Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Дойчинова: Подигравката е нещото, което прави бунта на белите престилки

Снимка: БГНЕС

Във връзка със започващия днес от 12.00 пред Министерството на здравеопазването протест на медицинските сестри и други специалисти по здравни грижи в студиото на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР гостува един от организаторите на протеста Мая Илиева – председател на браншовата организация по здравеопазване към КНСБ в болница „Токуда“. Протестът е започнат във ф.б.-група на медицински сестри, в която има  20 хиляди участници и е предизвикан от арогантното становище по повод предишните протести в Козлодуй, заплатите на специалистите по здравни грижи да бъдат увеличени с 50 лева. „Подигравката е нещото, което прави днес бунта на белите престилки“ конкретизира ситуацията водещата Ива Дойчинова. Позицията на браншовата организация на КНСБ е повече от непоследователна – ту подкрепят, ту не подкрепят, а над активистите се оказва натиск. Въпреки това организаторите са изпълнени с решимост. На първо място са поставили искането, търговски дружества в здравеопазването да отпаднат (всички болници в момента, независимо дали са държавни, общински или частни, са регистрирани по търговския закон). „Трябва да има реформа изцяло“, посочи Мая Илиева. Друго искане е базовото заплащане за всички специалисти по здравни грижи, без значение къде работят, да е равно на две минимални работни заплати. Медицинските сестри настояват също за справедлива регламентиране и нормиране на техния труд. Протестът на медицинските сестри е широко подкрепян от обществото и заплашва да взриви ненавижданото от мнозинството българи статукво.

Повече от разговора чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища започна в София и продължава и на 20 юли. След това, от 25 до 28 юли, ще се проведат встъпителни обучения в рамките на Академии за учители в български неделни училища в предучилищен и начален етап. Домакин на инициативата ще бъде Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на..

обновено на 26.07.24 в 12:13
Рибарят Тотко Ропотамски

Легендарният рибар Тотко Ропотамски и вдъхновението на Ченгене скеле

Много от нас са чували и посещавали рибарското селище Ченгене скеле до Бургас – едно живописно място, което привлича със своето очарование и автентичност. Наскоро, екипът на "Нашият ден" имаше възможността да посети Ченгене скеле на лодка, в компанията на човек, който е цяла легенда на Южното Черноморие – Тотко Ропотамски, известен и като..

обновено на 26.07.24 в 10:08

Израел, когато войната я нямаше

Антон Митов е директор на Архивния фонд на БНР и дългогодишен колега в програма "Христо Ботев". Автор и водещ на предаването "Антон Митов представя". Преди 23 години той за първи път излиза в западноевропейска страна. Поводът – да посети Израел, с цел обучение, с полет през Нидерландия. "Израел е първата "западна" страна, която посетих...

публикувано на 26.07.24 в 08:10

Образование в Лондон, кариера в България: Историята на Кристиян Доброславов

В рубриката „Темите на деня“ на предаването „Нашият ден“ гостува Кристиян Доброславов – млад човек, който въпреки образованието си в Англия, избира да се развива в България. Разказвайки за живота си в Обединеното кралство и предизвикателствата пред младите хора, Кристиян сподели своите лични преживявания и мотиви за връщането си в родината...

обновено на 25.07.24 в 10:24