Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Радиоенциклопедия на смеха”: География на смеха

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На много места по света има региони и техните жители, които са обект на присмех. Ще ви отведем на някои от тези места и ще потърсим причините, поради които са станали обект на шеги. Пак ще прекосим света надлъж и шир. Ще открием, че на различни географски ширини има побратими на нашите габровци, за които се разпространяват много вицове: жителите на финландската област Лайхия, на германската Швабия, на азербайджанския град Шеки, на град Шикарпур в Северна Индия, и други. Какви регионални вицове има в Литва, Латвия, Испания, Португалия? Географското разположение на някои държави една до друга също прави така, че между тях да прехвърчат стрелите на хумора. Сигурно ще ви бъде забавно за какво се присмиват едни на други китайците, корейците и японците, с кого от съседите си се шегуват израелците, чилийците...
Наши водачи в хумористичното пътешествие до различни точки на планетата ще бъдат: преводачките Здравка Найденова, Ралица Петрунова, Дора Цветкова, Сандра Каупужа от Рига, Н. Пр. Дариус Гайдис, посланик на Литва, немският дипломат Матиас Денер, София Шигаева, ръководител на Центъра за азербайджански език и култура при СУ „Св. Климент Охридски”, д-р Мона Каушик, преподавателка в Центъра за Източни езици и култури при СУ „Св. Климент Охридски”, Шънг Чао, журналист от българската секция в Радио Китай, Марсел Израел от Националния съвет на религиозните общности в България, Андрес Сааведра, чилиец по рождение, но от години преподавател по философия в Софийския университет.




14 юли


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Маца, директор на Италианския културен институт

"Висящото кафе" е дошло у нас от Неапол

Когато попитах директора на Италианския културен институт Мария Маца за коя част от родната ѝ страна би искала да говорим, тя мигновено отсече – Кампания. Но преди да започнем разходката с нея из тази италианска област,   помолих г-жа Маца да се представи с няколко думи. Оказа се, че по образование тя е оперна певица, но преди да започне..

публикувано на 11.08.24 в 08:35

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини: Епизод 4 - Кризи и употреби

Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 10.08.24 в 12:05

44 отбора от 33 държави участват в първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

От 9 до 15 август България посреща над 200 ученици и младежи от цял свят, които ще се включат в първата Международна олимпиада по изкуствен интелект, създадена от българи. Бургас е домакин на форума и на 14 август ще станат известни победителите. В организацията, съставянето на задачите и журито участват водещи учени от световни университети...

публикувано на 10.08.24 в 10:00

Радослав Балкански: Без математиката и точните науки няма да има развитие

Със златен медал, 3 сребърни и 3 бронзови медала, и звезда на Азия по математика приключи поредното участие на България в откритото първенство на Азия по математика, което се проведе в Сеул, Южна Корея, и приключи в края на юли.  До финала се класираха 1600 ученици от Азербайджан, Бразилия, България, Виетнам, Индонезия, Индия, Казахстан,..

публикувано на 09.08.24 в 17:30

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини: Епизод 3 - Жените, един извървян път

Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 09.08.24 в 16:05