Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ив Моро от Канада представя музиката на Георги Коев в CD

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

Името и музиката на известния кларинетист Георги Христосков Коев (Гогето) (1910-1983) от с. Мало Конаре, Пазарджишко отдавна са добре познати сред почитателите на българската народна музика у нас и в чужбина. Студийните записи на самобитния музикант се съхраняват във фондовете на БНР и могат да се чуят основно по радиото (ако се излъчват). Дългогодишна е идеята на големия познавач и радетел на българския фолклор Ив Моро от Канада да събере записите на Георги Коев в компактдиск. CD албума вече е факт, а за неговото издаване в Канада ни информира самият продуцент Ив.

Георги Коев на сватба в Пазарджик с певицата Иванка Иванова и акордеониста Стоян БангеевКомпакдискът „Георги Коев – легенда на българския кларинет” съдържа 25 изпълнения на народния музикант, събрани от музикалните архиви на БНР (Радио София, Радио Пловдив) и „Балкантон”. Анотацията на радиожурналиста Николай Чапански е преведна на английски и френски език в 24 страници с богат снимков материал и коментари към изпълненията. „Аз съм щастлив, че след повече от 10 години моят проект, посветен на легендарния кларинетист Геоги Коев вече се реализира”, споделя радостта си Ив Моро. „Поради натоварения ми работен график и пътувания в чужбина през последните години ми беше трудно да оформя английските и френските обяснителни бележки и да завърша графичното оформление. За съжаление, по условията на договора с БНР, дискът е за продажба и разпространение само в Северна Америка”. Това е вторият проект на Ив от серията албуми с легендарни български музиканти след продуцирания двоен компактдиск на акордеониста Борис Карлов през 2003 г.

Ив Моро

Ив Моро живее недалеч от Монреал. Още през 1966 г., когато е на 17 години, пътува до България и остава очарован от фолклора на Балканите. Почти всяка година идва в страната ни, за да разучава тънкостите на фолклорния танц. Днес ръководи международни семинари за български народни танци в много страни по света, които се посещават от хиляди последователи. Той е един от най-активните колекционери на българска народна музика, продуцира и разпространява музикални албуми като колекцията „Отвъд мистерията” – серия от три компакдиска с музика, записана в български села между 1966 и 1972 г. Ив Моро е носител на орден „Кирил и Методий”, а през 2009 г. е поздравен с почетен медал от Президента на Република България за своята 60-годишнина.

Новият CD албум с музиката на Георги Коев излиза в годината, когато се навършват 105 лета от рождението на кларинетиста. Неотдавна БНР посвети предаване за народния музикант с участието на негови колеги, приятели и близки от родното му село Мало Конаре.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Спас Господов в страната на амазонките“ – друг поглед към триединството на човека

„Спас Господов в страната на амазонките“ е новият роман на Антон Баев, сътворен в изолация. Авторът нарича творбата си „самопишещ се роман“ и благодари на всички свои приятели, отзовали се с коментари под ежедневните текстове, публикувани в социалните мрежи в продължение на много дни по време на карантината и накрая събрани в книга...

публикувано на 02.02.21 в 13:05
Пати Остин и Кристиян Бояджиев, 2017 г.

Докато те нямаше

В началото на срещата в „Изпята поезия“ на 15 ноември от 17 часа ще чуете прекрасно изпълнение на гостувалата в България американска певица Пати Остин. Тя представя оригинален, нов прочит на „Till There Was You“, („Докато те нямаше“ ако имаме предвид съдържанието на песенния текст). Според много хора по света това е песен на „Бийтълс“. И е вярно, но…..

публикувано на 15.11.20 в 09:10
Кадър от

Чешкото участие на София филм фест

Чешкият център се включва в лятното издание 24-тото издание на София филм фест. Ще видим шест филма - три игрални и три документални, произведени или съпродуцирани от Чехия. С нетърпение се чака филмът "Шарлатан" на Агнешка Холанд, копродукция на Чехия-Ирландия-Словакия-Полша.  Филмът е вдъхновен от историята на лечителя Ян Миколашек, който използва..

публикувано на 10.07.20 в 09:58

Актьорите, които пеят

Много често талантът не идва сам. Особено в изкуството.  Има композитори, които рисуват или художници, които композират. Има певци, които пишат  романи или писатели, чиято живопис е като поезия.  Има и актьори, които пеят. И не просто пеят, а пеят удивително.  Актьорската професия е свързана неразривно с музиката.  Сякаш честото превъплъщение в..

публикувано на 11.05.20 в 16:16

Изчезналата музика на България

Спомняте ли си цветята от края на 80-те? Тогава бяха написани част от най-хубавите страници от българската музикална история. "Кале", "Ревю", "Субдибула", "Нова генерация" – тези групи от аналоговата ера и днес звучат актуално, проблемът е, че песните от онова време са записвани на несигурни носители, част от които останаха в онова време, наред с..

публикувано на 28.11.19 в 10:50