Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смесеният хор на БНР получи наградата "Кристална лира"

Кристална лира

За 18-и път Съюзът на българските музикални и танцови дейци, в партньорство с Класик ФМ радио, връчи наградите "Кристална лира" за ярки постижения в изпълнителското изкуство. Галаконцертът се състоя по традиция в Деня на народните будители в Националния музикален театър "Стефан Македонски" с участието на няколко носители на приза, солисти на трупата: Валетнина Корчакова, Александър Мутафчийски, Людмила Козарева и Денко Проданов, на оркестъра на театъра под диригентството на носителя на "Кристална лира" Юли Дамянов, както и на Кварто квартет и Капанския фолклорен ансамбъл, които получиха своите отличия същата вечер. Водещи на церемонията бяха Татяна Симеонова и Марчо Апостолов.

Награди "Кристална лира" 2014 бяха връчени в 15 категории:

- Оркестрово изкуство: Оркестър на Държавна опера - Русе с диригент Найден Тодоров
- Диригенти: Иван Кожухаров
- Инструменталисти: Проф. Владислав Григоров - валдхорнист
- Камерни ансамбли: Quarto Quartet
- Оперно и оперетно изкуство: Валентина Корчакова - сопран, оперетна певица
- Постановъчен екип: Софийската опера и балет за премиерата на операта "Борис Годунов" от Мусоргски пред Храм-паметника   "Александър Невски"
- Педагози: Светлана Косева, преподавател по пиано в НУМТИ "Добрин Петков" - Пловдив
- Млад изпълнител: Денко Проданов - тенор, оперетен артист
- Балетно изкуство: Емил Йорданов - премиер-солист на Софийската опера и балет
- Хорово изкуство: Смесен хор на БНР
- Джаз: Ангел Заберски-син
- Поп и рок музика: Група "Акага"
- Музикална критика: Августина Серафимова
- Музикален фолклор: Проф. д-р Костадин Бураджиев
- Танцов фолклор: Капански ансамбъл - Разград

Бяха връчени и няколко специални награди: на проф. Нева Кръстева (орган) - за нейната активна концертна и педагогическа дейност; на Класик ФМ радио по случай 20-годишнината от създаването му; на НМТ "Стефан Македонски" за премиерата на оперетата "Службогонци" от Парашкев Хаджиев в чест на 100-годишнината от рождението на композитора.

Специалната награда "Кристална лира" на Класик ФМ радио получи хор "Космически гласове" с диригент Ваня Монева по случай 20-годишнината от създаването на състава.

Столична община учреди и нова специална награда "София" за постижения в областта на музикалното и танцовото изкуство. Нейн първи носител е Мартин Пантелеев - главен диригент на Софийската филхармония.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14