Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Музикалното изкуство има силата да облагородява човека”: Композиторът Ташо Барулов на 60 години

БНР Новини
Снимка: личен архив

От десетилетия музикалният фолклор дава творческо вдъхновение на изтъкнати наши изпълнители, композитори, диригенти. Българската композиторска школа в полето на народната музика днес има свои последователи. Сред тях е композиторът Ташо Барулов – инструменталист, педагог, автор на пиеси, създадени върху традиционни музикални образци. През 2017 г. той навърши 60 години – повод за преосмисляне на творческия път от традицията до професионалното изкуство.
Неговият род е от село Раздел, Елховско, близо до турската граница в полите на Сакар планина. Наследник на старите традиции, още в детските години Ташо Барулов има възможността да усвоява фолклорната музика и кавалджийството, да попива мелодиите и настроението от семейните и селищните празници, от неделните хорà. „Един мой чичо свиреше на кавал и като дете съм го слушал как свири спонтанно отпред на сайватна. Все си мислех, че и аз мога да свиря като чичо Иван. Татко ми купи кавал и засвирих с мои приятели, участвали сме и на събора в Копривщица”, спомня си музикантът. Завършва музикалното училище в Котел и пловдивската музикална академия. Не случайно първата обработка на „Водено хоро” създава още като студент върху мелодии от Елховския край. „Преди за започна моята сериозна композиторска работа свирех в различни оркестри и състави. Подчертавам това, защото големият опит, който натрупах като инструменталист и оркестрант ми даде възможност да опозная инструментариума”, казва Ташо Барулов.
В периода 1986-1992 г. той е диригент на оркестъра към ансамбъл „Сливен”. Там създава пиесите „Припявки-задявки”, „Тракийски сватбарски мелодии”, „Диви ритми”, „Нестинарка”, които се приемат с изключителен успех и са записани в Радио Стара Загора. В тази посока Барулов признава: „В работата си като диригент и композитор преследвах звучене, което за мен беше критерий – звученето на народния оркестър на националното радио”. По препоръка на Красимир Кюрчийски става сътрудник на БНР, аранжира песни за звукозаписи на народни изпълнители-тракийци – Радостина Кънева, Иван Варимезов, Матьо Добрев, Недялка Мъничкова, Добринка Йовчева, Данислав Кехайов, Стоян Стоилов и др.
Ташо Барулов е дългогодишен педагог в Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” – Котел, където и днес преподава музикално-теоретични дисциплини. Автор е на хорови партитури – „Песен на разсъмване”, „Фреска”, „Женъла е дюлбер Яна” и др., осъществени с хора на музикалното училище под диригентството на Катя Барулова.
Натрупаният опит като инструменталист, педагог и композитор дава възможност на Ташо Барулов да предава своите знания и умения на млади музиканти. В момента работи върху песни на странджанския певец Лазар Налбантов, част от които вече са записани с радиооркестъра. Неговото послание към младите е да търсят досег с изкуството: „Музикалното изкуство има силата да облагородява човека. Дори една народна песен, едногласна, дава невероятно очарование”.
Разговора с Ташо Барулов и фрагменти от негова музика можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25