Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ecology на Димитър Карамфилов

петък, 4 януари от 17.30 часа

Снимка: БГНЕС

Димитър Карамфилов е от сравнително по-новото поколение джаз инструменталисти. Във времето неговото име присъства в различни авторски проекти на някои от най-добрите родни музиканти като Христо Йоцов във Jazz Cats I и Jazz Cats II, Милчо Левиев, Живко Петров, Теодосий Спасов, Христо Йоцов, Хилда Казасян, Антони Дончев и други.

В края на миналата година той издаде своя дебютен албум с авторска музика, озаглавен Ecology, и съдържа 11 композиции. С думата „екология“ Димитър Карамфилов провокира първо себе си, а оттам и всички слушатели, а именно да се стремят към чистота във всичко – от мисъл и действие, начин на хранене и живот, до към опазването на околната среда. 

Пиесите Ecology и Adrenaline From The Unknown са първите му авторски композиции. По-късно се появяват Golden Coin On The Bottom Of The Ocean (Златна монета на дъното на океана) – по-абстрактна пиеса, и The Oak Tree In The Garden (Дъбовото дърво в градината) – джаз балада. Във времето всяка една от тях е претърпяла доста трансформации, което е нормално, тъй като и басистът е продължил да се променя като музикант. Опитът води до зрялост, промяна в мисленето и възприемането на живота. Когато човек създава музика, трябва да гледа на нея комплексно – от мелодията до аранжимента. Едно и също парче в различни аранжименти звучи по коренно различен начин. Това се случи в Ecology.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борис Илиев: Истинските проблеми на образованието са болезнени

Бързо приетата в началото на август от народните представители поправка в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняваща пропагандата, популяризирането и подстрекаването към идеи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация, предизвика (очаквано) остра реакция, крайни мнения, обвинения, дълги обяснения, аргументиране, манипулативни..

публикувано на 29.08.24 в 12:40
Писателско кафене, 1935 г.

Бохемството – артпоза или политгримаса?

В две предавания "Премълчаната история" продължава вглеждането в т. нар. "бохемство" – в неговите класически и соц. варианти. Говорим за местата и хората, за субкултурния контекст на явлението. В първата част участват: Мариана Първанова, автор на книги за софийската и бургаската бохема, подготвила ново издание за Варна, което скоро ще излезе на..

публикувано на 28.08.24 в 17:27
Крави във Вадуц

В Лихтенщайн сградите над 5 етажа са забранени

Коне и крави в центъра на столицата Мучене на крави и тропот на копита чуват под прозорците си столичаните на Лихтенщайн, жителите на Вадуц. И изобщо не им се вижда чудно, че ферма и училище по езда са се разположили в подножието на двореца, където в 114 стаи живеят принц Ханс-Адам ІІ престолонаследникът Алоис І. Зад гърбовете на кравите..

публикувано на 27.08.24 в 16:35
Даниела Ангелова

Еврика! Успешни българи: Даниела Ангелова

"Връзката между минало, настояще и бъдеще трябва да се пази " , казва Даниела Ангелова, студентка от Аграрния университет - Пловдив. Тя е млад човек, който обяснява, че в момента има тенденция хората да се завръщат към корените си. За нея обаче това никога не е седяло под въпрос, защото тя винаги е знаела, че иска да се занимава със земеделие...

публикувано на 26.08.24 в 17:00

Високите атмосферни и водни температури променят живота в Черно море

"Наистина температурите, които наблюдаваме, както на атмосферата, така и на водата, са екстремални през последните години и близки до тропичните. Не е нормално, като проследим през последните години, че организмите са се адаптирали при други условия, това е един вид стрес, който предизвиква физиологични смущения и нерядко смърт при организми,..

публикувано на 26.08.24 в 15:35