Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 21 януари от 19.00 часа директно от зала „България”: Концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Емил Табаков и солист Майкъл Рол

Снимка: Василка Балевска

Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Емил Табаков представят музикални шедьоври от Германия и Австрия - Бетовеновият клавирен концерт №4 със солист Майкъл Рол (Великобритания) и емблематичната Пета симфония от Густав Малер (по повод 100 г. от смъртта на композитора).

Билети на касата на „Кантус Фирмус” в залата и на www.ticketsbg.com

В програмата:
Лудвиг ван Бетовен (1770-1827)
Концерт за пиано и оркестър № 4, в сол мажор оп. 58, (1807)
Allegro moderato
Andante con moto
Rondo (Vivace
)

Густав Малер (1860-1911)
Симфония № 5 в до диез минор (1904)
Trauermarsch (
Траурен марш)
Stürmisch bewegt, mit grösster Vehemenz (
Бурно движение, с най-голяма страст)
Scherzo (Kräftig, nicht zu schnell) (
Мощно, не твърде бързо)
Adagietto (Sehr langsam) (
Много бавно)
Rondo-Finale (Allegro)

Майкъл Рол е един от най-изявените пианисти на Великобритания. Дебютира на десетгодишна възраст със Симфоничния оркестър на Бирмингам. На 12 години изпълнява клавирния концерт на Роберт Шуман с диригент сър Малкълм Сарджънт в Кралската фестивална зала. Той е 17-годишен, когато печели първа награда на Международния клавирен конкурс в Лийдс. Учи пиано при Фани Уотърман, а по-късно и дирижиране при Едгар Козма в Париж.
През 1974 г. осъществява своя успешен дебют в САЩ със Симфоничния оркестър на Бостън под диригентството на сър Колин Дейвис.
Майкъл Рол свири редовно с големите оркестри на Великобритания като Кралския филхармоничен оркестър, оркестър Филхармония, Кралския оркестър на Ливърпул и Английския камерен оркестър. Свирил е с оркестъра на Шведското радио, Гевандхаус оркестър Лайпциг, Резидентски оркестър на Ротердам и оркестър „Киров” под диригентството на Курт Мазур, Валери Гергиев, Евгени Светланов, Окко Каму и други. Посещава Хонконг с Лондонската филхармония, осъществява турнета в Япония, Германия и Швейцария със Симфоничния оркестър на Би Би Си, в Испания с Кралската филхармония, Лондон и в Източна Европа с Шотландски камерен оркестър.
Фестивалните му прояви включват Олдбъро, Бат, Единбург, Гранада, Хонконг, Виена, престижния клавирен фестивал в Рур, Германия и Промс-концертите във Великобритания. Майкъл Рол музицира на много световни сцени, работи с диригенти като Пиер Булез, Карло-Мария Джулини, Ерих Лайнсдорф, Курт Мазур, Андре Превен и Курт Зандерлинг. Изнася рецитали в Лондон, Единбург, Ню Йорк, Милано, Лайпциг, Берлин, Дрезден.
Майкъл Рол е записал концертите на Бетовен на три компактдиска. Първият от тях, с Кралската филхармония под диригентството на Хауърд Шели за звукозаписната фирма Tring Records, е посрещнат ентусиазирано като „изключително добър запис” - (Gramophone). Вторият е отличен с Editor’s choice на Gramophone, а третият е също високо оценен от Gramophone и BBC Music Magazine.
Днес Майкъл Рол е световно признат като един от най-добрите изпълнители на творби от Моцарт, Бетовен, Франц Шуберт и Роберт Шуман.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на еврокласик ноктюрно от 16 до 31 май 2024 г.

16 май Свири Симфоничният оркестър на Шведското радио с диригент Даниел Хардинг. 3.00 часа – Антонин Дворжак (1841-1904), симфонична поема "Пладнешката вещица", оп. 108. 3.17 часа – Бела Барток (1881-1945), Концерт за цигулка № 1, Sz.36. Солист: Вероника Еберле (цигулка). 3.42 часа – Никола Матеис (ок.1675-1737), "Фантазия Алия". Изпълнява Вероника..

публикувано на 15.05.24 в 15:05

Дължа всичко на вас!

Една от легендите на съвремието ни – уелската певица Шърли Беси, е на фокус в поредното издание на предаването "Музикална мрежа“. Представяме я с албума I Owe It All to You ("Дължа всичко на вас") от 2020 година, с който Дамата Командир на Ордена на Британската империя – Шърли Беси, отбелязва 70 години на сцената и изобщо в шоубизнеса...

публикувано на 15.05.24 в 10:30

Старозагорската опера кани ценителите на жанра на нова вълнуваща премиера – "Норма" от Белини

Специален гост на "Неделен следобед" отново е режисьорът Огнян Драганов. Поканих го във връзка с предстоящата премиера на Държавна опера Стара Загора – "Норма" от Винченцо Белини, която ще бъде представена на 16 и 17 май. "Норма" в Стара Загора не е правена от около четвърт век… Огнян Драганов: Четвърт век. През 2000 г. е последната нова..

публикувано на 15.05.24 в 08:10

Мецосопраното Клементин Марген: Точно сега изпълнявам всички роли, за които съм мечтала

Смятана за едно от водещите мецосопрани на своето поколение, френската изпълнителка Клементин Марген печели международно признание в театри като Метрополитън, Националната опера в Париж, Дойче опер Берлин, Баварската държавна опера, Театро Колон и много други. Малко след като завършва Парижката консерватория, Клементин е отличена с Revelation..

публикувано на 14.05.24 в 12:05

"Празникът на лебеда" в Хертогенбос

Излезе най-новият албум на Cappella Pratensis с ръководител Стратън Бул. Компактдискът представлява четвъртият от поредицата на ансамбъла, посветена на музиката в "Хоровите тетрадки от Ден Бос". Създадени за Братството на Светата Дева в Хертогенбос, ръкописите събират широк спектър от полифонична музика, изпълнявана от членовете на това религиозно..

публикувано на 14.05.24 в 08:10