Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В „Покана за пътуване“ – обезщетения при провалени пакетни почивки, до Светите земи с Албена Борисова

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
9
Стената на плача
Снимка: личен архив на Албена Борисова

Казват, че щастието никога не излиза от мода. Любовта към приключения – също! Така че „Покана за пътуване“ e най-модерното предаване.
Сложете си ръка на сърцето и признайте колко пъти ви е идвало да удушите авиокомпанията, зарязала ви насред път, да хвърлите един здравословен бой на наглите служители в хотела или да тръшнете с хватка представител на туристическа агенция, който ви е обещал късче земен рай, а ви е запокитил във филиал на ада.
С казаното по-горе изобщо не провокирам агресия, а ви подготвям за следващия разговор. От директора на Европейския потребителски център Игнат Арсенов ще научите как да си търсите правата, когато сте на път и най-вече какви са те. Има полезни новини! Е, при нередности няма да си спестите нервите, но поне ще получите компенсация.
През последните години стана ясно, че фалитът ходи и по туристическите агенции, но малцина от ужилените клиенти знаят, че те имат задължителни застраховки, с които да възмездят пострадалите.

Какви са правата ви на курортист и турист.
Видеото е предоставено от Европейския потребителски център в България.Някои писатели творят сред природата, други имат нужда от пълна тишина, а трети предпочитат жуженето на градските кафенета. Нели Беширова пък обича да пише в… самолет. Дамата със строга професия има солиден бизнес, който изисква дълги полети. Резултатът от тях са детската книжка „Умно дете си ти, Тино“ и романът в писма „Любов и его“, заради които Нели е приета за член на Международния ПЕН клуб. Четивото за малчугани е издадено със съдействието на УНИЦЕФ на български, английски и арабски и се подарява на деца в нужда. Авторката се просълзила, когато от благотворителната организация ѝ изпратили снимка от ромска стаичка, в която имало само едно дрипаво легло, а на рафта до иконата стояла нейната книга, цялата в отпечатъци от детски пръсти. Нели Беширова ще разкрие тайната как се твори в самолет и кои са любимите ѝ посоки. Тя не само издава книги, ами има сърце за култура и просвета. Тя отпуска стипендии за децата на онези свои служители, които не могат да си позволят образованието им, спонсорира автомобилния състезател Григор Григоров, носител на Европейския рали трофей за 2017 г. и е сред продуцентите на българския филм „12-и А“.
За нашите прадеди да стигнат до Божи гроб и да станат хаджии е било висше постижение в живота. Затова са го прибавяли като титла към името си. Днес не е чак толкова трудно да посетиш светите земи, но пак си е предизвикателство и извисяване. За своите митарства из Израел разказва Албена Борисова.
Журналистическото око на Албена Борисова улавя нюанси, които пресъздава с удоволствие не само в статиите си, ами и в книгите „Зад гърба на КГБ“, „Безценка, която не можеше да умре“, „Фантомите на Линжда“…
На страницата на „Покана за пътуване“ във Фейсбук приключенията продължават.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Заедно и след дома“ – стипендия на фондация „Подарете книга“

Новата програма на фондацията е насочена към младежи между 18 и 28 години, излезли от социалните институции. Еднократната стипендия е в размер до 1000 лева и е предназначена да подкрепи младите в самостоятелния им живот след дома. За някои от тях това ще е професионален или шофьорски курс, за други – преместване на ново местожителство, продължаване на..

публикувано на 03.12.21 в 14:45

За авторитета на учителите

Когато в началото на пандемията българските учители успяха за броени дни да организират сами преминаването към обучение от разстояние, те спечелиха всеобщо признание и благодарност. По-късно отказът на част от гилдията да се ваксинира породи неразбиране и възмущение – не трябва ли точно рицарите на знанието, науката и човеколюбието да дадат пример за..

публикувано на 02.12.21 в 16:05

Премълчаната история на автентичния фолклор

Каква могъща поезия и мъдрост има в автентичния фолклор, как е съхранил той духа и живеца на историята  ни? Знае се, че колкото важни са българският език, държавната територия, родовата памет, религията и народната традиция, така е важен и песенният ни фолклор. Но прави ли се разлика между автентичния фолклор и авторските песни, изработени в..

публикувано на 02.12.21 в 10:05

Мутирали тигри бродят из пустинята Негев

Неотдавна в „Покана за пътуване“ кореспондентите на националното радио в Тел Авив Искра и Феня Декало разказаха за кратера Рамон на пустинята Негев, мястото, където американски и израелски астронавти тренират за мисия до Марс. А в древни времена е имало набатейски хан по пътя на благовонията от византийско време. Там е минавало най-краткото..

публикувано на 28.11.21 в 08:45

На кого пречи споделената градина за Дружба

Ако четете проекти и визии за развитието на София, сигурно ще попаднете на идеята за развитие на градското градинарство. Градското градинарство е утвърден, полезен за обществото и градската среда модел, който се прилага в цяла Европа. Облагородяването на пустеещи кътчета в града и превръщането им в градина създава среда, в която всеки е приет..

публикувано на 27.11.21 в 08:20
Подкасти от БНР