Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грузинката Анита Рачвелишвили е Кармен на сцената на Метрополитън опера

Снимка: Метрополитън опера

Поредното пряко излъчване от Метрополитън опера - Ню Йорк в над 2000 киносалона, в 69 държави по света, ще бъде на 1-ви ноември от 18.55 часа в Синема Сити - София. Това е първият сезон, в който и България се присъединява към програмата "Метрополитън опера: На живо от Ню Йорк" и интересът у нас е много голям.

Следващото заглавие - операта "Кармен" от Жорж Бизе е едно от най-любимите на публиката. Затова не е изненада, че билетите за кинопрожекцията вече са изчерпани. От МЕТ твърдят, че "шоуто запалва огън на сцената", който се дължи главно на страстната млада грузинка Анита Рачвелишвили в главната роля. Тя има "вокална мощ и завладяващо сценично присъствие", а майсторството на режисьора Ричард Еър е да поддържа драматизма в хода на действието. Преди пет години Рачвелишвили беше Кармен и на откриването на сезона на Миланската "Ла Скала" под диригентството тогава на Даниел Баренбойм.

Сега на диригентския пулт в Ню Йорк е младият испанец Пабло Ерас-Касадо. Както винаги се очаква хорът и оркестърът на Метрополитън опера да бъдат сред главните герои в постановката, наред с латвиеца Александрс Антоненко като Дон Хозе, Анита Хартиг от Румъния като Микаела и Илдар Абдразаков (Русия), когото само преди няколко седмици гледахме на HD като Фигаро в "Сватбата на Фигаро" от Моцарт, а сега сменя това комично амплоа, за да покаже тореадорски стил и огромно его в образа на Ескамилио.

Операта "Кармен", която е била в списъка на преките излъчвания от МЕТ в киносалоните и през 2010 г., остава засега най-печелившото заглавие в програмата до този момент. Организаторите от българска страна се надяват да могат да повторят прожекцията в рамките на сезона.

Следващата постановка, която ще можем да видим в програмата "Метрополитън опера: На живо от Ню Йорк" на 13-и декември от 19.55 часа е "Нюрнбергските майстори певци" от Вагнер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14