Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка сряда в "Радиоенциклопедия" - поредица "По следите на времената"

Шишманово кале се намира на пътя от град Самоков за селата Говедарци и Бели Искър.
Снимка: Архив
1 септември
"Карасура" край Чирпан
"Карасура" е антична пътна станция и средновековна крепост край днешния Чирпан. Разрушава я готско нашествие. Предшественик е на праисторическо селище в местността Калето. А в изоставена мина край града е открита единствената следа от най-късния европейски хоминоид, предшественик на човека от епохата, когато Балканите са савана.
През всички тези епохи ни водят археолозите Димитър Янков и Христо Буюклиев и зоологът-палеонтологът Николай Спасов.

25 август
Най-древните находки от Кюстендилско
Уникален праисторически "календар" и звездна "карта" върху глинени миниатюри от преди 7 000 години. Древнотракийски хирургични инструменти, бойни доспехи, свещени дарове, колесница, антични монети. Какво разкриват за живота на древните траки и праисторическите им предшественици? Показани са в новата археологическа зала "Асклепий" на Кюстендилския музей и в Европейския виртуален музей. Разтълкуват ги директорът на музея Валентин Дебочички, изследователката на древни монети Светослава Филипова и археологът доц. Стефан Чохаджиев.

18 август
Преоткриването на Никополис ад Нестум
Какво се знае вече за устройството, живота и гибелта на античния град Никополис ад Нестум – Града на победата при р. Места, създаден от император Траян. Следите от него се разкриват край днешния гр. Гоце Делчев в археологически разкопки от десетилетия насам. Последното проучване през 2008 е финансирано по програма ФАР. Една идея за съвременно покритие и "съживяване" на разкритите останки – дипломен проект, награден от Съюза на архитектите.
Разказват Цветана Комитова от Историческия музей в Благоевград, ръководител на последните археологически проучвания, архитект Йорданка Кандулкова – преподавател в Архитектурния факултет и арх. Лилия Бурова, която в момента специализира във Франция.

11 август
Раннохристиянски епископски базилики в град Сандански
Как е изглеждала Епископската базилика от зората на християнството? Открита през 1989 в изкоп за нов строеж, базилика се възстановява фрагмент по фрагмент и от година наново се въздига в центъра на днешния град Сандански? Какво разкрива този най-значим археологически паметник за живота на раннохристиянския град с неоткрито още име? Как базиликата се вписва в съвременния градски център?
Участват арх. Юли Фърков, археологът Валентин Петков – директор и Антония Кочева, уредник в Историческия музей на град Сандански.

4 август
Шишманови места в Рила
Ще оспорят ли новите археологически и етноложки проучвания на Шишманово кале, Шишманов връх и Цареви кладенци в Рила познатата Никополската версия за последната битка на цар Иван Шишман? Какво показват останките от крепостни стени? Какво твърдят народните предания, Рилският панегерик и Паисиевата история? Какво значение имат новите хипотези и находки за съвременния българин?
По следите на времената, които са пазили и променяли паметта за цар Иван Шишман и неговата последна битка, ни водят археологът Веселин Хаджиангелов и Невена Митрева от Самоковския исторически музей, етнолозите Константин Рангочев от Асоциация "Онгъл" и Цветелина Димитрова от Института за фолклор при БАН, както и Георги Белев – училищен директор в Самоков.

сряда, от 10.30 часа
По публикацията работи: Румяна Панайотова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17

Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката

В Националния политехнически музей гостува документалната изложба "Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката", посветена на основоположника на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука. Тя е подготвена от екипа на Исторически музей - Стрелча, с директорката на музея Леда Петкова. Експозицията може да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 15:40

Науката като част от културата на града

Вълнуващи срещи с Космоса, науката и технологиите, работилници, демонстрации и богата училищна програма – наближава 14-ото издание на Софийския фестивал на науката (9 и 12 май) . Любов Костова от фондация "Красива наука" представя акцентите във вълнуващата програма на научния фестивал, който е част от Културния календар на Столична община...

публикувано на 30.04.24 в 11:35

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Добрите училищни практики за 2024 година

За трета година фондация "Заедно в час" и платформата "преподаваме.bg" събраха в София учители, директори, представители на образователни институции и граждански организации за финалното събитие и награждаване на отличените добри практики от кампанията "Добрите практики на фокус". Повече от 500 бяха гостите и лекторите   които се включиха в..

публикувано на 29.04.24 в 08:25