Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мароко – приказни вълшебства, старинни медини и световно кино

БНР Новини
Маракеш
Снимка: pixabay

Пътешественикът Георги Христов на 6 май има имен ден. По традиция го посреща някъде по света, в поредно приключение! Жоро е от хората, които имат усет за тръпката на неочакваното, за скритата от окото на обикновения турист авантюра. Първото правило, което следва при пристигането си на ново място, е да прави тъкмо обратното, което го съветват. Второто правило, което прилага, е да пита за името на човека, с когото разговаря. Няма значение дали е в Индия, Камбоджа, Перу или е залутан в тесните загадъчни улички на някоя мароканска медина, (както по тези места наричат старинния център, с ухаещ на колоритни подправки пазар). Заедно с Жоро ще преминем през лабиринта на медината във Фес, включена в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Ще чуем истории, наситени с омаята на приказките от 1001 нощ. Ще прекосим Сахара и разберем защо пустинята е пълна с красота и с много цветове. Ще качваме Атласките планини, чийто най-висок връх е Джебел Тубкал (4167 м.). Керванът от камили, (които, представете си подсвикват! , )ще ни отведе до Варзазат или Уарзазат (въпрос на произношение ). Градът е важно средище на килимарския занаят, ключово отправно място за туристически екскурзии и световно известен филмов център, предпочитан от най-големите международни филмови компании. Забавно е, че Варзазат, (в превод „място без суматоха“), от години събира многоезична звездна глъч: актьори, режисьори, сценаристи, продуценти от световния филмов елит. В студиата са заснети творби, като „Али баба и 40-те разбойника“ (1954), „Лорънс Арабски“ (1962), „Човекът, който искаше да стане крал“ (1975), Джеймс Бонд - „Живите светлини“ (1987), „Последното изкушение на Христос“ (1988), „Кундун“ (1997), „Легионер“ (1998), „Мумията“ (1999), „Гладиатор“ (2000), „Астерикс и Обеликс: Мисия Клеопатра“ (2002), „Небесно царство“ (2005), „Александър“ (2004), „Принцът на Персия: Пясъците на времето“ (2010) и т.н.
Кога да посетите Мароко? – Винаги има повод за тематични маршрути: през май са празниците на розите, на восъчните свещи, на меда. През юни са фестивалите на пустинната симфония, на вишните, на популярното изкуство. През юли е празникът на камилите. През септември едновременно в Париж - Франция и в Маракеш- Мароко ще бъдат открити музеи на Ив Сен Лоран .
Музеят в Маракеш ще е близо до градините и вилата Мажорел, обитавани от френския художник Жак Мажорел, Пиер Берже и от самия Ив Сен Лоран. Малцина знаят, че по желание на великия дизайнер, през 2008 г. пепелта му е разпръсната край неговия дом в Мароко. Но това е друга дълга история...
Мароко не е само имперски тур, който масово се предлага за екскурзии. Разбира се, че той си заслужава пътуването. Но след разказа на Георги Христов , със сигурност ще поискате да поразровите още интересни истории, да се доверите на приключенския дух и да откриете непознатата Северозападна Африка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18