Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Томова и дигиталните номади (видео)

Снимка: личен архив

Терминът „дигитален номад“ се споменава за първи път в далечната 1997 в книга с едноименното заглавие и автори Цугио Макомото и Дейвид Менърс. Там за първи път се появява твърдението, че технологиите ще позволят на милиони хора да работят от компютъра си, пътувайки и живеейки в най-различни точки по света.
Днес е трудно да се преброят дигиталните номади по света, но  само групата Digital Nomads Around the World във Фейсбук например, наброява над 80 хил. членове.
След като поживяхме около 12 хил. години като уседнали хора, днес отново проглеждаме за достойнствата на живота в движение. Кои са хората, които го избират? С какво се занимават и как успяват да поддържат отношения с другите? – по стъпките на новите номади тръгва Валентина Томова – гост на рубриката „Главен герой“ и автор на поредицата „Дигитални номади“.


Има ли го днес недоверието между уседнали и номади? Как се чувстват хората, които не живеят на едно място, а „поживяват“ тук или там? От какво трябва да се откажете, ако изберете този път? – чуйте разказа на Валентина Томова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво се случва с проекта за Национална многопрофилна детска болница?

Много деца пораснаха, докато майките и бащите им очакваха изграждането на многопрофилна детска болница. Семейна паника настъпва, когато дете се разболее, докато родителите се чудят къде точно ще получат необходимото внимание и консултация със специалист. Как протича организацията и дейността по изграждане и пускане в експлоатация на..

публикувано на 12.07.24 в 10:44

Как да изберем летни занимания за децата си

Въпросът не се изчерпва с финансовите възможности на семейството. Важно е да помислим какво е липсвало на децата през учебната година, но е необходимо за цялостното им развитие. Ако волю-неволю дълги месеци сме били под натиска на образователната система за академични постижения с цената на часове, прекарани в затворени помещения, в седнало..

публикувано на 12.07.24 в 07:55
Иван Станчов

Снежина Мечева: Заветът на Иван Станчов и българското самосъзнание в чужбина

Разговор със Снежина Мечева – дългогодишен директор на Българското училище "Иван Станчов" към Българското посолство в Лондон по повод издаването на специална брошура, посветена на делото на големия български дипломат и филантроп Иван Станчов. Мечева, съосновател на Асоциа а цията на българските училища в чужбина , припознава като своя..

публикувано на 11.07.24 в 13:17
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Смислено, работещо, действено правителство в тази обстановка не е възможно

За зациклянето в българската политическа система, което обещава нови избори – разговор в "Нашият ден" със социолога Кънчо Стойчев . Шанс за положителна промяна в настоящата политическа обстановка няма, смята Стойчев. " В демократичната система основният играч са политическите партии, но нашите не са на висотата на историческия момент и на..

публикувано на 11.07.24 в 10:02

Нуждите на технологичното предприемачество у нас

Как могат да бъдат подкрепени младите хора, които имат интерес към технологичното предприемачество в България, и защо това е важно? Доц. д-р Петко Руско в, преподавател по технологично предприемачество във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, консултатнт и ментор,  разказва в "Нашият ден" за класа по технологично..

публикувано на 11.07.24 в 09:22