Покана за пътуване

неделя
от 17.00 до 18.00 часа


„Покана за пътуване” е предаване за приключения! От 17 до 18 часа всяка неделя вечер по програма „Христо Ботев“ водещата Магдалена Гигова ще ви среща с интересни личности, с пътешественици, с неизвестни, но цветни люде, които правят живота ни по-шарен и ни подбуждат да тръгнем на път. Без значение накъде и по какъв начин – до незнайно българско кътче или далечна страна, с куфар в ръка или с копнеж в душата.
„Покана за пътуване” е предаване за мечтатели! Всяка седмица то ще ви отвежда до местенце в България, за което не сте чували, а може да оставите сърцето си там. В своята рубрика „50 важни за българите места извън страната” младите автори Светослав Марков и Теодор Борисов ще ви разкриват малко известни факти за свързани с нашата история обекти в странство. Няма да липсва и екзотика – от първо лице. Независимо дали ще „се запознаете” с орангутаните в Борнео или ще „ходите” в джунглите на Амазонка, дали гепард „ще ви целува ръка” или ще „отксубнете” косъм от опашката на слон за късмет – всички авантюри из далечни земи ще бъдат споделени от разказвачи, които наистина са били там и са ги преживяли лично.
А и самата водеща Магдалена Гигова ще се вклинява с някоя сочна история от пътешествията си из 86 държави.
Освен на сайта на БНР, можете да четете, видите и чуете още интересни приключения на страницата на предаването във Фейсбук – „Покана за пътуване” и на едноименния канал в youtube.

Екип на предаването: Магдалена Гигова, Весел Цанков, Ани Маринова, Албена Велева и Весела Цанкова

Публикации

Бъндеришки циркус

Най-скъпото кафе в света се прави от екскременти

Има една световна организация на луди глави, готови да се откажат от удобства и сън, за да видят, вкусят, изпитат, помиришат колкото може повече от местните нрави в далечни страни или в някое затънтено кътче на собствените им държави. Това е FIJET –..

публикувано на 03.12.18 в 09:35
Магдалена Гигова се учи да приготвя здравословни смутита във Филипините.

Смутита против рак от Филипините, в Бирма със Снежана Гарфънкъл

В началото на предаването „Покана за пътуване“ с рубриката Пътеводител на гастрономическия стопаджия ще ви отведа на Филипините, където с полезни, но вкусни смутита церят и предотвратяват сума ти болести. Престоят в курортно селище в Тагайтай,..

публикувано на 26.11.18 в 09:35
Фес ел Бали, градчето в Мароко, където боядисват кожи както преди векове

С проф. Ева Соколова до Египет, Ливан и Мароко. Евгени Минчев за недостъпните клубове в Лондон

В съвременната кухня навлизат бонбони от щурци, снакс от пържени скакалци, оризови хлебарки, които по съдържание на протеин нямат равни…  На европееца все още му се повдига от мисълта, че може да изяде това, което с ненавист убива с чехъла. Но статистиката..

публикувано на 12.11.18 в 09:35
Остров Манагаха - един от Марианските острови, от въздуха

Рак краде като сврака на Марианските острови. Гурме в Ляонин

И в това издание на Покана за пътуване ще изостря апетита ви с новата ни рубрика „Пътеводител на гастрономическия стопаджия“. Този път ще ви водя в държавата-джудже Лихтенщайн, където, обаче, имат великански апетит за гурме ястия. В столицата Вадуц, в чиито..

публикувано на 05.11.18 в 10:45
Петър Пунчев пред родовата си къща в Батак

Петър Пунчев - по пътя от Батак до 83 държави по целия свят

Започваме „Покана за пътуване“ с новата ни рубрика „Пътеводител на гастрономическия стопаджия“. В Австрия не е много трудно да изпаднеш в кулинарен амок. Все пак те са дали на света виенския шницел, тортата Захер и щрудела. Като силно пристрастена към..

публикувано на 29.10.18 в 13:08

Ендокринолог прелетя 60 000 км за месец, за да снима вулкани, в Шри Ланка – люто и магично

Помните ли онова стихотворение на Валери Петров, в което той като млад студент сравнява трахеите с брезички, а когато вече е утвърден поет, брезичките му се привиждат като трахеи. Откакто узнах за необичайното хоби на ендокринолога д-р Александър Шинков..

публикувано на 22.10.18 в 10:25
Слава Рачева

Със Слава Рачева от Япония до Силистра, фадрома танцува секси в Хаарлем

Няма човек в България, който да не е чувал за гостенката в Покана за пътуване. Мнозина я разпознават само по гласа. Тя самата се шегува, че често я спират на улицата с „Извинете, ужасно много ми приличате на една артистка. Ужасно, чак не, но наистина..

публикувано на 15.10.18 в 12:15
В Амстердам основното средство за придвижване е велосипедът

Ракия от метлата на баба Яга, един испано-французин, заседнал в България и Амстердам за напреднали

Сигурно сте чували поговорката за Китай „Всичко, което лети и не е самолет, и всичко, което има четири крака и не е маса, се яде“. Тогава да не се учудваме, че в милиардната азиатска страна правят… алкохол от метлата на баба Яга. Ще се опитам да побългаря..

публикувано на 08.10.18 в 15:35
Йорданка Благоева в градината, където отглежда над 90 различни видове растения и билки.

Шампионката Йорданка Благоева живее в енергиен рай. Студент – по стъпките на Свети Иван Рилски

Помните ли онова стихотворение на Валери Петров „Ех, младостта е лесно нещо, когато си младеж“. Нищо подобно! Младостта е лесна във всяка възраст. А общуването с природата и пътешествията й действат като увеличително стъкло. А следващата ни..

публикувано на 01.10.18 в 09:30
В Непал смятат, че с въртене на религиозни барабани и повтаряне на мантри всяко желание е изпълнимо.

Защо суданците не напълняват

Онези от вас, които са слушали миналото издание на Покана за пътуване, си спомнят обещанието да продължа разговора с журналистката от БТА Оля Ал Ахмед, която разби всичките ни представи за Судан, като последната страна, където човек би прекарал..

публикувано на 26.09.18 в 12:40