Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Музикалното изкуство има силата да облагородява човека”: Композиторът Ташо Барулов на 60 години

БНР Новини
Снимка: личен архив

От десетилетия музикалният фолклор дава творческо вдъхновение на изтъкнати наши изпълнители, композитори, диригенти. Българската композиторска школа в полето на народната музика днес има свои последователи. Сред тях е композиторът Ташо Барулов – инструменталист, педагог, автор на пиеси, създадени върху традиционни музикални образци. През 2017 г. той навърши 60 години – повод за преосмисляне на творческия път от традицията до професионалното изкуство.
Неговият род е от село Раздел, Елховско, близо до турската граница в полите на Сакар планина. Наследник на старите традиции, още в детските години Ташо Барулов има възможността да усвоява фолклорната музика и кавалджийството, да попива мелодиите и настроението от семейните и селищните празници, от неделните хорà. „Един мой чичо свиреше на кавал и като дете съм го слушал как свири спонтанно отпред на сайватна. Все си мислех, че и аз мога да свиря като чичо Иван. Татко ми купи кавал и засвирих с мои приятели, участвали сме и на събора в Копривщица”, спомня си музикантът. Завършва музикалното училище в Котел и пловдивската музикална академия. Не случайно първата обработка на „Водено хоро” създава още като студент върху мелодии от Елховския край. „Преди за започна моята сериозна композиторска работа свирех в различни оркестри и състави. Подчертавам това, защото големият опит, който натрупах като инструменталист и оркестрант ми даде възможност да опозная инструментариума”, казва Ташо Барулов.
В периода 1986-1992 г. той е диригент на оркестъра към ансамбъл „Сливен”. Там създава пиесите „Припявки-задявки”, „Тракийски сватбарски мелодии”, „Диви ритми”, „Нестинарка”, които се приемат с изключителен успех и са записани в Радио Стара Загора. В тази посока Барулов признава: „В работата си като диригент и композитор преследвах звучене, което за мен беше критерий – звученето на народния оркестър на националното радио”. По препоръка на Красимир Кюрчийски става сътрудник на БНР, аранжира песни за звукозаписи на народни изпълнители-тракийци – Радостина Кънева, Иван Варимезов, Матьо Добрев, Недялка Мъничкова, Добринка Йовчева, Данислав Кехайов, Стоян Стоилов и др.
Ташо Барулов е дългогодишен педагог в Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” – Котел, където и днес преподава музикално-теоретични дисциплини. Автор е на хорови партитури – „Песен на разсъмване”, „Фреска”, „Женъла е дюлбер Яна” и др., осъществени с хора на музикалното училище под диригентството на Катя Барулова.
Натрупаният опит като инструменталист, педагог и композитор дава възможност на Ташо Барулов да предава своите знания и умения на млади музиканти. В момента работи върху песни на странджанския певец Лазар Налбантов, част от които вече са записани с радиооркестъра. Неговото послание към младите е да търсят досег с изкуството: „Музикалното изкуство има силата да облагородява човека. Дори една народна песен, едногласна, дава невероятно очарование”.
Разговора с Ташо Барулов и фрагменти от негова музика можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55