Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За културата и физкултурата

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тази сутрин във вестника прочетох, че Бургаската районна прокуратура се е самосезирала за един случай, който предизвика много коментари. Признавам си - мислех, че това е поредното чудо, което ще трае три дни, но, слава Богу, лъгал съм се. В спортна зала треньорка се държала жестоко с 11-годишно момиченце, което сбъркало нещо в тънкостите на художествената гимнастика. Не ми се ще да описвам простотиите, които е извършила, ще кажа само, че го е направила пред очите на родителите на детето, а майката после коментирала случката едва ли не с одобрение. В подобен дух се изказали и други специалистки, и самото момиченце, и мнозина от всезнайковците в интернет. С половин уста агенцията за защита на детето обещала да провери какво точно се е случило.

Ето заради това си мисля, че не е излишно да поговорим пак за това дете и за онова, което са му причинили и ще продължават да му причиняват. Щом примирено приема агресията на треньорката, значи вече му е нанесена психическа травма. То иска да стане голяма състезателка, но за целта е готово да понесе и дърпане на уши, и шамари, и Господ знае още какъв терор. Всичко това - за да бъде на 20 години изхвърлено от залата и пуснато да се оправя само в живота навън, за който не знае нищо.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горещите вълни убиват: Как да се подготвим за следващото лято?

В ефира на предаването "Време за наука" гостува Зорница Спасова , доктор по климатология от Софийския университет. Тя е експерт с дългогодишен опит в изследването на въздействието на климатичните промени върху човешкото здраве и активен член на Българското дружество по медицинска география. По време на интервюто тя разгледа важната тема за..

обновено на 17.09.24 в 12:19

17 години Радио София: Екипът, който превръща всяка идея в реалност

На 17 септември православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, като отдава почит на християнските добродетели, които те олицетворяват. На този ден, освен духовния празник, се отбелязва и денят на град София, а повод за радост имат и колегите от Радио София, които днес празнуват 17 години от..

обновено на 17.09.24 в 11:03
Нина Цанева и Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов: За политическите предизвикателства и патриотизма

За политическите предизвикателства в страната ни в началото на есента и възпитанието в патриотизъм – разговор в "Нашият ден" с Красимир Каракачанов , историк, д-р по международно право и международни отношения, председател на ВМРО. В началото на разговора Каракачанов заявява: "Когато един народ няма дух, няма цел, няма кауза, той оставя да..

публикувано на 17.09.24 в 10:05

Co-Creating Labs, или как да създаваме креативни кампании

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" вниманието се насочи към предстоящата през октомври лаборатория за креативни кампании – C o-Creating Labs 2024 . Тази инициатива има за цел да разкрие как артистичният подход и визуалният език могат да подкрепят успеха на всяка кампания. В рамките на двудневната творческа среща, шест..

обновено на 17.09.24 в 09:56

"Кошер" – където се срещат хора и идеи

Предстои най-мащабното досега издание на "Кошер" – един от най-интересните формати за среща на идеи, хора и бизнеси, място за ежегодни срещи, които мотивират десетки млади хора да се завърнат и работят в България. За събитието, което ще се състои на 18 септември, разказва в "Нашият ден" Лилия Мерджанова . Инициатор на "Кошер" е..

публикувано на 17.09.24 в 09:22