Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една протегната ръка... към всички

Участници във фестивала „Река на толерантността”
Снимка: Александър Михайлов
Ars longa, vita brevis гласи крилатата фраза на Хипократ – Животът е кратък, изкуството вечно. Трудно е да се каже дали приликите или разликите са повече между хората от различните народи и религии. Често дори съседи не се познават. Едно обаче е сигурно – творчеството обединява хората и изтрива разликите между хората. И ако тези думи ви се струват празни, то непременно трябва да отидете до Самоков, защото там, за трети път, се провежда Международния младежки арт фестивал „Река на толерантността”. Епицентърът на това събитие е Сарафската къща в града. Освен от България, във фестивала, има участници от Румъния, Гърция, Сърбия и Турция. За 5 дни на фестивала в Самоков човек може да се срещне с млади творци, които общуват по между си на универсалния език на изкуството, без да се замислят за езиковите и религиозните въпроси. Мариела Драганова от Троян участва в „Река на толерантността” за първи път… Организатор на Международния арт фестивал в Самоков е Дарителски фонд 13 века България, а душата е професор Греди Асса.
Сигурен съм, че когато фестивалът „Река на толерантността” завърши, участниците в него ще запазят творческото си приятелство за дълги години, ще разказват на другите за Самоков, защото ръката винаги ще остане протегната… към всички



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне с постановките си "Дабъ дешил ине" на режисьора Теди Москов, "Робин Худ" и "Осъдени души" на режисьора Бойко Илиев и Стендъп комеди шоу с Кръстю Лафазанов. Турнето, което обхваща летните сцени в градовете Варна, Бургас, Пловдив, Созопол, Сливен, Св. Влас, Царево, Стара Загора,..

публикувано на 12.07.24 в 14:51

Българската литература отвъд границите на езика

"Къща за литература и превод" гостува на формата "Срещи с преводачи" във Велико Търново. В разговора, озаглавен "Преводач и/ли литературен агент: Границите на една безгранична професия" , ще участват преводачите Джорджа Спадони (Италия), Марко Видал (Испания), Яна Елис (Великобритания) и Гергана Панчева от Литературна агенция "София". Мястото на..

публикувано на 12.07.24 в 14:15

Полският рапър Куба Данилович, който се чувства по-добре тук

В рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" ви представяме Куба Данилович от Полша . Куба е роден близо до Варшава, но израства в полската столица. От малък Куба се занимава с музика, свири в рок банда в училище и след като завършва заминава за Лондон. Там започва да свири с различни музикални групи, експериментира в различни жанрове и..

публикувано на 12.07.24 в 12:59

Още бургаски жаргон за познавачи и ценители

Може и да изглежда странно, но, когато някой спомене името на град Бургас, това, което си представям, не е морето, рибарските лодки и прочие типично морски работи, а красивите стари къщи от началото на ХХ век в центъра на града – леко занемарени, някои – повече, обрасли със зеленина, огромните дървета в градската градина и, разбира се, красивата..

публикувано на 12.07.24 в 10:17
 Дефиле на участниците

Созопол – където морският бриз прегръща изкуството

В предаването "Нашият ден" отправяме поглед към Созопол, където морският бриз прегръща изкуството. Древният град с поглед към бъдещето за поредна година е сцена за младите творци, които участват в XVIII Международен младежки фестивал-конкурс "Музите" и  IV Младежки арт фестивал "Солинария" . Водещите на програма "Христо Ботев" Божидар Александров и..

публикувано на 12.07.24 в 09:54