Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Архитектура разговаря

Снимка: uacg.bg

По случай 75-годишнината на Университета по архитектура, строителство и геодезия в град София, студенти заедно с екипа на лаборатория „Студио Прожектиране“ възраждат практиката за срещи с изявени творци. В помощ на тази идея се създава инициативата „Архитектура разговаря“. В няколко последователни събитията организаторите ще представят успешни модели и практики в съвременното изкуство.
В студиото на „Нашият ден“ Росина Шатърова, архитект и преподавател, заедно със студентите Боян Табов и Теодор Узунов разкриха защо търсят взаимовръзката между архитектурата и известни имена на хора с богат опит в други сфери.
Какви цели си поставя екипът на лаборатория „Студио Прожектиране“ и кой е специален гост в предстоящата среща от инициативата „Архитектура разговаря“, може да чуете в звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да има повече дървета на нашата планета

Пролетта носи нови задачи за хората, които обичат природата и са склонни да инвестират лични усилия в това да я съхранят и облагородят. Станахме свидетели на акции по почистване на коритата и бреговете на реки, на плажове и други природни места, които са скъпи и обичани за мнозина.  Засаждането на дръвчета е друго дело, свързано с пролетта – то също..

публикувано на 18.05.21 в 16:28

„Зеленото мислене“ – как да го възпитаме у децата

Как да възпитаме у децата „зеленото мислене“, как да спортуваме повече и защо е важно да променяме средата за игра и спорт? Темата коментира в “Нашият ден“ Мая Цанева , представител на сдружение „За безопасни детски площадки“: “Конкурсът “Доброволчески акции от и за деца“, който организирахме, събираше кандидатури в началото на май. В..

публикувано на 18.05.21 в 12:57

Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата

Насилието на деца във всички възможни форми е проблем, който се наблюдава от години в България. В държавните политики насилието над децата като че ли не е приоритет. Статистиките на УНИЦЕФ сочат, че всяко второ дете е преживяло някаква форма на насилие до 18-годишна възраст. Преди дни Националната мрежа за децата представи 10-ото..

обновено на 18.05.21 в 12:28
Д-р Неделя Щонова

Д-р Неделя Щонова за мъдростта на болката

Д-р Неделя Щонова е лекар, специалист невролог, автор и водещ на телевизионното предаване „Духът на здравето“. Специализирала е във Weill Cornell Medical College, Ню Йорк и Hôpital Européen Georges-Pompidou, Париж. Член е на Европейското общество по клинична невромузикология и на италианската фондация Giorgio Brunelli, която се занимава с..

публикувано на 18.05.21 в 11:22
Огнян Герджиков

Огнян Герджиков: Българската държава дължи процес за историята ни

Група учени и юристи са решили да съдят Скопие за интелектуален грабеж. Какъв трябва да бъде този съд? Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Огнян Герджиков , изтъкнат юрист и бивш служебен премиер: “Свидетели сме на нещо, към което не можем да останем безразлични, като най-старата европейска държава със запазеното си име, и с огромен..

публикувано на 18.05.21 в 10:25