Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ив Моро от Канада представя музиката на Георги Коев в CD

БНР Новини

Името и музиката на известния кларинетист Георги Христосков Коев (Гогето) (1910-1983) от с. Мало Конаре, Пазарджишко отдавна са добре познати сред почитателите на българската народна музика у нас и в чужбина. Студийните записи на самобитния музикант се съхраняват във фондовете на БНР и могат да се чуят основно по радиото (ако се излъчват). Дългогодишна е идеята на големия познавач и радетел на българския фолклор Ив Моро от Канада да събере записите на Георги Коев в компактдиск. CD албума вече е факт, а за неговото издаване в Канада ни информира самият продуцент Ив.





Георги Коев на сватба в Пазарджик с певицата Иванка Иванова и акордеониста Стоян БангеевКомпакдискът „Георги Коев – легенда на българския кларинет” съдържа 25 изпълнения на народния музикант, събрани от музикалните архиви на БНР (Радио София, Радио Пловдив) и „Балкантон”. Анотацията на радиожурналиста Николай Чапански е преведна на английски и френски език в 24 страници с богат снимков материал и коментари към изпълненията. „Аз съм щастлив, че след повече от 10 години моят проект, посветен на легендарния кларинетист Геоги Коев вече се реализира”, споделя радостта си Ив Моро. „Поради натоварения ми работен график и пътувания в чужбина през последните години ми беше трудно да оформя английските и френските обяснителни бележки и да завърша графичното оформление. За съжаление, по условията на договора с БНР, дискът е за продажба и разпространение само в Северна Америка”. Това е вторият проект на Ив от серията албуми с легендарни български музиканти след продуцирания двоен компактдиск на акордеониста Борис Карлов през 2003 г.





Ив Моро

Ив Моро живее недалеч от Монреал. Още през 1966 г., когато е на 17 години, пътува до България и остава очарован от фолклора на Балканите. Почти всяка година идва в страната ни, за да разучава тънкостите на фолклорния танц. Днес ръководи международни семинари за български народни танци в много страни по света, които се посещават от хиляди последователи. Той е един от най-активните колекционери на българска народна музика, продуцира и разпространява музикални албуми като колекцията „Отвъд мистерията” – серия от три компакдиска с музика, записана в български села между 1966 и 1972 г. Ив Моро е носител на орден „Кирил и Методий”, а през 2009 г. е поздравен с почетен медал от Президента на Република България за своята 60-годишнина.

Новият CD албум с музиката на Георги Коев излиза в годината, когато се навършват 105 лета от рождението на кларинетиста. Неотдавна БНР посвети предаване за народния музикант с участието на негови колеги, приятели и близки от родното му село Мало Конаре.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български географски имена в Европа

Европа е не просто име на континент, а символ на култура и цивилизация, която от векове е модел и мярка за ценностите в съвременните общества. Явно трудно постижими, защото и днес, почти 2 десетилетия, откакто страната ни е официално членка на общността на европейските държави, все още трябва да се убеждаваме, че и ние сме европейци като другите...

публикувано на 09.07.24 в 08:05

Стефан Цанев: Езикът крие в себе си някаква магика

Един от гласовете, които пазим в богатия звуков фонд на предаването, е на големия писател, драматург и поет Стефан Цанев. Според изследване на "Галъп интернешънъл" той беше най-четеният български поет през 1995 г. В предаването, което през 1996 г. все още се казваше "Какво се крие зад думите", писателят внесе своя оригинален поглед към този..

публикувано на 02.07.24 в 10:12

Победителите в детския литературен конкурс "Искри" – директно от БНР

Целта на конкурса е насърчаване на децата за творческа и индивидуална изява. Да открива, популяризира и подпомага развитието на талантливите деца! Победителите в конкурса на 41-вия Национален конкурс за детско литературно творчество "Искри" 2024 г. – бяха избрани от жури в състав: Оля Стоянова, Митко Новков, Цвета Брестничка, Виктор Чулев и..

публикувано на 23.06.24 в 09:30
Недялко Йорданов

Недялко Йорданов: Обичам битката с думите

Може и да е клише, но ще си го кажа – изобщо нямам усещането, че са изминали толкова много години. Да не говорим, че паметта си избира какво да задържи непокътнато и какво да скрие или да заличи напълно. Това важи с пълна сила и за срещите и разговорите във и около предаването „За думите“. Със сигурност участията на значими и ярки..

публикувано на 22.06.24 в 08:15
Проф. Толя Стоицова

Илюзиите и автоилюзиите

Тези от нас, които имат спомени от края на трудните 90 години на миналия век, сигурно веднага ще се сетят кой български политик въведе в употреба една много ярка метафора – „затваряме фабриката за илюзии“– каза той и наистина време беше да го направим. Дали се получи точно така или едни фабрики се закриват, други се откриват та до днес… е дълга..

публикувано на 18.06.24 в 15:10