Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно от Метрополитън опера, Ню Йорк, операта „Кармен” на Жорж Бизе - събота, 7 март, от 20 часа

БНР Новини
Сцена от операта
Снимка: metopera.org
Операта „Кармен” на Бизе с Елина Гаранча в главната роля на сцената на МЕТ – слушателите ни могат да проследят спектакъла на живо точно 140 години след световната премиера на „Кармен“, която е била на 3 март 1875 г. в Париж. Нейният неуспех ранява дълбоко сърцето на композитора и той умира само след три месеца едва на 36 години, без да почувства дори малко от неувяхващата слава, в която блести повече от столетие неговият шедьовър.

Операта „Кармен“ на Бизе е шансът на мецосопраните да се появят също в главна роля и да изградят един от най-атрактивните и завладяващи оперната сцена характери – испанската циганка Кармен, въплъщение на страстния порив, необузданата свобода и темперамент, които не се спират и пред смъртта. Мецосопраното Елина Гаранча е родена в Рига, Латвия, в семейство на музиканти, нейната майка е певица и вокален педагог. След Латвийската музикална академия тя продължава обучението си във Виена и в САЩ. Първият й успех е на певчески конкурс в Хелзинки през 1999 г. , а пробивът към световната сцена е на Залцбургския фестивал през 2003, където участва в постановка на „Милосърдието на Тит“ на Моцарт под диригентството на Николаус Харнонкур. Получава покани от Виенската опера за Шарлота от „Вертер“ на Масне и Дорабела от „Така правят всички жени“ на Моцарт, после идва Париж, а през 2008 г. тя стъпва и на сцената на МЕТ в Ню Йорк в постановката на „Севилският бръснар“ на Росини, където пее виртуозната партия на Розина. През 2010 г. е ангажирана и за постановката на „Кармен“ на режисьора Ричард Еър.

Неин партньор в ролята на Дон Хозе ще бъде Йонгхуун Лий, който в последния момент замести немския тенор Йонас Кауфман.

Йонгхуун Лий е роден през 1973 г. в Сеул, Южна Корея, и там изучава оперно пеене. Днес той вече е бил на сцената на най-прочутите оперни театри по света и получава добри отзиви за ролите си на Манрико в „Трубадур“ на Верди, Каварадоси от „Тоска“ на Пучини, Канио от операта на Маскани „Селска чест“. Неговият дебют в МЕТ е през 2010 г. в ролята на Дон Карлос от едноменната опера на Верди, а на същата сцена в постановката на „Кармен“ от Бизе вече е участвал, но с други партньори, за ролята си на Дон Хозе получава и похвали от критиката.

Двете второстепенни роли на Микаела и Ескамилио се изпълняват от американското сопрано Ейлин Перец и унгарския бас Габор Бретц. Сопраното Ейлин Перец пее за първи път Микаела през този сезон в Метрополитен, преди това изпълнява ролята на сцената на  операта във Филаделфия. Известна е с постижението си като Виолета в „Травиата“ на Верди, с която се представя в Кралската опера, Ковънт гардън, Дойче опера Берлин и Държавната опера в Хамбург.

Габор Бретц е бил в ролята на Ескамилио на сцената на Миланската скала, на Операта в Мюнхен и на Операта в Будапеща, където той е роден. Последните му ангажименти там са в „Танхойзер“ и „Летящия холандец“ на Вагнер, „Електра“ на Щраус.

Диригент на спектакъла на „Кармен“ на Бизе, който ще можете да чуете на живо от Метрополитен, е французинът Луи Лангре. Първото му появяване на пулта на този световен оперен театър е през 2007 г. с операта на Глук „Ифигиения в Таврида“. По-късно дирижира и други постановки между които и „Бохеми“ на Пучини. Луи Лангре е музикален директор на Симфоничния оркестър на Синсинати и главен диригент на Камерата Залцбург.

Съдържание на операта „Кармен”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05