Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Резултатите са резонни с оглед на кампанията, която се проведе

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Ден след изборите, в студиото на „Нашият ден“ поканихме за коментар на отминалата кампания и резултата, студенти от УНСС. Гледната точка на бъдещите специалисти е важна, защото се предполага, че младите хора в България са тези, които трябва да определят посоката на социално и икономическо развитие.
Избрахме да ви запознаем с:
СнимкаКристин Красимирова, която  учи "Медии и икономика" в УНСС. Обича сцената във всичките й проявления: песни, танци, актьорско майсторство;
Любомир Дренски, студент по „Политология“. Любимата му книга е "House of Cards". Играе футбол, учи се да прави политологични анализи;
Христо Иванов, който също учи „Политология“ и вижда себе си като политик. Шахматист е и човек на каузите.
Заедно със студентите в студиото влезе и Катя Михайлова, преподавател по социология в УНСС.
Събеседниците  откроиха темата „образование“ като  акцент в предизборните обещания на партиите. „Търсенето определя предлагането“ категоричен е Христо и допълва: „Лично според мен, тези избори послужиха на тези, които влязоха в Парламента и не послужиха на тези, които са отвън. Дясното беше заместено от Марешки.“
Гостите в студиото коментираха проблема с фалшивите новини по време на предизборната кампания и популизмът, който отново се използва като успешен ресурс от страна на политиците. Като позитивен модел беше определен статута на новите лица в политическите партии, които успешно свършиха работата си в предизборната борба.
Катя Михайлова сравни Парламент 44 с „параграф 22“ умножен по 2:
Има поука от тази книга „Параграф 22“. И едната поука, която можем да изведем е, че ако разчитаме само на организация и бюрокрация, тогава изпадаме в ситуация на „параграф 22“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Свети Николай Мирликийски чудотворец" – най-новият храм на Пловдив

Какво знаем и какво не знаем за най-новия храм, изграден в Пловдив – "Свети Николай Мирликийски чудотворец". Темата коментира в “Нашият ден“ Димитър Владимиров, журналист от Радио Пловдив. “Това е един от най-новите храмове в Пловдив, включвайки тук в район “Тракия“, пък и този, който очакваме в най-скоро време в Стария град с името..

публикувано на 10.05.21 в 13:46

Църква, строена от Колю Фичето, събира средства за спешен ремонт

Над 180-годишна църква, построена от Колю Фичето, спешно се нуждае от ремонт. Църковното настоятелство и миряни започнаха дарителска акция.  Днес той е действащ храм с църковно училище и паметник на културата в аварийно състояние.  Почти 26 години църквата се поддържа със собствени усилия на свещениците в нея. Темата коментира в..

публикувано на 10.05.21 в 12:17
Наско Стаменов

Наско Стаменов: Науката може да се пипа, подуши и види

В България на 10 май се отбелязва Денят на химика. Празникът е определен с решение на Общото събрание на Българската камара на химическата промишленост от 2001 г. Наско Стаменов е един от най-успешните вдъхновители за това децата да се занимават с наука в България. Освен че преподава на гимназисти в Националната природо-математическа..

публикувано на 10.05.21 в 10:51

Вярата и неверието

Темата за вярата и неверието логично е  една от най-дискутираните в страниците на св. Писание. В първата неделя след Възкресение Христово, наречена Томина, евангелското четиво от св. евангелист Йоан, ни разказва за проявеното неверие от страна на св. апостол Тома, един от 12-те Христови ученици. Неверие, което благодарение на Спасителя се..

публикувано на 10.05.21 в 09:10

Европа

Европа е направена от пътища, но и от посоки, от сгради, но и от изкуство, от география, но и от идеи, от личности и от общности. Европа е направена и от думи. Съюз. Свобода. Мир. Цивилизация. Пътуване. Общуване. Любопитство. Приятелство. В предаването, посветено на Европа, участват оперната певица Ина Кънчева, театралният и кинорежисьор Галин Стоев,..

публикувано на 10.05.21 в 07:18