Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опера и бейзбол ръка за ръка в кариерата на сопрана Джойс ДиДонато

Джойс ДиДонато
Снимка: официален сайт

Името на оперната дива Джойс ДиДонато предизвика огромен интерес в социалните мрежи през последните седмици. Фенове направиха кампанията #letjoycesing и успяха да постигнат своето: тяхната любима оперна прима да изпее националния химн преди бейзболния финал между Royals от Канзас и Giants от Сан Франциско. Изпълнението на ДиДонато на 29 октомври на стадион "Кауфман" в Канзас сити е гледано от 25 милиона зрители по целия свят.

Певицата си спомня с умиление детството си, когато баща й водел нея и останалите си 6 деца на мачовете на Royals, спестявайки в продължение на месеци от заплатата си за билети. Това бяха едни от най-важните дни в живота на нашето семейство. Изтръпвам само като се сетя. Да мога да пея сега там и някои от моите братя и сестри да са на трибуните - това не са просто световни квалификации, това се превръща в нещо много лично - споделя Джойс ДиДонато.

Поканена да изпее американския химн по време на неин майсторски клас, прочутата певица първоначално отказва, защото не може да си представи да изостави учениците си и да предаде тяхното доверие. Сега обаче късметът й се усмихва и Джойс, която много активно контактува с почитателите си в Туитър и Фейсбук, е по-популярна от всякога.

В сайта на певицата зрителка на церемонията пише: Най-после нашият национален химн да бъде изпълнен от някого, който знае не само нотите и думите (които много от певците не знаят), но и който знае как да предаде смисъла на тези думи, когато ги пее. Това е вълнуващо за Вашите фенове и подарък за нацията (и благодарности, че не сте изоставили онези Ваши ученици).

На Джойс ДиДонато предстои ново предизвикателство. На 4 ноември в Карнеги хол - Ню Йорк ще се състои неин рецитал, който ще бъде първият от поредица камерни концерти, които ще се предават пряко по интернет. След стрийминга концертът й ще може да бъде видян на запис в течение на 90 дни напълно безплатно. Реализацията е в партньорство с medici.tv, а следващите концерти ще бъдат на цигуларката Ане-Софи Мутер с камерен оркестър, на дуото Леонидас Кавакос - цигулка и Юджа Уан - пиано и на младия пианист Даниил Трифонов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14