Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нищо спортно, просто бизнес

Снимка: архив

За кой ли вече път български щангисти бяха хванати, че са гълтали непозволени химически гадости, и бяха изхвърлени от спорта. И отново началниците им извадиха от ръкавите си цяла изтъркана колода от оправдания, на които и пациентите на психиатрията няма да повярват - че това са подлости от страна на бившата федерация, че чужденците ги е страх от нас и ни подливат вода, че фармацевтите са ги излъгали и какви ли още не, едно от друго по-неправдоподобни. А истината е, че в щангите, а и във всички професионални спортове допингът е всекидневие. Не само у нас - навсякъде по света.
Всеки може да си спомни поне един от големите скандали през последните години. Хванаха прочут колоездач, многократен победител в Тур дьо Франс. Хванаха не по-малко прочут плувец, олимпийски и световен шампион и рекордьор. Хванаха борци, боксьори, футболисти, съмнения имаше дори за шахматисти. Но дори това не беше най-лошото. Много, твърде много млади хора си отидоха на терена, докато спортуваха професионално. Поради претоварване и употреба на запазени в тайна медикаменти. Тъкмо по време на скандала с препаратите на щангистите внезапно си отиде последният ни олимпийски шампион в този спорт - от масиран инфаркт на 35-годишна възраст. Млад, силен, трениран...


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лятна връзка с България: Специалните полети, които ни връщат у дома

През лятото много млади българи, живеещи в чужбина, се завръщат в родината си, за да се насладят на топлината и атмосферата на българското лято и да прекарат време със своите близки. Програмата "Полет към дома", създадена от националния авиопревозвач, предлага именно такава възможност – да улесни завръщането на сънародниците ни за летния сезон...

обновено на 15.08.24 в 10:56
Икона Успение Богородично

Честваме големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица

Днес честваме големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица , посветен на смъртта на Божията майка. Празникът е почитан както от православните християни, така и от католическата църква. Според Светото писание на 64-годишна възраст Божията майка напуска земния живот. Богородица се молила в Елеонската планина, когато пред нея се..

публикувано на 15.08.24 в 09:25
Кюстендил - Панагия

В Кюстендил започна празникът Панагия

Традиционно в средата на август, когато църквата почита Успението на Богородица, Кюстендил отбелязва празника Панагия - Въздигане на хляба. По този повод общинският отдел "Култура и духовно развитие" в Кюстендил организира днес ритуално замесване на Богородичен хляб. Събитието е част от културния форум "Панагия", който ще се състои  утре. Обредните..

публикувано на 14.08.24 в 12:25

От Мариупол до Одеса: Героизъм и преподаване по време на война

В ефира на предаването "Нашият ден“ актрисата Горица Радева и историкът Александър Середа споделят своите лични преживявания и впечатления от живота в Украйна по време на войната, представяйки различни аспекти от живота и предизвикателствата, с които се сблъскват. Горица Радева разказва как събитията в Мариупол я шокират и вдъхновяват..

обновено на 14.08.24 в 11:13

Когато на младите хора не се говори за сексуалната им идентичност

Когато на младите хора не се говори за сексуалната им идентичност – разговор в "Нашият ден" с Троян Михайлов , куиър младеж и студент по социология, след промените в Закона за предучилищното и училищното образование срещу "джендър пропагандата". Да си куиър, по думите на Троян, е политическа позиция и отстояване на една антинормативност ...

публикувано на 14.08.24 в 09:51