Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Миланов спечели наградата "Маргарита Арнаудова" 2014

Ехit
Снимка: Балет Арабеск

Петима финалисти бяха селектирани за представяне пред международното жури на ІХ конкурс за съвременна хореография "Маргарита Арнаудова" 2014: Галина Сребрева и Филип Миланов от България, Антъни Мидълтън - Великобритания, Ноа Атар и Лиат Магнези от Израел Председател на комисията беше акад. Калина Богоева, а младите хореографи си избраха музика от Добринка Табакова, Георги Арнаудов и Петър Дундаков. 

Младият хореограф Филип Миланов стана абсолютният победител във второто международно издание на конкурса, организиран от Балет "Арабеск". Неговата постановка "Exit" по музика на Добринка Табакова спечели и наградата на международното жури, и наградата на публиката на името на голямата българска хореографка Маргарита Арнаудова, отишла си от света преди 20 години на 5 ноември.

Музиката на Добринка Табакова ми помогна да навляза по-дълбоко в идеята си и да я изградя, тя ми даде много пластове, върху които можех да работя. Този конкурс е дал началото на много хореографи, които в момента са водещи фигури на съвременната българска сцена. Дава и шанс на младите хореографи да се запознават с работата в професионален театър, с професионална трупа - сподели щастливият победител Филип Миланов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14