Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България през Втората световна война – в центъра на морето от интриги

БНР Новини
Георги Боздуганов (вляво), проф. Пламен Цветков (в средата) и водещият на „Премълчаната история“ Митко Новков в студиото на предаването
Снимка: Емил Николов

СнимкаВтората световна война за половин век начертава политическата карта на Европа и България, за съжаление, попада от погрешната страна на тези очертания. Което неминуемо се отразява върху нейното развитие, върху мястото ѝ в днешния глобален свят и върху много още сфери, които продължават да буксуват включително и поради тази причина. Факт обаче е, че през Втората световна война нашата страна, поне в началото на бойните действия, не е била в горещите места на сраженията, но пък е била в центъра на други сражения, не по-малко ожесточени – на външнополитическите интриги и шпионските афери. Не е изненада за никого, че тук са си давали среща, така да се каже, разузнавателните служби на воюващите страни, черпели са информация и взаимно са си подливали вода. В същото време България, малката балканска държава, се е опитвала с всякакви сили и средства да предотврати катастрофите, последвали края на Балканските войни и на Първата световна. Трескава Снимкадипломатическа дейност, сондиране на мнения на чуждестранните правителства, преговори под сурдинка и в дълбока секретност, опипване на почвата – всичко това тогавашните български държавни мъже са пробвали, за да отместят надвисналата над страната беда. За жалост, преждевременната смърт на цар Борис III до голяма степен предопределя неуспеха на тези начинания – страната вече не е имала такъв авторитетен водач, с тежест и самочувствие пред чуждите кабинети. Ето защо накрая стигаме до прословутите сфери на влияние, разпределени между Сталин и Чърчил, които хвърлят страната ни в мечешките лапи на грузинския сатрап. Как се стига до тук? За това ще разговаряме с гостите в предаването: проф. Пламен Цветков, един от водещите специалисти по нова и най-нова българска история, автор на множество научни трудове, последният от които е посветен тъкмо на този период – „Под сянката на Хитлер и Сталин. Т.1. Началото на Втората световна война в Европа“, и Георги Боздуганов, автор на изследването „България – военният трофей на Сталин“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Баян Гечев

Баян Гечев е ученик от 12 клас на Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски". Носител е на множество медали – златни, сребърни и бронзови от международни олимпиади по астрономия и астрофизика. Последният от тях е от олимпиадата в Япония през 2023 г. Екипът ни беше впечатлен от името му – Баян. Рядко се намират хора, които да нарекат сина..

публикувано на 13.05.24 в 17:05
доц. Ваня Мичева

Да бъдем великоразумни, великонравни и великодействени, но не велеречиви и велехвалени

В средновековните писмени паметници от IX – XI век се срещат поредица от сложни думи, образувани с прилагателните "велик" и "велии" (със същото значение). Те са се отнасяли до нравствени и духовни качества на човека, най-вече положителни, но и отрицателни като "велеречив", т.е. който говори надменно или "велехвален" – който много се хвали...

публикувано на 13.05.24 в 16:07

Фолклорните области на България: Епизод 2 – Странджа

Втория епизод от поредицата "Фолклорните области на България" посвещаваме на Странджа. Странджанската област заема най-югоизточния край на България. На запад тя се простира до селата Факия, Желязово и Горно Ябълково. На север – до град Царево, на изток – до Черно море, а на юг достига до турската граница. За музикалния фолклор и неговото..

публикувано на 13.05.24 в 15:10

Дешка Кротева – за живота с чувство за хумор

За живота в малките населени места и за радостта сам да произвеждаш храната си, за радостта от общуването с другите и за битката да се съхранят старите местни рецепти – за това ни разказва Дешка Кротева от село Горно Драглище. Тя е майсторка, която се опитва да съхрани старите местни рецепти, които са напът да загубим. Жена с чувство за хумор, която..

публикувано на 12.05.24 в 08:45

Ученици събират семейни спомени за историята на родния си край

Разкази за паметни събития, местни легенди, стари снимки, книги и тефтери… всички те са малки парченца от "голямата" история. Има ги във всяко семейство и селище. Много от тях си отиват заедно с хората, които ги помнят, и изоставените сгради, които се рушат. Могат да имат и по-щастлива съдба, ако попаднат в добри ръце и не просто бъдат опазени, но и..

публикувано на 11.05.24 в 10:25