Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 4000 нелегални мигранти са заловени в София за първите 8 месеца на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 4 хиляди нелегални мигранти са заловени от полицията в София за първите 8 месеца на годината, а това е с 50 на сто по-малко от същия период на миналата година. Това съобщи в интервю за "Хоризонт" директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов. Болшинството от заловените са млади мъже от Афганистан. Повечето от задържаните не искат убежище тук и им е дадена възможност за доброволно напускане на страната, обясни още Маринов и уточни, че за последните няколко дни се наблюдава спад в броя на задържаните.

В полицията в София са получавани сигнали за нападения на мигранти над жени, но след проверката им те не са се потвърждавали, каза още комисар Маринов:

Имаше момент, в който може би имаше заразяване от случаите в Германия и така нататък, но пак казвам, че сигналите, които са подавани, са проверявани и не се потвърждават.

Най-често в столицата се хващат нелегални мигранти от Афганистан, по-малко са сирийците, които са семейства. Старши комисар Младен Маринов подчерта, че масово чуждите граждани носят в себе си хладно оръжие:

Наркотици не сме откривали. Основно откриваме хладно оръжие, което обаче не е забранено от закона.

Като цяло тяхната народопсихология предполага притежание на такъв вид оръжие, но нашите граждани не правят изключение. Като че ли по-голямата част от младежите, почти всеки вече е въоръжен с ножче или предмет, за който казва, че го ползва за самозащита, но знаем, че те могат да се използват и за нападение. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.