFACT - Галерия ИСИ-София

След войната и изкуството като игра

"След войната" е названието на изложбата, открита в рамките на традиционната Седмица на съвременното изкуство в Пловдив – продължава до 5 октомври. "Epofact" е изложба на Отьорг А.К., представена в галерия ИСИ-София до 21 октомври. И двете събития са..

публикувано на 13.10.23 в 10:35
nada ree, Покана, 2023, серия от ръчно правени килими и обекти

Извънредно положение

За втори път Българският фонд за жените – чрез специално създадения Фонд за артистични проекти на жени – е отправил отворена покана към художничките в съвременните визуални изкуства за произведения по темата "Извънредно положение". Изложбата от избраните..

публикувано на 24.06.23 в 17:05

Буна във Варна

Фестивалите са празници на изкуствата, а Варна по традиция е фестивалната столица на България. В областта на визуалните изкуства градът е място на новаторства – с първите инсталации на Веселин Димов от началото на 1980-те, с първата частна "Галерия 8",..

публикувано на 07.06.23 в 15:45
Венелин Шурелов (България), Събиране и изваждане, 2010

Страховете (ни) в изкуството

"Страхът е усещането, когато губим нещо, което имаме, или когато смятаме, че няма да получим желаното… Страхът може да е и полезен като инстинкт, който трябва да ни предпази от опасности… В много от случаите обаче сме жертва на вменен страх, който се..

публикувано на 25.05.23 в 15:50
Лъчезар Бояджиев, „Градско бленуване“, галерия ИСИ-София

Градски изложби

Градът като средоточие на живота за безброй хора, понякога пренаселен или свръхнаселен, е пълен с проблеми от всякакъв вид, но и с култура, разбира се. Във всички тези свои аспекти той е едновременно вълнуващ обект за художниците и място да представяне..

публикувано на 10.05.23 в 16:24
Людмила Миланова, Дърво на зрението, кинетична инсталация, 2021

Образи на сюрреалистичната среда

Изложбата "Отвъд всякакъв разум. В огледалото на сюрреалистичните времена" (открита в галерия "Структура" до 3 юни) представя произведения на съвременни български художници, избрани от куратора Грегор Янсен. Поканата към него е в рамките на проекта..

публикувано на 26.04.23 в 08:35

Група "Ръб" и историята

Публикуваната преди дни книга за пловдивската група "Ръб" бе поводът да се замисля за историята. Познавам авторите и съм била свидетел на дейността им в края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век, отразявала съм акциите и изложбите им в статии във..

публикувано на 11.04.23 в 12:06
Антони Райжеков, „До последна капка“

Фотография, живопис… и последна капка

"Това е една изкуствоведска изложба", чух да казват за изложбата "Документи. Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век", открита в СГХГ до 4 юни. И това е така, защото е създадена от изкуствоведи, изследвали важно..

публикувано на 29.03.23 в 09:25