Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечният глас на Тракия: Недялка Керанова... последното интервю

Песента трябва да се изработи, да зрее и да узрее. Ако не пея една песен няколко месеца по сватбите, не я записвам в радиото, казва обичаната певица

БНР Новини
3
Снимка: личен архив на Николай Чапански

Недялка Керанова (1941-1996) няма нужда от представяне. Достатъчно е да си припомним песни като „Караджа дума Русанки”, „Хранила мама, гледала”, „Стоян в механа седеше”, „Заради тебе Гроздано”, „Марко Дафинка продума”... Повече от пет десетилетия нейният глас звучи по БНР, а незабравимите ѝ тракийски песни продължават да вълнуват слушатели, почитатели, музиканти. Певица с активна изпълнителска кариера през втората половина на ХХ век, феноменални гласови данни и певческо майсторство, ненадминато и до днес. Съвсем заслужено определят Недялка Керанова като явление в народната музика, „царица на сватбарската песен”, „черната перла на Тракия” или „българската Ела Фицджералд”, както я нарече кларинетистът Петко Радев. Определението „народна певица” напълно приляга на изпълнител като Недялка, защото тя е сред най-уважаваните гости на семейни празници, селищни събори и концертни участия. Посрещана и аплодирана от хиляди почитатели в страната, присъствието ѝ се превръща в истински празник, а за тракийците в Пловдивско, Първомайско, Чирпанско, Карловско, Сливенско и други региони на Тракия, Керанова е най-желаният и обичан изпълнител. Пее с часове по сватби и панаири, в препълнени зали и стадиони, където ценители на народната музика документират певческите изяви и срещите с нея.

Недялка Керанова с дъщеря си Антония, 1983 г. Снимка: личен архив.За Недялка Керанова е писано и разказвано неведнъж от изпълнители, родственици и специалисти, записите ѝ се споделят в съвременните социални и музикални платформи. Вече 22 години след нейната кончина има едно празно пространство в медийната среда – думите на голямата тракийска певица от първо лице. И днес Златният фонд не разполага с такъв звуков документ. Неотдавна запис от личния архив на журналиста Николай Чапански предизвика слушателски интерес – последното интервю с Недялка Керанова. Част от емоционалния разговор, записан на аудиокасета в края на живота ѝ през 1995 г. се излъчва за първи път по БНР.

Недялка Керанова е родена на 24 април 1941 г. в село Татарево, Хасковско. Произхожда от бедно семейство, чийто основен поминък е земеделието. Баща ѝ Тодор Керанов бил прочут сватбарски музикант, цигулар в оркестъра на Рамадан Лолов. След участие в преглед на художествената самодейност в Хасково започва нейната активна певческа дейност. Изявява се с най-популярните сватбарски групи в Тракия – Първомайската, Садовската, Леновската. През 1956 г. е приета в Пловдивския окръжен ансамбъл, а от 1960 до 1968 г. е солистка на Държавния ансамбъл „Филип Кутев” – период, който тя определя като „най-фаталната грешка” в живота си. След напускането на състава пресата излиза със заглавие „Птичка в клетка не стои”.
Певицата се отдава изцяло на участия с тракийски оркестри, основно в Пловдивския край. Развива звукозаписна дейност в радиото и „Балкантон”, записва с оркестрите на Коста Колев, Петко Радев, Емил Колев, с Леновската и Садовската група, съпровождат ѝ музиканти като Атанас Вълчев, Хари Асенов, Тодор Пращаков, пее с оркестър „Канарите” и Конушенския оркестър. Има издадени три дългосвирещи плочи с милионен тираж. Награждавана е със златни медали от фестивали в чужбина, от надсвирванията в Дълбок извор и Стамболово. Най-голямата награда за Недялка Керанова е признанието на публиката и многобройните слушателски отзиви. От 2015 г. в Минерални бани, Хасковско се провежда конкурс на нейно име. Песните ѝ продължават да се пеят и записват от млади изпълнители, подражатели на този певчески стил.

Борислав Геронтиев, писател:
„С внушителната си изява като народна певица Недялка Керанова е ярко олицетворение на безмерната щедрост на природата. Певицата придава на всяка своя песен специфична орнаментика на първичната мелодия. По този начин песента веднага става „нейна“.

Тодор Пращаков, акордеонист, композитор, диригент:
„Работил съм с нея като акомпанятор и аранжор. Където и да пее, винаги е посрещана с обич. Имало е случаи, в които певици и певци са предлагали песни от своя репертоар, за да прозвучат по-добре, изпяти от Недялка Керанова.“

Проф. д.изк. Лозанка Пейчева, етномузиколог:
„Сватбените маратони извайват гласа й, който постепенно от мецосопранов достига до дълбините на контраалт. Недялка Керанова пее не само „с уста”, а с гърло, с диафрагма и цялото тяло. Една от тайните на този уникален глас е пренасянето на подходи от свиренето в пеенето. Смъртта й слага край на истинска революция в сватбарското народно пеене в България, което без нея поема по нов, „комерсиален” път.“

Антония Иванова, дъщеря:
„От творчество ѝ се интересуват основно професионалистите. Обикновено хората обичат да ровят в личния живот на известни личности. Майка ми беше натоварена с много човешки съдби. Това е най-откровеният и естествен човек, когото познавам. Песента „Караджа дума Русанки“ е посветена на мен. В записа тя променя текста – детето се казва Люцканчо и изведнъж става Антония. Това е свързано с една много голяма любов между майка ми и баща ми, която е останала неосъществена и аз съм плод на тази любов.“

Николай Чапански, радиожурналист, автор на книгата „Песните на Недялка Керанова”:
„Познавах Недялка в годините, когато беше самотна, позабравена и огорчена от живота. Тъгата надвиваше радостните мигове в ежедневието ѝ. Интервютата, които съм правил в дома ѝ, започваха със сълзи на очите и горчилка от разочарованията. Същата тази жена, която се е радвала на огромна обич от хората, виждах и опознах в друга светлина, струпала хиляди грамофонни плочи в апартамента си. Жената със силен и особен характер, железен и бунтарски дух, това беше Недялка Керанова.“

Голямата тракийска певица умира на 22 юни 1996 г. в Пловдив на 55 години, преживяла звездна певческа кариера и тежка житейска съдба.

В звуковия файл можете да чуете част от последното интервю с Недялка Керанова, спомените на дъщеря ѝ Антония, големия внук Недялко, както и думи на кларинетиста Петко Радев и Тодор Тодоров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55