Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуване до чудодейните места в навечерието на Благовещение

Назарет
Снимка: личен архив

Назарет, град Картаго в Коста Рика, град Мостар и местността, Меджугорие в Босна и Херцеговина, градчето Фатима в Португалия, Влахерната в Истанбул, Ерусалим, Света гора и Бачковският манастир са спирките на радиопътуването на Горан Благоев и Симеон Идакиев, което ще се осъществи в неделя преди Благовещение. Религиозните чудеса, търсенето на надеждата и обожествяването са не само далечните цели на изследователското любопитство, но и осмислени преживявания, водещи към зачитането на другия, толерантността и сближаването между хората.

Горан Благоев е журналист и дългогодишен водещ на предаването „Вяра и общество” по БНТ. Автор е на 30 телевизионни и документални филми. Документалният му филм „Светителят” получи наградата на фестивала Religion today - Италия и „Бронзов Витяз” (2008). Филмът му „Железният храм” е за църквата „Св. Стефан" в Истанбул.
 
„На тия кръстопътни Балкани като че ли сме повече рационалисти, отколкото мистици”, казва Горан Благоев в разговор с Ана-Мария Кръстева.

неделя, 20 март от 18.30 часа

По публикацията работи: Даниела Манолова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Варна ще се проведе четвъртото за страната ни издание на "Игра за световен мир"

Форматът е създаден още през 1978 г. от американския учител Джон Хънтър. Предназначен е за деца от 9 до 18 години и представлява реалистична политическа симулация, участниците в която се опитват да решат глобални проблеми в областта на икономиката, екологията, международните отношения, въоръжените конфликти и т.н. Целта е да се излезе от кризите с..

публикувано на 25.08.24 в 09:30
Регионален исторически музей - Плевен

Културно-историческото наследство формира идентичността на един народ

"Нашето разбиране е, че културно-историческото наследство е много повече отколкото наука, култура, изкуство, държавно управление и т.н., тъй като всички те могат да се надграждат, усъвършенстват и развиват, докато културно-историческото наследство е овеществена историческа памет, която има своето хронологическо време. За един народ и една..

публикувано на 25.08.24 в 08:15

В музея в Чепеларе има скелет на мечка, живяла в Родопите преди 12-13 000 години

"Музеят на родопския карст представя различни артефакти от Родопите. Експозицията насочва към пещерите и скалите, в които се образуват – варовиците, а след това преминава към биоспелеологията, множеството прилепи и един вид като бръмбара-светломразец, известен с това, че при излизане на светлина умира.  В началото е отдел "Геология", който..

публикувано на 22.08.24 в 14:10
Родната къща в Ново село

Думите, които водят към детството

В предаването "За думите" д-р Магдалена Абаджиева, главна асистентка в Института за български език, авторка на поезия и поетична проза, споделя своята любов и отговорност към живите спомени от един останал в миналото свят, към който се връща с помощта на думите от детството си. Какво означава "пищнк", "дулангач", "фараш", "тарпазан", "язлъ",..

публикувано на 22.08.24 в 12:10

Историята като ода

Националните чествания на Шипченската епопея отбелязват годишнини от най-значителните сражения през 1877 г., но и от построяването на паметника с усилията на целия народ. Паметникът е официално открит от Борис III през 1934 г, строен е цели 12 години. За битката на Шипка, както и за паметника, за символиката на върха, останала в народната памет..

публикувано на 21.08.24 в 17:58