Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Четири киноповести на Бергман за четене

Снимка: Архив
„При всичките си странности, религиозни и философски мании, Бергман е роден разказвач на истории, който по самата си природа е забавен, дори когато си е наумил да драматизира идеите на Ницше или Киркегор.“ Това пише през 2007 година за Ингмар Бергман не без доза хумор също толкова известния Уди Алън. Творчеството на шведския режисьор, което е познато по света и приемано с възторг от почитателите му, често е било подлагано и на критика. Днес, когато за нас са останали филмите и книгите му, можем по-ясно да си дадем сметка творец от какъв висок ранг е бил той. На български език има преведени няколко негови книги, в които личи и дарбата му на писател, какъвто той се е читал. В новата книга с четири киноновели „Ингмар Бергман“ този талант отново е препотвърден. Наред с познатите преводи на Васа Ганчева „Сцени от един семеен живот“, „Сарабанда“, „Есенна соната“, можем да се насладим и на „Персона“ в превод на Меглена Боденска.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Културата на бързи обороти – 28 ноември - 5 декември

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата от 28 ноември до 5 декември. Това са някои от акцентите в предаването от 5 декември: "Лиза. Пътуване с Багряна" е заглавието на романа за живота на поетесата от писателката и преводачка от испански език Боряна Дукова. „В това..

публикувано на 06.12.21 в 13:43

Загадките на културата Паракас

Паракас е културата в центъра на полуострова със същото име, който се намира в днешна южно Перу в околностите на Ика. Хората от Паракас Некрополис са кръстени и описани от изследването на гробищата, открити в Серо Колорадо. Темата коментира в “Нашият ден“ пътешественикът Георги Христов - Муру Хорхе . “Има доказателства, че..

публикувано на 06.12.21 в 13:19

В рамките на Little Bird Place

В края на 21-вата година на 21-ви век 21 артисти са поканени да създадат произведения в старинни рамки по техен избор. Изложбата от техните интерпретации е представена в столичната галерия Little Bird Place до 12 декември. Как художниците възприемат рамките, вписват ли се или излизат извън тях, трансформират ли ги, неглижират ли ги, или напротив –..

публикувано на 06.12.21 в 11:52

Що е хайку и как се употребява днес

Хайку е най-кратката поетична форма – колкото ограничаваща, толкова и освобождаваща въображението. На какво се дължи популярността ѝ сред авторите по цял свят в началото на 21 век – близо 500 години след първите известни хайку от далечна Япония?  Петър Чухов разказва за традициите на жанра и съвременните му превъплъщения.  Владислав Христов..

публикувано на 06.12.21 в 08:30

„Грозният” – социална гротеска за диктатурата на опаковката над съдържанието

В Драматичния театър в Търговище текат последните репетиции на премиерния спектакъл „Грозният“. Постановката е на Денислав Янев по пиесата на съвременния немски драматург Мариус фон Майенбург. „Неговият режещ като скалпел черен хумор ще се срещне с българската публика съвсем скоро“, обещават създателите на спектакъла. Премиерата е насрочена за 7..

публикувано на 04.12.21 в 09:10
Подкасти от БНР