Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Заглушените гласове

БНР Новини
Миролюба Бенатова, Ива Дойчинова, Весислава Антонова и Генка Шикерова
Снимка: Кирил Чобанов

Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Весислава Антонова и Камен Алипиев-Кедъра разговарят с Ива Дойчинова за медийната не/свобода ден след като редколегията на програмата на "Хоризонт" се срещна с членовете на СЕМ в опит за изясняване на причините за кризата в БНР.

„Процесът на заглушаване на гласовете на журналистите не е спирал“ - коментира Весислава Антонова и припомня протестите в БНР от 2001 и усещането за дежа вю във връзка със съпротивата на журналистите срещу цензурирането и опитите за заглушаване на критичните гласове.

„Вече е трудно да се зададе въпрос - не критичен, не проблемен, а обикновен въпрос – изтъкна Миролюба Бенатова. - Нашата несвобода се случва от дълго време - каза още тя и допълни. - Пазарът е пренаситен от медии, количеството създава илюзия за множественост и за свобода, но не е така.“

„Хорът на фалшиво пеещите е доста по-голям от този на медиите, които имат мъжеството да са откровени с публиката си, а когато фалшивите гласове са повече и по-гласовити, те създават картина на правдоподобност“ – изтъкна Антонова.

Според Генка Шикерова журналистическото недоволство не бива спирано, а овладявано.

На подмяната на обективната журналистика с откровено манипулативни твърдения, налагани дори с насилствени средства, обърна внимание Камен Алипиев.

Шикерова насочи вниманието и към стенограмите, които изтекоха от СЕМ, от които се вижда как разговарят помежду си членовете на органа, призван да отговаря за медийната етика и спазването на принципите.

„Хората трябва да разберат, че не могат да се информират от кафявите медии“ – почерта тя.

И четиримата гости изтъкнаха ролята на Националното радио през годините за отстояване на свободата на словото.

Разговорът завърши с ироничното пожелание: „Да не се видим пак след 30 години в студиото на „Христо Ботев“, което да е останало единственото място, където може да бъде проведен разговор за свободата на медиите." 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Цветков

Събуждане с Милен Цветков в навечерието на будителите

Доколко е важно събуждането, ако сте в ролята на зрител или слушател на сутрешен блок? Въздействието върху деня, съзнанието, мислите, постъпките е неизбежно. Сутрин сме настроени към възприятия по особен начин. Моделът „сутрешен блок“ е анализиран от мнозина, а тази седмица се навършиха 20 години от старта на „Здравей, България“ с първи водещ –..

публикувано на 30.10.20 в 08:48

Прощаваме се с Негрита Георгиева

С болка съобщаваме, че ни напусна Негрита Георгиева – координатор на редакция „Радиотеатър“. Тя посвети почти целия си професионален път на Българското национално радио, а Радиотеатърът беше за нея любов и съдба. Негрита с цялото си сърце му се беше посветила.  Изцяло предана, силно емоционална, грижовна, светла и добра, въвлечена във всички наши..

публикувано на 30.10.20 в 07:50

Археолози откриха цяла мраморна маса от IV-V век в крепостта Петрич кале

Археолози са открили изцяло запазена мраморна маса при проучванията през тази година в крепостта Петрич кале в община Аврен. Това съобщава за БТА ръководителят на проучванията Мария Манолова-Войкова. Тя уточнява, че датировката на масата е от късноримската-ранновизантийска епохи или IV-V век. Според специалиста масата е изключително рядък паметник...

публикувано на 29.10.20 в 16:48

Млади хора от Пернишко ще се обучават по предприемачество

Млади хора от Перник, Радомир, Брезник, Трън и други населени места в областта  ще бъдат обучавани по предприемачество с цел постигане на умения за стартиране на собствен бизнес . Трейнингът се организира от Българската платформа за международно развитие (БПМР) и Центъра за развитие на устойчиви общности (ЦРУО) в партньорство с Асоциацията на..

публикувано на 29.10.20 в 16:00

Академията за лични финанси – за умното управление на парите

Финансовото здраве е от основно значение за благосъстояние на всеки човек и семейство. Набор от знания и умения, с които да боравим с парите си, да ги инвестираме, да се застраховаме от различни неблагополучия, да се осигуряваме за старини или болест – важни познания, които липсват на много част от хората.  Тази година е осмото издание на Академията за..

публикувано на 30.10.20 в 08:20