Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Галевска: С майчините песни от Трънско обиколих четири континента

БНР Новини
Съставът на квартет „Славей” днес: Светла Караджова, Кристина Карамфилова, Ваня Вакари и Лиляна Галевска

Лиляна Галевска с нейната майка – народна певица Ика Стоянова, 2011 г. Снимка: Мирослав ВасилевСемейството на Лиляна Галевска е пример за наследствено предаване на музикалната традиция. И това не е случайност. Нейната майка Ика Стоянова (1922-2014) е една от първите народни певици, запяла „на живо” по Радио София през далечната 1936 година. Родена и израснала в столичния град, Лиляна Галевска разучава майчините песни от ранна възраст. „Когато мама пееше, моите игри секваха. Сядах до нея, слушах и попивах всичко. Тя пътуваше с групата „Наша песен” и често ме оставяше в родното й село Врабча, Трънско”, спомня си певицата. Врабча е погранично селище в Западните български покрайнини, днес разделено между България и Сърбия (по силата на Ньойския договор) с характерен певчески диалект, който Лили Галевска усвоява още в ученическите години. За детството на село разказва: „През летните ваканции мама ме водеше на седенките и на полето. Гледах как две жетварки пеят от единия край, а други две отпяват. Толкова ми беше интересно и за това трънската песен е дълбоко свързана с мен, закърмена съм с нея“.
Тази атмосфера по-късно определя нейния изпълнителски стил като певица и оформя репертоара й от трънски песни – хумористични, любовни, седенкарски, жетварски. Първото голямо признание за таланта си Лиляна Галевска получава на 16 години като лауреат на Републикански фестивал. За начало на своята професионална дейност определя датата 5 март 1968 г., когато постъпва в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев”: „Това беше моята мечта, защото и аз исках да бъда една перла от този гердан от певици. Господ чу думите ми и след конкурс бях приета в състава на Държавния ансамбъл. Незабравим спомен остава момента, когато ме посрещнаха всички певици заедно с Филип Кутев, хореографката Маргарита Дикова и художничката Нева Тузсузова“.

Пеят Лиляна Галевска, Мария Лешкова и Светла Караджова на концерт с Държавния ансамбъл „Филип Кутев”, 80-те години. Снимка: личен архив на Лиляна ГалевскаВ продължение на 20 години Лиляна Галевска е солистка на Държавния ансамбъл „Филип Кутев”. Концертира с групите на Иван Шибилев и Цвятко Благоев, записва с оркестрите на Диди Кушлева, Стоян Гигов, Тодор Пращаков и народния оркестър на БНР. Песните в радиото са обработени от Коста Колев, Боян Нанков, Михаил Йорданов и др., а някои от записите се издават на грамофонни плочи. „Моят творчески път е много богат. Работила съм не само с народни изпълнители, а също така с оперни и оперетни артисти. Голяма част от песните ми се пеят в цяла България като „Дреме ми се, лега ми се”, „Попадия оро води”, „Скарале ми се, степали” и др. Те отразяват живота и бита на трънчанина”, разказва Лили Галевска. Вече 27 години пее в известния квартет „Славей”. Съставът основават с Надка и Светла Караджови и Стояна Лалова – дългогодишни певици в ансамбъл „Филип Кутев”. Специално за квартета композиторът Коста Колев обработва песни от нейния репертоар, които постигат голям успех на прегледа „Нова българска музика” през 90-те години и днес се изпълняват от различни вокални формации. Лиляна Галевска допълва: „Няма да се роди такъв композитор като Коста Колев, който влагаше сърце и душа в музиката. Той обработи „Нено ле” на Караджова и моите песни „Попой ми, Янке ле” и „Дреме ми се”. С тях до ден днешен печелим аплодисментите на публиката”.

Част от певиците на Държавния ансамбъл, 1968 г.: първи ред – Роза Цветкова, Янка Танева, Верка Сидерова, Комня Стоянова, Михна Пунчева; втори ред – Богиня Арсова, Бойка Присадова, Веска Бурлакова, Файка Сиракулева, Лиляна Галевска, Надка Пановска. Снимка: личен архив на Лиляна ГалевскаПрез 2018 година певицата отбелязва три годишнини – 70 житейски, пет десетилетия на професионалната сцена и 45 години семеен живот. Радва се на две дъщери и пет внука. „Щастлива съм от това, което притежавам. Имам много спомени не само от българските, но и от световните сцени, защото с трънските песни на майка ми обиколих четири континента. Моята малка дъщеря Веселина носи артистичността на баба си и от мен, а голямата Екатерина действително се прояви като певица и концертира с джаз формации”, с гордост споделя Лиляна Галевска.
Вече четири поколения в нейното семейство носят песенното богатство на Трънския край. 12-годишният внук Веселин също запява песните на баба си и показва артистични способности. Така старата трънска песен продължава да живее и да се пее.

Разговора с Лиляна Галевска в „Семейно радио” и нейни песни от фонда на БНР можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55