Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пукнатините в социална политика спрямо хората с увреждания

БНР Новини
Да помогнем на Бобчо - ако обичате вкусните сладкиши, майсторски приготвените печива, сладките изкушения елате на 9, 10 и 11 юни на "София десерт фест", който ще бъде в ЦУМ, северен вход, партер
Полина Божилова е самотна майка на 11-годишния Божидар Спасов. Бобчо страда от церебрална парализа и епилепсия и е едно от многото деца с увреждания, за които държавата не прави достатъчното.
„Ние желаем адекватна грижа и експертна оценка!“ – допълва Полина Божилова.
Според майката, грижата за дете със 100% инвалидност не се изчерпва с отпускане на финансова помощ, в размер на 930 лв. Нужно е  съществуването на дневни центрове, където да се полагат специализирани грижи, необходимо е пълно, а не частично осигуряване на скъпите медикаменти за лечение, важно е да има достъп до болниците и институциите, неотложно е да се спрат законодателните абсурди, които се извършват спрямо хората с увреждания:
Анжела Илиева, директор на Дневен център за млади хора с увреждания, се включи по темата и също заяви, че няма воля от страна на държавата да реши административните неудобства на хората с увреждания и техните семейства.
Изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания, Минчо Коралски призна за безсилието на институцията в посока оказване на адекватна помощ и призова към бърза  промяна на функциите на Агенцията.
И докато държавата премине от ролята на мащеха в тази на любяща майка спрямо хората с увреждания, много деца имат нужда от нашата помощ. Бобчо е едно от тях.
Целият разговор по темата може да чуете от звуковия файл.


В Турция, в болница „Лив Хоспитал“ дават надежда, че след вливане на стволови клетки състоянието на детето значително ще се подобри. За три вливания са необходими още 38 000$. Може да подкрепим Бобчо и майка му чрез:
Дарителска сметка: BG81UNCR70001521373481
Титуляр: Божидар Георгиев Спасов
или със СМС на номер 17 777 с текст: DMS BOJIDAR
Повече информация можете да получите на фейсбук страницата: „Да помогнем на Бобчо“. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Противоконституционен ли е мораториумът върху решения на МС

През април парламентът наложи мораториум върху определени действия на държавните органи до избирането на нов Министерски съвет (МС) или назначаването на служебно правителство. Противоконституционен ли е този мораториум? Нарушени ли са принципите на правовата държава и разделението на властите? Темата коментира в “Законът и Темида“ д-р..

публикувано на 07.05.21 в 14:00
Проф. Венелин Терзиев и Анелия Торошанова в студиото на предаването “Законът и Темида“

В България условията за Отворена наука тепърва прохождат

В определението за Отворена наука се казва, че това е обобщаващо понятие за движението, което цели научните изследвания и резултати да станат достъпни за всички любознателни хора, аматьори и професионалисти. То обхваща публикуването на отворени научни изследвания, борбата за свободен онлайн достъп, окуражаването на учените да обнародват..

публикувано на 07.05.21 в 13:20

Изчезващата България през фотообектива на Жоро Хаджиев

Да си тръгнеш от селото или да се завърнеш в него? Как оцелява човешкото същество далече от онези места, които му позволяват да живее в себе си и как да се върне към тях? На тези теми говори в “Нашият ден“ фотографът, моторист и музикант Жоро Хаджиев, който открива забравените територии на България. Жоро Хаджиев е главен герой в..

публикувано на 07.05.21 в 11:08

От мнозинство или от лидери се нуждае промяната

Следпразнична и след правителствена България – възможните политически и културни посоки. От мнозинство или от лидери се нуждае промяната? “Лидери на промяната“ е проект на Фондация Фридрих Еберт. Програмата е разработена с цел да развие в участниците необходими компетенции, с които те да насърчават демократичния живот на местно,..

публикувано на 07.05.21 в 10:08
Даниел Киряков

Даниел Киряков: Достоверност е основното, което трябва да искаме от медиите

Денят на радиото и телевизията 7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия. Денят се отбелязва по повод годишнината от откриването на радиото от руския учен Александър С. Попов на 7 май 1895 г. Медиите днес и тяхното съдържание коментира в “Нашият ден“ Даниел Киряков , създател на..

публикувано на 07.05.21 в 08:43