Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прощавайте!

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Тия дни все по-упорито се натрапва една идея, която доста развълнува хората най-вече с моралния си заряд. Първо по-нисши чинове, после председателката на бюджетната комисия в Народното събрание, а вчера и финансовият министър се изказаха, че било редно наследниците да подават данъчни декларации и да плащат задължения на своите починали роднини. И сега явно е въпрос само на време, за да бъде приет закон, който ще направи принудително това бляскаво хрумване.

Не знам защо, но като четях тия неща, отново се сетих за един разказ на известния в някои среди писател Елин Пелин – „На оня свят”. Когато попада в рая, героят дядо Матейко е притеснен да не срещне там поп Николай от малката черква. Имал да му дава пари, но когато попът умрял, дядото решил, че и борчът е умрял, пък сега току виж... Ангелчето го успокоява – лихварят поп е в катрана, а в рая и бирници няма. Вярно, кръчми също няма, но то не може всичките хубости на едно място.
Понеже с нашенските финансисти явно няма да се срещнем в рая, дощя ми се отсега да им кажа някои неща.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещите вълни убиват: Как да се подготвим за следващото лято?

В ефира на предаването "Време за наука" гостува Зорница Спасова , доктор по климатология от Софийския университет. Тя е експерт с дългогодишен опит в изследването на въздействието на климатичните промени върху човешкото здраве и активен член на Българското дружество по медицинска география. По време на интервюто тя разгледа важната тема за..

обновено на 17.09.24 в 12:19

17 години Радио София: Екипът, който превръща всяка идея в реалност

На 17 септември православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, като отдава почит на християнските добродетели, които те олицетворяват. На този ден, освен духовния празник, се отбелязва и денят на град София, а повод за радост имат и колегите от Радио София, които днес празнуват 17 години от..

обновено на 17.09.24 в 11:03
Нина Цанева и Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов: За политическите предизвикателства и патриотизма

За политическите предизвикателства в страната ни в началото на есента и възпитанието в патриотизъм – разговор в "Нашият ден" с Красимир Каракачанов , историк, д-р по международно право и международни отношения, председател на ВМРО. В началото на разговора Каракачанов заявява: "Когато един народ няма дух, няма цел, няма кауза, той оставя да..

публикувано на 17.09.24 в 10:05

Co-Creating Labs, или как да създаваме креативни кампании

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" вниманието се насочи към предстоящата през октомври лаборатория за креативни кампании – C o-Creating Labs 2024 . Тази инициатива има за цел да разкрие как артистичният подход и визуалният език могат да подкрепят успеха на всяка кампания. В рамките на двудневната творческа среща, шест..

обновено на 17.09.24 в 09:56

"Кошер" – където се срещат хора и идеи

Предстои най-мащабното досега издание на "Кошер" – един от най-интересните формати за среща на идеи, хора и бизнеси, място за ежегодни срещи, които мотивират десетки млади хора да се завърнат и работят в България. За събитието, което ще се състои на 18 септември, разказва в "Нашият ден" Лилия Мерджанова . Инициатор на "Кошер" е..

публикувано на 17.09.24 в 09:22