Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Словото продължава

Тя е писател и учен, автор на поезия, проза, теоретични книги, преводи и не спира да търси, да анализира, да открива, както пише в едно от стихотворенията си:

За недоволния светът не се окръгля.
Той не завършва в залеза, ни в хребета от сняг,
блед някъде над покривите; не опира
о звездата, милостиво
над кратката ни нощ надвесена. Къде
да иде недоволният, къде да се загуби,
кой път навън да избере? Все този край,
все тази музика на сферите, все линии,
които в себе си се връщат съвършени.
                                            Светът
на недоволния завършва в слово,
но словото в омара продължава.
О, лято, влага сутрешна... Завиждам
за зрението на виделите и за слуха
на чулите, ала хвала на тези,
които вечната ни незавършеност строят.

С академичен форум, колеги, студенти и приятели ще отбележат годишнината на проф. Николчина. Ето какво пишат те: Не вярваме в суеверието на юбилеите, но шестдесетгодишният юбилей на професор Миглена Николчина е прекрасен повод да се засвидетелства уважението към многостранното й творчество, което създава, споява и поддържа общности, допринася за въвеждането на нови проблематики, нови въпроси и нови перспективи. Като човек на науката, като преподавателка, като авторка на поезия и проза, в продължение на повече от тридесет години Миглена Николчина разпитва и обговаря границите на човешкото, стои в основата на стотици начинания, пресича пределите на дисциплини и полета. Форумът Парачовешкото: грация и гравитация е покана хубавите разговори, които тя винаги е провокирала и вдъхновявала, да продължат.
Форумът ще бъде в два дни – на 11 и 12 ноември и е организиран от Катедрата теория и история на литературата и Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Участие с доклади и изказвания ще вземат: Албена Стамболова, Александър Кьосев, Амелия Личева, Ангел Ангелов, Боян Манчев, Дарин Тенев, Деян Деянов, Диана Атанасова, Екатерина Йосифова, Еньо Стоянов, Камелия Спасова, Мария Калинова, Морис Фадел, Надежда Александрова, Надежда Радулова, Невена Панова, Огнян Ковачев, Цветанка Хубенова, Чавдар Парушев и др.
Честването на проф. Миглена Николчина ще започне още днес с премиерата на сборника й с разкази „Билет за Вега“.
Честит юбилей!

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотографската изложба „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“

Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ продължава линията на галерия "Синтезис", да показва автори оставили значима следа във фотографията от началото на 20-ти век. Тя включва 60 непоказвани досега, фотографии на казанлъшкия фотограф Петър Арнаудов, заснети в периода 1899 – 1933 г. В същия модул през 2019 г. беше показана изложбата..

публикувано на 21.09.20 в 16:29
Доц. д-р Николай Марков

Доц. д-р Николай Марков – „В борба срещу невидимите убийци“

В своята най-нова книга – „В борба срещу невидимите убийци“ – доц. д-р Николай Марков от Националния исторически музей изследва представите на балканските народи и тяхното отношение към заразните болести и ваксините през Средновековието и през Османския период. За първи път в едно от предишните предавания доц. д-р Марков споделя, че негов прадядо е Марко..

обновено на 21.09.20 в 16:26
Наталия Иванова

Дебютната стихосбирка „Човек с бинокъл“ от Наталия Иванова

„Деликатна, дълбока и детайлна поезия, която ти позволява да се докоснеш до човека, който я е написал – жена, сериозна и честна в колебанията си. Четеш и се преоткриваш в спомени и мълчание.“ – ето какво пише поетът Стефан Иванов за книгата на Наталия Иванова. Премиерата на стихосбирката „Човек с бинокъл“ е тази сряда (23 септември) от 19 часа, в клуб..

публикувано на 21.09.20 в 16:01

Цветан Казанджиев: Посланието трябва да бъде просто – като почукване по вратата

"Посланието във всяка творба трябва да бъде много просто – като почукване по вратата. Да не бъде обременено с много техника, със сложна композиция, с много словоизлияния и претрупвания, а просто трябва да докосва този, който гледа моята творба". Това казва ямболският художник Цветан Казанджиев в навечерието на своята 60-годишнина. В галерия „Средец”..

публикувано на 21.09.20 в 15:57
Емил Янев и Виктор Тръпков

Къде е тръпката

В епизод 387 „Трамвай по желание“ среща своята публика с кинорежисьора, музиканта, художника и театралния постановчик, познатия непознат Виктор Тръпков. Животът на Тръпков е живописен като карнавал в Рио. Завършва кинорежисура в московския ВГИК, минава транзит през България и поема към екзотична Бразилия в търсене на късмета и на родния си..

публикувано на 20.09.20 в 13:30