Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителността – кауза № 1 на магистрати и юристи

БНР Новини
На снимката (отляво надясно): Мигел Лоиназ, адв. Димитров и Нина Никол Хамилтън.
Снимка: Пламен Колев

За трета поредна година бяха раздадени Годишните награди за правосъдие „Темида – цената на истината“ в зала София на хотел „Маринела“. Те бяха част от Благотворителния бал на юристите, който се проведе в подкрепа на три болни от церебрална парализа деца – Снежанка от София, Божидар от Нова Загора и Нати от Бургас.
Българското национално радио беше медиен партньор на събитието. Церемонията събра близо 4000 лв. за болни от церебрална парализа деца. Водещата на „Законът и Темида” Анелия Торошанова обяви номинираните в категорията "Прокурор номер едно" на 2015 г. по време на благотворителния бал. В категориите "Съдия" и "Прокурор на годината" – Те бяха спечелени от Дочка Върбева от Апелативен съд Пловдив и Детелина Ганчева от Специализираната прокуратура. Статуетките им бяха връчени на сцената от миналогодишните победители – съответно от съдия Богдана Желявска и прокурор Руси Алексиев. Останалите номинирани бяха – Веселина Печилкова от Пловдивски районен съд, Лозан Панов от ВКС, Росица Велкова от Софийски районен съд и Спас Иванчев от ВКС. А при прокурорите – Веселин Стоев от Военно-апелативна прокуратура (който дари целия си куверт за благотворителната кампания), Десислав Начков – ОП Враца, Румен Попов от ОП Пловдив и полк. Максим Караджов от Военно-окръжна прокуратура Пловдив, който се радваше на компанията на масата на двете красиви съдийки Печилкова и Велкова.
В категорията „Адвокат на годината“ присъствието на номинираните също бе изключително силно. Бяха номинирани: Венцислав Великов от Русе, Владимир Пенков от София, Евгени Мосинов от Бургас, Менко Менков и Христо Ботев също от София. Със статуетка „Темида“ си тръгна Менко Менков.
В женското оръжие в адвокатурата номинациите бяха за Анна Серафимова, Валентина Каменарска, Екатерина Димитрова, Елиза Николова, Яничка Методиева. За втора година „Жена Адвокат“ стана Екатерина Димитрова.
В категорията „Дело на годината“ се надпреварваха пет много интересни дела от годината, събудили обществения и медиен интерес – Делото на адв. Венцислав Точков – осъден и оправдан за пледоария, произнесена в защита на клиента му; Златина Константинова срещу тайната на осиновяването – адв. Петър Николов; гл. секретар на Министерство на земеделието и храните, Директор на дирекция управление финансови ресурси, директор в дирекция инвестиционна политика по чл. 203, ал. 1 – адвокати Людмил Рангелов, Марен Москов, Георги Динев, Анна Серафимова; Дело за ПТП и променена половинвековна практика на съдилищата в България и предизвикано тълкувателно решение на ВКС за възможността човек да бъде съден два пъти за едно и също – адв. Венцислав Великов и Пенков, Марков и партньори за успешната защита на „Врана“ ЕАД по ревандикационен иск предявен от Симеон Сакскобуртготски и Мария – Луиза Хробок срещу дружеството и държавата, за около 1 410 000 кв.м и около 14.5 млн. лв. данъчна оценка. Статуетката на сцената получи адвокат Владимир Пенков.
Наградата „Гран При“ получи проф. Огнян Герджиков, а в края на церемонията заместник-председателят на САК и съветник на президента на UIA адв. Константин Димитров покани на сцената официалния гост на церемонията – Почетният Президент на Международния адвокатски съюз г-н Мигел Лоиназ. От името на организаторите му бе връчен плакет за „изключителния му принос към българската адвокатура“.
Ще чуете в предаването гласовете на Нина Никол Хамилтън – юрист, телевизионен водещ и съорганизатор на събитието, доц. Мигел Лоиназ – почетен президент на Международния адвокатски съюз и проф. Огнян Герджиков. Превод в ефир - адвокат Константин Димитров.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефания Колева

Рожден ден с ретроспекция: Стефания Колева за личното и професионално израстване

Днес, на 29 юли, честитим рождения ден на талантливата актриса Стефания Колева. За нея този период е изпълнен с летни турнета и нови професионални предизвикателства. Заедно с актьора Деян Ангелов, тя участва в множество представления на открито в големите градове на страната, а през август и септември ще я видим и на сцената на "Маймунарника" в..

обновено на 29.07.24 в 09:00

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35