Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В първия час на новия ден: „Времената се менят, духът на времето остава” - избрано от фонда на редакция „Хумор и сатира”

Понеделник, 2 август
Един от ключовете за щастието е лошата памет
Извод на Марк Твен, О`Хенри и Джон Ъпдайк, споделен в разказите „Банкнота от един милион стерлинги”, „Малкият замък на Рейн” и „Любовникът ти се обади по телефона”

Вторник, 3 август
Умните винаги са изпълнени със съмнения
Доказателството – в разказите на Тенеси Уилямс „Нещо у него”, „Тъмната стая” и „Най-важното”

Сряда, 4 август
Добродетелта не е наследствена
Художествена защита – Ъруин Шоу

Четвъртък, 5 август
Животът учи само онези, които го изучават
Оригинални житейски уроци на Ъруин Шоу и Уди Алън

Петък, 6 август
Никой не е застрахован от вероятността да стане за смях
Необичайните варианти на Уди Алън

Събота, 7 август
Не е разумно да се боим от онова, което е неизбежно
Стивън Кинг прогонва излишните тревоги в разказа „Пътният вирус се носи на север”

Неделя, 8 август
Хуморът е изкуство да се живее
Картини от любопитния свят на Стивън Лийкок 

от 0.15 до 1.45 часа
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Предисловие“ – Поети 2019

„Предисловие“ – Поети 2019. Така се нарича антологията с нови творби на автори – членове на Съюза на българските писатели. Още през есента на 2020 г. издателството на творческия съюз подготви книгата, обединяваща 235 поети, представени с по едно свое стихотворение, написано през последните години. В книгата са публикувани творби на Ася Григорова, Ахмет..

публикувано на 21.01.21 в 08:25

Откритите градски пространства – нова сцена за култура

Всяко едно градско пространство би могло да се превърне в пространство за култура – това твърди част от екипа културолози, урбанисти, архитекти и артисти от Варна, които миналата година се обединиха в търсене на възможности за провеждане на културни събития в епидемична обстановка. Каталогът „Градски пространства за култура“, който беше представен преди..

публикувано на 20.01.21 в 18:31
Таня Димова

Таня Димова: Живея с идеята, че в радиото имаме мисия

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата. Таня Димова е Главен герой в "Нашият ден".  Съмишлениците "Харесвам думата "съмишленици". Често я използвам и се радвам, че радиото, а и не само, се прави от съмишленици. Всичко истинско, ценно и..

публикувано на 20.01.21 в 17:45

Христо Мутафчиев за премиерния спектакъл „Плач на ангел”

„Плач на ангел” от Стефан Цанев е най-новото заглавие в афиша на Народния театър „Иван Вазов“ . П иесата е писана през 2015 година и сега за първи път оживява на сцена в сценичния прочит на режисьора Стоян Радев. Представлението е моноспектакъл на актьора Христо Мутафчиев, който се превъплъщава в образа на бившия затворник Райчо. „Става въпрос..

публикувано на 20.01.21 в 16:55
Александър Христов

Александър Христов: Радиото е интимна медия

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата. Истории в ефира:  Един пишещ човек в едно радио – среща с Александър Христов, драматург от редакция „Радиотеатър“. Писането   "Всеки пишещ човек пише за някого извън себе си. Писането винаги е..

публикувано на 19.01.21 в 17:50