Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мисия: Разделно събиране на отпадъци

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

От няколко години насам в България се наблюдава мода на био човека – здравословна храна, чиста козметика, естествени материи в облеклото. В цялата тази картина към стремеж за здравословен и чист начин на живот, разделното събиране на отпадъка в домакинствата се нарежда на една от челните позиции. Научихме ли се обаче да изхвърляме боклука си разделно и кои са пречките, да не го правим?
Ивайло Хлебаров и Данита Заричинова от екологично сдружение „За Земята“ отговарят на тези и още въпроси по темата за културата на разделно изхвърляне на боклука и ролята на държавата в оптимизацията на този процес.
Професор Яна Топалова от Биологическия факултет към СУ „Климент Охридски“ също представя своята позиция:
Разделното събиране на отпадъци е процес. То разбира се е и въпрос на информираност на обществеността, както и на корпоративна и общинска социална отговорност.
Какви са алтернативите, според проф. Топалова и можем ли да постигнем напредък в кратки срокове и какво споделят слушателите на програма „Христо Ботев“ по темата за разделното събиране на боклука, може да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Свети Николай Мирликийски чудотворец" – най-новият храм на Пловдив

Какво знаем и какво не знаем за най-новия храм, изграден в Пловдив – "Свети Николай Мирликийски чудотворец". Темата коментира в “Нашият ден“ Димитър Владимиров, журналист от Радио Пловдив. “Това е един от най-новите храмове в Пловдив, включвайки тук в район “Тракия“, пък и този, който очакваме в най-скоро време в Стария град с името..

публикувано на 10.05.21 в 13:46

Църква, строена от Колю Фичето, събира средства за спешен ремонт

Над 180-годишна църква, построена от Колю Фичето, спешно се нуждае от ремонт. Църковното настоятелство и миряни започнаха дарителска акция.  Днес той е действащ храм с църковно училище и паметник на културата в аварийно състояние.  Почти 26 години църквата се поддържа със собствени усилия на свещениците в нея. Темата коментира в..

публикувано на 10.05.21 в 12:17
Наско Стаменов

Наско Стаменов: Науката може да се пипа, подуши и види

В България на 10 май се отбелязва Денят на химика. Празникът е определен с решение на Общото събрание на Българската камара на химическата промишленост от 2001 г. Наско Стаменов е един от най-успешните вдъхновители за това децата да се занимават с наука в България. Освен че преподава на гимназисти в Националната природо-математическа..

публикувано на 10.05.21 в 10:51

Вярата и неверието

Темата за вярата и неверието логично е  една от най-дискутираните в страниците на св. Писание. В първата неделя след Възкресение Христово, наречена Томина, евангелското четиво от св. евангелист Йоан, ни разказва за проявеното неверие от страна на св. апостол Тома, един от 12-те Христови ученици. Неверие, което благодарение на Спасителя се..

публикувано на 10.05.21 в 09:10

Европа

Европа е направена от пътища, но и от посоки, от сгради, но и от изкуство, от география, но и от идеи, от личности и от общности. Европа е направена и от думи. Съюз. Свобода. Мир. Цивилизация. Пътуване. Общуване. Любопитство. Приятелство. В предаването, посветено на Европа, участват оперната певица Ина Кънчева, театралният и кинорежисьор Галин Стоев,..

публикувано на 10.05.21 в 07:18