Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Костова: Тази година има крещящ парадокс при избора на първата песен. Последният стана първи?!

Истината между слуховете и реалността за националния конкурс за песен „Бургас и морето 2014”

БНР Новини
Единственият оцелял от 1973 г. до наши дни песенен конкурс в България е „Бургас и морето”. При създаването си името му е „Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора”. В началото конкурсът е организиран от Общинския съвет за култура в Бургас, Българското радио, Българската телевизия, Държавно обединение „Музика” и заводът за грамофонни плочи „Балкантон”. Много известни имена и състави са взели участие в този конкурс, което е определяло високото професионално ниво на проявата.

Дали има нещо притеснително в тазгодишното издание на националния конкурс, как журито промени оценките си след предварителната селекция и дали само добрата сценична реализация и изпълнение са обяснение за необяснимото?! Какви са крайните резултати?
Отговорите на тези и други въпроси ще научите от събеседниците по темата – Петя Буюклиева, Михаил Белчев, Димитър Маджаров, Ваня Костова и Валентин Пензов.

Вижте какви са крайните резултати от гласуването.

Чуйте песните от "Бургас и морето 2014".








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Единственият фестивал за българска авторска музика Rebel Rebel се завръща

За четвърта поредна година фестивалът за българска авторска музика Rebel Rebel ще събере най-доброто от алтернативната локална сцена за двудневно събитие на открито. Концертите са на 6 и 7 септември в бар "Ментол" досами самия морския бряг. Събитието първоначално се заражда като визитка на бандите от независимото обединение на артисти..

публикувано на 02.09.24 в 08:40

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 септември 2024 г.

1 септември Свири Словашката филхармония с диригент Томаш Нетопил. 3.00 часа – Йоханес Брамс (1833-1897), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 77. Солист: Далибор Карвай (цигулка). 3.43 часа – Йохан Себастиан Бах (1685-1750), Сарабанда из партита № 2 в ре минор, BWV.1004. 3.46 часа – Еужен Сухон (1908-1993), Метаморфози. 4.18 часа – Томазо Манера..

публикувано на 31.08.24 в 10:10

Програма "Христо Ботев" излъчва директно Международния фестивал "Пирин фолк" - Сандански

От днес до неделя, в три поредни вечери, програма "Христо Ботев" ще излъчва директно от Летния театър в Сандански 32-рото издание на Международния фестивал "Пирин фолк".   Днес (30 август) това е "Детски Пирин фолк", в събота е конкурсът за "Изпълнителско изкуство", а в неделя – за "Авторска македонска песен". Във всеки от трите конкурса се явяват..

публикувано на 30.08.24 в 14:36
Константин Илиевски и Светлина Стоянова

Симфоничният оркестър на БНР поставя музикалното начало на 40-ата "Аполония"

Симфоничният оркестър на Българското национално радио открива официално тази вечер четирдесетото издание на Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол.  Създаден  през 1948 година, Симфоничният оркестър на БНР и до днес играе важна роля в музикалния  живот на столицата и не само. Съставът поддържа един изключително широк репертоар. Той не само..

публикувано на 29.08.24 в 14:30

Модерна Британия ни идва на крака: "Едитърс" в НДК

България най-после има потвърдена дата за отложения миналата година концерт на "Едитърс" – една от най-добрите съвременни европейски групи на живо. Куул Британия ни идва на крака за шоу в зала 3 на НДК на 29 август . Събитието е част от серията Sofia Solid , която тази година предложи силни изяви на Кори Тейлър, "Мегадет", Брус Дикинсън и "Дъ..

публикувано на 26.08.24 в 12:29