Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правомощията на институциите при решаването на родителски конфликти и интересите на децата

БНР Новини
Явор Виденов, Йордан Тодоров, Анелия Торошанова и Благовеста Станкова
Снимка: Василена Мирчева
Днес в предаването продължаваме темата, излъчена в изданието на „Законът и Темида“ на 30 март. В студиото гостуват Явор Виденов, баща на 11-годишен син, майката Благовеста Станкова и Йордан Тодоров – председател на Фондация за защита правата на децата. Явор Виденов сподели с екипа на предаването, че от 2016 г. не е имал реален режим на виждане с детето си, срещал се е с него за не повече от пет минути. Подал е над 20 сигнали в отдел „Закрила  на детето“. Плаши го синдрома на родителското отчуждение. Бившата му съпруга и майка на сина му Благовеста Станкова сама пожела да гостува в предаването и изрази желание да помогне бащата да се вижда със сина си в името на интересите на детето.
В предаването ще чуете и още една гледна точка – на Милена Аръшева, началник отдел „Закрила на детето“ в дирекция „Социално подпомагане“ – Слатина. „От март 2016 г. работим със семейството, след като господин Виденов беше подал няколко сигнала до нас, че не вижда детето си. Радвам се, че сте успели да съберете в предаването двамата родители на детето, защото с госпожа Станкова, майката трудно се комуникира и ние не можехме да я намерим. След вашето предаване, излъчено на 30 март Благовеста Станкова сама дойде при нас. По случая на това семейство работим много задълбочено и всичко в нормативен аспект сме изпълнили. Всички възможности са изчерпани. Поведението на родителите формира и поведението на децата в бъдеще. Те трябва да имот по-добро отношение един към друг, защото децата виждат това. Имаме готовност отново да се срещнем със семейството и да съдействаме за реализиране на режима на виждане на детето“. Това каза днес в предаването Милена Аръшева. Повече по темата можете да научите от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Делниците и празниците в село Паничери

Село Паничери се намира в община Хисаря , област Пловдив и в него живеят около 800 човека. На север от селото се намира комплекс от древнотракийски мегалитни светилища, наречени Марковите камъни. Продължителни проучвания на български археолози и етнолози доказват по убедителен начин, че тези камъни представляват светилища, които са били..

публикувано на 29.05.24 в 15:25

Проблемите на спешната медицинска помощ у нас

След Световния ден на спешната помощ – 27 май в "Lege Artis" говорим за спешните медици и професията парамедик с И ва Пехливанска – председател на Съюза на парамедиците в България. За поредна година вниманието на българското общество беше насочено към проблемите на спешната медицинска помощ у нас , заявява Пехливанска. По данни на съсловната..

публикувано на 29.05.24 в 12:59

"Всичко за здраве, здраве за всички": 77-та Световна здравна асамблея

В момента протича 77-та Световна здравна асамблея , организирана от СЗО под надслов "Всичко за здраве, здраве за всички". Форумът, чиято цел е да бъдат очертани днешните здравни предизвикателства, ще продължи до 1 юни с участието на високопоставени медицински и политически представители от цял свят. В "Lege Artis" доц. Ангел Кунчев – водещ на..

публикувано на 29.05.24 в 11:58

Никола Тулечки: Опасенията за контролиран и купен вот винаги са основателни

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) препоръча изпращането на мисия за наблюдение на предстоящите избори, изразявайки загриженост за възможни случаи на купуване на гласове и контролиране на гласоподавателите. В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" Никола Тулечки, основател на "Данни за добро", коментира дали..

обновено на 29.05.24 в 11:46

Какъв въздух диша България?

За пролетния въздух, който не навсякъде е такъв, какъвто ни трябва – разговор в "Нашият ден" с Христо Христозов от представителството на гражданското обединение "Дишай, България" в Димитровград. Към момента гражданската организация събира подкрепа в искане на повече информация за проблемите на официалната система за измерване на въздуха ...

публикувано на 29.05.24 в 10:37